Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna

4 juni, 2021

Miljonärsskatt sänkta arbetsgivaravgifter coronastöd
Foto av: AdobeStock

Senaste tiden har regeringen kommit med flera nyheter som påverkar oss företagare. Här sammanställer vi de viktigaste – förslag på miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd.

Förslag på ny miljonärsskatt

Finansminister Magdalena Andersson föreslår en miljonärsskatt för att minska inkomstklyftorna. Det nya förslaget på miljonärsskatt är ett av fyra förslag på vad som behövs göras för att stoppa utvecklingen. Miljonärsskatten skulle alltså bli aktuell för dem med stora förmögenheter. Bostäder skulle undantas, enligt förslaget.

Läs mer: Ny miljonärsskatt kan drabba företagare – här är förslaget

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga och växa-företag

Regeringen föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Beslut har även kommit om sänkt arbetsgivaravgift för upp till 2 anställda i så kallade Växa-företag. 

Regeringen föreslår den 24 maj alltså ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Sänkningen till 10,21 procent ska gälla i juni, juli och augusti. Detta förslag finns med i ändringsbudgeten som läggs fram i dagarna.

Den 20 maj beslutades också om en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften för upp till två anställda i så kallade växa-företag. Riksdagen sa då ja till regeringens förslag. Även denna åtgärd är tänkt att förstärka företagens möjligheter att anställa under corona.

Läs mer: Sänkta arbetsgivaravgifter – här är nya förslaget

Nya regler för stöd för korttidsarbete 2021

Om ditt företag ska söka stöd för korttidsarbete 2021 gäller nya regler jämfört med 2020.

Stödet för korttidsarbete (korttidspermittering) har förlängts och och gäller just nu till och med juni 2021. Alla som omfattades av stödet under 2020 kommer att omfattas av korttidsarbete 2021. Ansökan och reglerna skiljer sig dock något jämfört med 2020.

Läs mer: Stöd för korttidsarbete 2021 – här är nya reglerna

De nya corona-restriktionerna från 1 juni – så här påverkas ditt företag

Från första juni görs vissa justeringar i restriktionerna för corona (Covid-19), och troligen påverkar det ditt företag. Bland annat görs följande justeringar:

  • Marknader kan öppna med krav på smittskyddsåtgärder.
  • Serveringsställen kan hålla öppet till klockan 22.30.
  • Maxtaket på 500 personer i butiker, varuhus, museer, sportanläggningar med mera tas bort. Det ersätts med rådet att verksamheter med lokaler som är så stora att de kan släppa in 500 eller fler kunder eller besökare bör göra en särskild riskbedömning av om det finns risk för att trängsel. 

Tips! Läs om alla nya corona-restriktioner här