Så får du bättre likviditet i företaget – snabbt!

2 september, 2020

Likviditet
Foto av: AdobeStock

Hur får jag snabbt bättre likviditet i mitt företag? Vilka steg finns för att snabbt få loss pengar? Här går vi igenom de åtta stegen för att hitta likviditet i tuffa tider.

Snabbkurs! Vad menas med likviditet?

Med likviditet menas företagets förmåga att betala sina räkningar och andra utgifter. Det är skillnad på resultat och likviditet.

  • Resultatet visar skillnaden mellan intäkter och kostnader
  • Likviditet visar skillnaden mellan pengar som kommer in och pengar som går ut

De flesta företag får inte problem för att de gör dåliga resultat, utan snarare för att de saknar likviditet (pengar) till att betala räkningarna.

Detta kan exempelvis uppstå genom att företaget har producerat produkter eller tjänster och ännu inte fått betalt för dem, samtidigt som de måste betala sina egna leverantörer.

Hur kan jag förbättra företagets likviditet?

1. Se över företagets kostnader

Det första steget är alltid att kontrollera alla företagets kostnader. Det är ofta enklare att minska på kostnaderna än att öka intäkterna. Så här kan du göra i tre enkla steg.

  • Säg upp alla prenumerationer och tjänster som inte är direkt nödvändiga
  • Gör en kostnadspolicy där företaget bara tar kostnader som är direkt kopplade till intäkter
  • Använd Nollbudgetering för att drastiskt hitta sätt att minska kostnaderna

Läs mer: De 5 enkla stegen till lägre kostnader i ditt företag

2. Fakturera så snart du har möjlighet

Här missar många företagare och det påverkar din likviditet kraftigt. Ha som princip att alltid fakturera direkt och gärna i förskott. Försök om möjligt att ha betalningsvillkor som är 10 eller 14 dagar (iställlet för 30) när du skriver nya avtal.

Och tänk på att skicka betalningspåminnelse direkt om kunden inte betalar. Ange också i betalningspåminnelsen att fakturan kommer att skickas vidare till inkasso och därefter Kronofogden om den inte betalas.

Om ditt företag har en stor och viktig leverans där slutleveransen ligger långt fram i tiden, kan ni be kund betala en del av beloppet i förskott.

Läs mer: Vad ska en faktura innehålla?

3. Skapa en likviditetsbudget

För att lyckas som företagare är budgetar a och o. Låter det tråkigt? Kanske det, men det är ännu tråkigare att stå med byxorna nerdragna när du gått i konkurs. I några enkla steg lär vi dig hur en likviditetsbudget fungerar.

Läs mer: Så här gör du en likviditetsbudget

4. Skaffa en checkkredit (kontokredit)

Det kostar men kan vara bra att ha. Med en checkkredit (kontokredit) hos banken finns alltid tillgång till lite extra likviditet om det skulle krisa. Detta passar framförallt företag som har stora fluktationer i likviditet men som löpande gör bra resultat.

Kom ihåg att det kostar att ha kredit och att du måste betala ränta för att ha den (även om du inte utnyttjar den). Det är olönsamt att ha en kontokredit som alltid är utnyttjad. Då är det bättre med ett vanligt lån till lägre ränta.

5. Leasa inventarier istället för att köpa

Här finns möjligheter men också fallgropar. Att leasa eller hyra istället för att äga är ofta dyrare, men kan vara relevant i uppstartsfasen eller för inventarier som inte utnyttjas fullt ut.

Genom att hyra eller leasa binder du inte lika mycket kapital, men som sagt kostar det nästan alltid mer i längden. Räkna noga på vad den årliga räntan blir (och jämför med ett vanligt lån) och var noga med att kolla upp bindningstider.

6. Förläng krediten hos dina levarantörer

Detta är egentligen det första steget för att snabbt förbättra likvidteten. Förhandla fram bättre villkor med dina leverantörer och be om längre betaltider. Hos en leverantör som gärna vill ha ordrar och själv har god likviditet, kan det vara möjligt att få betala på 45, 60 eller 90 dagar. Det är värt att fråga!

Ett annat smart sätt att skapa bättre likviditet är följande: fråga leverantören om det är okej att ni betalar dem först när ni fått betalt av er kund. Då minskar ni likviditetsrisken radikalt!

7. Ändra preliminärskatten

Om ni i tuffa tider får mindre intäkter än ni räknat med kan er beräknade preliminärskatt vara för hög. Då kan ni lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket med de nya siffrorna.

Tips: Här kan du ändra inkomstdeklarationen hos Skatteverket

8. Sälj tillgångar för att skapa likviditet

Om det går så långt att du inte har andra alternativ – börja sälj av företagets tillgångar. Kanske har ni gamla maskiner ni inte använder eller information ni kan sälja till andra företag

Om det värsta händer – här får du hjälp!

Läs: Vilket ansvar har företagaren vid konkurs?

Läs: Vad är en konkurs och vad händer om företaget går i konkurs?

Läs: Hur fungerar den statliga lönegarantin om företaget går i konkurs?

Läs: Vad är en rekonstruktion och kan mitt företag göra en?

Läs: Hur undviker jag att mitt företag hamnar på obestånd?

Läs: Hur undviker jag betalningsanmärkning, inkasso och Kronofogden?




Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag