Så ökar du företagets försäljning under corona

21 januari, 2021

Försäljning under corona
Foto av: AdobeStock

6 av 10 företag har förändrat sin försäljning under corona. Med våra sju tips kan ditt företag också göra det, och hitta nya sätt att öka företagets försäljning under corona.

Enligt en Novusundersökning har sex av tio sälj- och marknadschefer gjort stora förändringar i sin säljstrategi under coronapandemin. Bland annat uppger nästan en tredjedel att man utökat sin merförsäljningen till befintliga kunder. Nästan lika många har börjat sälja i nya kanaler.

För att hjälpa dig att ställa om har vi tagit fram sju steg som snabbt hjälper dig att öka företagets försäljning under corona.

Steg 1: Erbjud nya leveransformer

Det spelar ingen roll om du skickar fysiska produkter eller erbjuder tjänster. I dessa tider behöver du ställa om leveransen.

  • Om du säljer fysiska produkter kan du erbjuda hemleverans eller upphämtning. Du kan också erbjuda köp online eller via telefon. Detta fungerar lika bra för butiker som restauranger och caféer. Gå gärna ihop med andra företag och samkör leveranser för att spara pengar och miljö.
  • Om du säljer tjänster kan du försöka göra precis likadant – ändra leveransformen! Kanske kan du utföra tjänsten hemma hos kunden? Eller digitalt? Eller på plats hos er, men utan andra människor i närheten?

Företagets försäljning under corona behöver anpassa sig. Och det behöver inte vara svårt, men det måste göras.

Läs också: 6 sätt att växla upp ditt företag efter corona

Steg 2: Köp nu, lös in senare

Många av dina kunder förstår att det är en tuff tid för företagets försäljning under corona. Därför stöttar de gärna ditt företag om de kan, och ett bra sätt att göra det kan vara att köpa presentkort.

Många företag erbjuder extra värde när kunderna köper presentkort just nu. Kanske 30 % extra om du köper presentkortet idag– och du har upp till ett år på dig att handla. Detta stärker likviditeten. OBS! Se till att framtidsskulden inte blir för stor, det kan bita dig i svansen senare.

Steg 3: Skapa tidsbegränsade erbjudanden

Corona eller inte, kunder älskar specialerbjudanden. Just här, just nu! Köp en klippning, få schampoo på köpet. Eller köp en middag för två, vi bjuder på desserten.

Se till att det du erbjuder som ”extra” inte kostar dig särskilt mycket. Ofta har du lagervaror du ändå vill bli av med, och den lilla desserten kostar inte många kronor för ditt företag.

Det som är bra under corona är att du kan skapa corona-erbjudanden. Dina kunder förstår att detta är tillfälligt, och förväntar sig inte att få samma erbjudanden när coronapandemin är över.

Steg 4: Cashback eller 10:e gratis

Många företagare använder nu cashback-principen för att öka företagets försäljning under corona. Det kan exempelvis innebära: ”Köp för 500 kronor, få 50 kronor tillbaka som presentkort”. Det är ju egentligen bara en rabatt, men känns psykologiskt mer lockande.

Ett annat klassiskt sätt att skapa lojalitet och merförsäljning är ”10-kortet”. Köp 9 och få den 10:e gratis. Fungerar utmärkt på caféer och restauranger!

Steg 5: Gör jobbet – försäljning under corona kommer inte gratis

Okej, du har väl ett kundregister? Ta ut en lista på företagets 25 bästa kunder och ring dem personligen. Fråga hur de har de – även de längtar efter mänsklig kontakt! Fråga också hur du kan hjälpa dem just nu.

Gör inte mer än så. Att hårdsälja på dem är nog fel strategi just nu. Låt dem veta att du finns där för dem och att du gärna hjälper dem. Det kommer att löna sig i längden, och vi måste bygga för framtiden även i tuffa tider.

Steg 6: Spana in de digitala möjligheterna

Du vet att det är dags att börja jobba mer digitalt, och coronapandemin har skjutit utvecklingen fem eller kanske tio år framåt. Hur ligger diutt företag till? och hur kan ni använda digitala kanaler för att öka försäljning under corona?

  • Om ni har en e-handel, fokusera på att pusha och utveckla den.
  • Erbjud lika bra service digitalt som ”i verkliga livet”. Personlig kontakt via chatt, telefon eller videolänk fungerar helt okej.
  • Om det känns svårt med alla nya funktioner – börja med en Facebook-grupp eller Messenger för kundservice och kundkontakt.
  • Kom ihåg att många längtar efter mänsklig kontakt. Kan du skapa ett digitalt forum där kunderna får träffas och lära av varandra? Om du har ett café, kan du kanske skapa en ”Baka utan socker-grupp” som samlar dina kunder och många fler. Det ger verkligen goodwill och i längden fler kunder.
  • Starta en YouTube-kanal där du gör enkla filmer och delar din expertis. Har du tid över just nu kan detta ge enorma vinster för framtiden!

Steg 7: Öka försäljningen under corona med digital annonsering

Många håller hårt i plånboken under pandemin. Har du råd att satsa, gör det. Annonsering är billigare än vanligt och kunderna finns ju fortfarande där. Frågan är bara vilket erbjudande de går igång på just nu?

Enklaste sättet att komma igång är Google Ad Words och Facebook Ads (Facebook och Instagram). Gör en testkampanj med tre olika budskap. Algoritmerna i dessa system räknar ut vilken som fungerar bäst. När du fått svar på det, behålle du den som fungerar bäst och kompletterar med två nya budskap. Sedan fortsätter du så tills du får rätt effekt.

Med så kallad A/B-testning kan du minska priset per klick/köp radikalt. Så här är det värt att lägga tid – speciellt nu när annonsering är billigare än tidigare. Fokusera på din lokala marknad för att slippa slåss med stora marknadsföringsbudgetar på generella sökord.

Lyssna här: Så konverterar du besökarna till kunder

#växatillsammans – detta gör vi för att hjälpa dig och ditt företag just nu

Den här artikeln är en del av vår kampanj #växatillsammans. Under två månader lägger vi 100% fokus på att hjälpa dig och ditt företag att växa i annorlunda tider. Vi gör det genom inspiration, kunskap och verktyg som verkligen gör skillnad – och genom att dela historierna från Sveriges företagarhjältar. Och vi gör det tillsammans.

#växatillsammans är ett samarbete mellan Visa, världens största nätverk för betalningar, och våra sajter Driva-eget.se och Mittföretag.com.

Här kan du läsa mer om #växatillsammans och hur vi hjälper ditt företag just nu.

visa.se/foretagshjalpen får du tips och råd om hur du digitaliserar ditt företag och ställer om för en ny framtid. Du får också verktyg och tips för att nå fler kunder.
#växatillsammans är ett samarbete medSkatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna