5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning

11 mars, 2021

Starta eget som konsult säljknep
Foto av: AdobeStock

Vill du snabbt öka företagets försäljning? Bra, då kommer du att älska våra 5 säljknep som är väl beprövade och används av företag över hela världen. Testa!

I den här guiden kommer vi alltså att titta närmare på säljknep som både är sofistikerade och användbara. Det bästa av allt – du behöver inte känna dig som en ”krängare” när du använder dem.

Det är dessa säljknep vi går igenom

 • Smarta alternativmodellen
 • Kvart i-principen
 • Sociala bevis
 • Vad skulle krävas?
 • Lilla stegets kraft

1. Smarta alternativmodellen – en riktig klassiker

En riktigt duktig säljare ger aldrig kunden möjlighet att säga nej. I varje given situation i säljcyklen ge alltid två eller max tre alternativ.

 • Gillar du den här mattan i rött eller svart?
 • Föredrag du att ses på måndag eller tisdag?
 • Skulle du föredra betalning via swish eller via faktura?

En duktig säljare vet att ju fler ”del-ja” kunden har uttryckt, desto större är chansen att det blir ett stort JA till slut. Detta eftersom vi alla vill agera i linke de beslut vi redan har fattat (menar forskningen)

Säljknep 1: Så ge alltid kunden alternativ – minst två och helst inte fler än tre.

2. Kvart i-principen – smarta sättet att boka möten

När du bokar möten med potentiella kunder, vare sig du gör det på telefon eller via mail, så föreslå tiden ”kvart i”. Använd samtidigt alternativmodellen för att ytterligare maximera utfalllet.

Varför kvart i, undrar du? Jo, lyssna på detta.

Vanliga säljare:
– Hej! Jag tycker att vi ska ses och prata om min produkt. Fungerar onsdag klockan 15?

Smarta säljare:
– Hej! Jag tycker att vi ska ses och prata om hur vi kan hjälpa dig att öka vinsten. Jag gissar att du har lika fullt schema som jag just nu, så vad sägs om att ses på onsdag 15.45 eller torsdag 13.45?

Flera säljknep används samtidigt

Här använder du flera säljknep samtidigt. Dels ger du två alternativ ≈ smart! Dels utgår du från kundens behov istället för at prata om dig ≈ bra! Dels ger du dig själv auktoritet genom att berätta att du också är upptagen och att kunden inte kan förvänta sig att du finns tillgänglig närsomhelst ≈ bra!

Och kanske vikigaste av allt – du får kunden att tro att mötet bara ska ta 15 minuter, eftersom du föreslår en tid ”kvart i”. Kommer det bara att ta 15 minuter? Det vet ingen, och du har aldrig sagt det. Men detta är ett utmärkt sätt att öka chansen till möten.

3. Sociala bevis – ett magiskt säljknep

Ett av de mest effektiva säljknep som finns kallas för sociala bevis. Det innebär att du visar kunden att du har massor med andra kunder som har köpt och är nöjda. Då ökar chansen radikalt för ett köp.

 • Se till at ha många och tydliga referenser från andra kunder i dina kanaler. Video fungerar ypperligt!
 • Absolut bäst fungerar ”sociala bevis” om dina referenser är personer som kunden känner eller känner till. Det är därför så många företag använder kändisar för att öka trovärdigheten.

4. Vad skulle krävas? – ett smart säljknep

I många samtal är det bra att (en bit in i samtalet) gå rakt på sak. Speciellt gäller detta om du förhandlar med så kallade ”röda personer” (en viss typ av personlighet.

Tips! Här kan du läsa mer om personlighetstyper

Ställ helt enkelt frågan: Okej, vad skulle krävas för att ni ska bli kund hos oss?

Frågan kan ställas på många sätt och mer eller mindre sofistikerat, men be helt enkelt kunden att vara helt ärlig och berätta vad som krävs. När kunden berättat det, kan du ställa motfrågan:

– Så om vi fixar X och Y, då skulle ni bli kund?

Eftersom kunden just sagt exakt vad de vill ha, har personen då svårt att säga nej. Och du kan då (om lämpligt) gå hem och fixa X och Y, och komma tillbaka till kunden med det perfekta erbjudandet.

5. Lilla stegets kraft

Vårt sista säljknep kallar vi ”lilla stegets kraft”. Principen är enkel – försök att få så många ”del-ja” som möjligt på vägen fram till det stora JA.

Vi ponerar att du säljer mattor. Då kan små del-ja vara svaren på frågor som:

 • Önskar ni hjälp nu eller lite senare?
 • Vad gillar ni bäst – fransiga eller mjuka mattor?
 • Vilket rum tänker ni den här mattan i – sovrummet eller vardagsrummet?
 • Om vi skulle komma fram till ett bra val – skulle ni då föredra att betala via faktura eller swish?
 • Tycker ni att den här mattan i svart eller rött skulle passa bäst i ert vardagsrum?

För varje del-ja du får, ökar chansen att få ett stort JA. Detta eftersom kunden i sitt huvud omedvetet sagt ja till att mattan passar bäst i sovrummet, eller att swish vore bästa betalalternativet.

Med del-ja tar du snabbt kunden närmare ett köpbeslut.

Läs också: Så får du kunden att vilja köpa
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona