Dags att lämna in årsredovisningen – viktiga datum och vanliga frågor

7 juni, 2021

För företag med räkenskapsår som slutar 31 december är det snart dags att lämna in årsredovisningen. Här går vi igenom de vanligaste frågorna, viktigaste datumen och hur du skickar in årsredovisningen digitalt.

Visst brukar det uppkomma en del frågor när det är dags att lämna in årsredovisningen. Kanske är det första gången du ska lämna in den digitalt? Det är smart, och här nedanför berättar vi precis hur du gör.

Varför ska jag lämna in årsredovisningen digitalt?

Det finns en mängd olika anledningar.

  • Det går snabbare och är enklare. Dessutom finns det smarta funktioner och support i bokföringsprogrammen som gör inlämningen smidig.
  • Det är säkrare och blir rätt. Du får digital kvittens och bokföringsprogrammen och Bolagsverkets system säger till om något går fel
  • Administrationen minskar. Att skriva ut, skicka och skanna in pappersdokument tar tid. Sökning, lagring, kopiering och tiden du lägger på administration minskar om du väljer att skicka in årsredovisningen digitalt.

Tips! Här får du svar på alla dina frågor om att skicka in årsredovisningen digitalt

När ska jag lämna in årsredovisningen?

Det beror på när företagets räkenskapsår slutar. De flesta företag har ett räkenskapsår som slutar den 31 december (2020), och då ska årsredovisningen vara inne hos Bolagsverket senast den 2 augusti (2021).

Tips! Här kan du se alla datum för inlämnad årsredovisning, beroende på när ditt företags räkenskapsår slutar.

Hur skickar jag in årsredovisningen digitalt?

För att kunna skicka in årsredovisningen digitalt behöver du en programvara som stöder digital inlämning. Kom ihåg att det är först när årsstämman har fastställt resultat- och balansräkningen som du kan lämna in årsredovisningen digitalt.

Skicka in årsredovisningen digitalt i tre steg

  1. Ladda upp årsredovisningen (med den eventuella revisionsberättelsen, om företaget har revisor) direkt från din programvara (se listan ovan för programvaror som stöder digital inlämning.)
  2. Skriv in personnummer och e-postadress till den styrelseledamot eller verkställande direktör som du vill bjuda in och som ska granska och signera.
  3. Den som blivit inbjuden loggar in med sin e-legitimation, skriver under fastställelseintyget och skickar in årsredovisningen. Allt görs digitalt och du ska inte skicka in några papper.

Den som skickar in årsredovisningen får kvitto i e-tjänsten på att Bolagsverket tagit emot den. Om den är fullständig registreras den direkt.

Tips! Här kan du läsa hela guiden om hur du skickar in årsredovisningen digitalt.

Jag vill skicka in årsredovisningen på papper, hur gör jag?

Det går förstås fortsatt bra att lämna in årsredovisningen i pappersform. Då skickar du den på papper till:

Bolagsverket
Årsredovisningar
851 98 Sundsvall

Räkna med att postgången tar några dagar.

Läs också: Skicka in årsredovisningen digitalt – så här gör du
Ekonomi & Bokföring
Årsredovisning för ditt företag – här är allt du behöver veta
Ekonomi & Bokföring
Så fungerar bokslut och årsredovisning