Utdelning eller lön i aktiebolag – vad är mest gynnsamt?

7 december, 2021

Du som har ett eget aktiebolag som går med vinst har två alternativ. Antingen kan du välja att ta utdelning eller direkt få ut lön. Det finns både fördelar och nackdelar med dem båda och vilket du bör välja beror helt på dina prioriteringar. Självklart kommer vi att gå igenom allt med dig så du kan göra det bästa valet för just dig.

Frågor man bör ställa sig själv

  • Vill jag ha en stabil inkomst med bra pension? eller
  • Vill jag tjäna mer idag och spara till min egna pension?

Skillnader mellan utdelning eller lön

Det finns alltså några skillnader mellan dessa två alternativ, men de största är definitivt beskattningen samt förmåner och tryggheter. Väljer du utdelning så får du ut pengar till ditt konto till en mycket lägre skattesats. Med 22 procent i bolagsskatt och 20 procent i kapitalskatt blir det ett frestande alternativ som ofta ger mer i handen än om man tar ut lön. Men det betyder inte alltid att det är utdelning som är mest gynnsamt.

Den företagare som i varje läge väljer utdelning i stället för lön riskerar att trampa i en fälla. Om företaget går knackigt och det bara finns utrymme att ta ut en låg lön kan det till och med ge mer kvar efter skatt än om överskottet tas ut som vinst. Väljer man utdelning istället för lön går man även miste om pensionspoäng och risken för sämre ersättning vid sjukdom eller föräldrapenning ökar markant.

Vill man säkra en trygg framtid kan det vara sunt att hålla lönen uppe.

Vad ska jag välja?

Svaret på denna fråga är inte antingen eller, utan beror helt på dina prioriteringar, hur mycket du kan ta ut och hur du pensionssparar. Ett sätt att tänka kan vara att ta lön för att få maximal pension – den gränsen låg under 2018 vid en månadslön på cirka 42 000 kronor – för att sedan ta utdelning på resten. Då får du pensionspoäng, sjukpenning och den tryggheten som lön ger samt den låga skattesatsen som utdelning ger. Men som sagt, det är du som bestämmer själv.

Det gäller alltså att se till vad man värderar mest; trygghet eller mindre skattesats.

Om du inte känner dig helt säker är du självfallet välkommen att kontakta oss.

Vi hjälper dig mer än gärna!

Hogia Small Office är en trygg helhetsleverantör av ekonomiprogram för mindre företag. Du väljer ett komplett ekonomiprogram eller endast de programdelar som du behöver. Vi har levererat smarta lösningar sedan 1980. Dessutom har vi Sveriges bästa support, säger våra kunder!

Vi rekommenderar:
– Smart Bokföring passar alla bolagsformer. Med momsautomatik och bankavstämning.
– Smart Fakturering med e-faktura. Du loggar in med BankID.
– Smart Lön med MyPayslip, lönespec i app. AGI-anpassat.
– Smart Årsredovisning enligt K2. Skicka in digitalt till Bolagsverket.

Du har alltid öppet köp i 15 dagar, så att du kan testa programmen ordentligt innan du bestämmer dig. Läs mer »
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Hur fungerar 3:12-reglerna? Vi reder ut.
Ekonomi & Bokföring
Räkna ut hur stor lön du kan ta ut i ditt företag