De 5 enkla stegen till lägre kostnader i ditt företag

8 september, 2019

Ekonomi och lönsamhet i företag

Vill du öka lönsamheten i ditt företag? Bra, då kan du använda våra fem enkla steg för att snabbt få lägre kostnader. Det tar tre minuter att läsa guiden, och kanske kan den ge ditt företag 3 % lägre kostnader direkt. Värt en läsning, eller hur!

Steg 1: Köp av företag som också vill köpa av dig (barter)

Exempel: Du äger en konferensanläggning och du behöver köpa in nya stolar till ett av konferensrummen. Det normala är att ”bara köpa in dem”. Men du är smartare än så. Du letar upp fem alternativa företag som säljer stolar, och kontaktar var och en av dem med frågan: Hej! Jag ska köpa in stolar till min konferensanläggning, och jag gissar att ni emellanåt har konferenser. Vad säger ni, ska vi handla av varandra?

Tänk om du kunde göra så med alla dina kostnader. Wow, helt plötsligt blir varje kostnad också en intäkt. Och vad det gör med din resultaträkning behöver vi inte ens prata om. Gör det bara!

Tumregel: Tänk barter! För alla dina inköp, undersök om du kan hitta en leverantör som också vill ”handla tillbaka” av dig. Lyckas du, har varje kostnad blivit en motsvarande intäkt. Och du kan själv lista ut vilken skillnad det gör i din resultaträkning.

Steg 2: Sluta träffas så ofta (men gör det ordentligt när ni gör det)

Vi på mittföretag.com brukade åka landet runt och träffa potentiella partners till sajten och Mitt Företag-turnén. Det kostade pengar, det kostade på miljön. Nu har vi en ny policy i två steg.

1. Vi besöker bara nya, potentiella partners. De vi redan jobbar med, träffar vi via Skype. Det spar massor med tid, pengar och miljö.

2. Istället för enstaka möten, bjuder vi in flera potentiella partners samtidigt. Förutom tiden och pengarna det sparar, får vi faktiskt bättre effekt när ”kunderna ser att även andra är intresserade”.

Men, kom ihåg detta. Forskningen visar att det är svårare att ”knyta an” till någon om ni inte ses ”in real life”. Så börja alltid med det fysiska mötet och gör det ordentligt, gärna i någon annan form än det klassiska kontorsmötet. Varför inte ta en promenad tillsammans eller en trevlig middag, där ni lär känna varandra på riktigt.

Steg 3: Låt medarbetarna jobba mindre

Handen på hjärtat, hur många av dina medarbetare får ut full effekt åtta timmar om dagen? Ser jag till mig själv, är jag effektiv kanske fem, max sex timmar per dag. Och jag gissar att det gäller de flesta. Så din nya strategi för att få mer effekt för pengarna kan vara:

Ge dina medarbetare möjligheten att bara jobba sex timmar om dagen, till en justerad lön. Du kommer att få ungefär samma effekt av dem, och det kommer att bli billigare. Och du kommer att bli förvånad över hur många som vill hoppa på detta. Det är inte mer pengar de flesta vill ha, det är mer tid!

Steg 4: Köp bara in sådant som skapar direkt försäljning

Okej, låt mig ge dig ett tankesätt som kan förändra din lönsamhet drastiskt: ha som policy att företaget bara får köpa in produkter och tjänster som direkt skapar mer försäljning. Bara sådant som är ”need to have”, inte saker som är ”nice to have”.

Exempel på ”need to have”: Ett nytt CRM-system som minskar säljarnas administration per kund med 10 minuter, som de istället kan lägga på fler kontakter. Tummen upp!

Exempel på ”nice to have” (som du med denna princip inte köper in): En ny kaffemaskin eftersom den gamla ser lite sliten ut. Ställ dig frågan: ger en ny maskin direkt mer försäljning? Nope.

Tänk vad enkelt företagarlivet blir med denna policy.

Tumregel: Ta bara kostnader i ditt företag som direkt genererar mer försäljning. Ett nytt CRM-systen som gör säljet mycket effektivare? Yes! En ny kaffemaskin för att den gamla börjar se lite sliten ut? No! Ställ frågan inför alla dina inköp: kommer det här inköpet att generera mer försäljning?

Steg 5: Betala inte i onödan

Vi har två principer som vi alltid följer för att skapa lägre kostnader – nollbudgetering och delningsprincipen. Med dessa principer köper vi in mindre produkter och tjänster, och betalar mycket mindre för dem. Men, ibland behöver även vi köpa in saker vi behöver betala för. Och då försöker vi använda oss av någon av de inköpstjänster som finns för oss företagare.

Upp till 80 % rabatt på kontorsmaterial, 10 % på bensin och mycket billigare resor. Japp, det är fullt möjligt. Bland våra favoriter på förmånstjänster finns Visma Advantage, Lessmore och Företagarnas medlemskap. Du betalar en kostnad per år och med någorlunda stora inköp kan du spara massor med pengar. Spana in detta!

De flesta företag tar investeringsbeslut efter hur stor deras budget är. Det är korkat. Ta alltid investeringsbeslut efter hur stor uppsidan av köpet är. Vi brukar tänka så här: om den potentiella uppsidan är minst fem gånger större än den potentiella nedsidan, vill vi vara med i matchen!
Försäljning & Lönsamhet
Experternas bästa försäljningstips
Försäljning & Lönsamhet
Styr ekonomin med rätt prissättning