Ny på att starta eget?

9 juni, 2017

Ska du starta eget företag? Eller har du precis kommit igång? Grattis, så roligt att äntligen få göra det du längtat efter. Det finns en del att tänka på för att göra entrén in i företagandet smidig och solid. Häng med här, så kommer du igång snabbt och kan prioritera rätt! Och få massor med hjälp på vägen.

Affärsidé

Du har säkert redan klart för dig vilken typ av verksamhet du ska ha men gör en enkel och kortfattad affärsplan med mål, budget samt affärsidé; syfte, marknadsbehov, målgrupp, unikum, konkurrensfördelar, lönsamhetsfaktorer och konjunkturkänslighet. Kanske du ska skriva in vad verksamheten INTE ska göra för att begränsa och hålla fokus på din kärnverksamhet.

”Att starta eget företag är som att bygga ett hus; bygg från grunden och se det som en investering. Ge det mycket tid och se möjligheterna.”

Registrering

Lagar och regler är något torrare att ta tag i, men viktig. Vilken företagsform är den bästa för dig? Vad gäller då med F-skatt, andra skatter, moms, anställda, redovisningskrav etc.? Skatteverket.se, bolagsverket.se samt verksamt.se har superkoll på allt som gäller för den företagsform och bransch du har valt. Till exempel hur och om du ska hantera ROT och RUT. På verksamt.se registrerar du snabbt och enkelt ditt företag genom att följa guiden och får sedan en F-skattsedel.

Här kan du också kolla om ditt tilltänkta företagsnamn är ledigt. Efter det behöver du också besöka din bank för att öppna företagskonto samt kolla över vilka försäkringar som är bra att ha; sjuk-, inkomst- och företagsförsäkringar är några exempel.

”Med flexibla lösningar kan du få administrationen gjord på en gång.”

Kontorslös

Det kan vara lätt att sväva iväg i sina drömmar och konkretisera hela företagandet i det där snygga kontoret du alltid drömt om. Men tänk efter före; din verksamhet kanske inte ens behöver ett kontor. Det är en fast kostnad som kan vara bra att slippa i början. Du kommer kanske att resa mycket eller så har du en bra plats att undvara där hemma för ditt kontor. Om det passar dig och verksamheten kan du också arbeta mobilt från olika workspace-platser.

–Med dagens programlösningar behöver du inte särskilt stort utrymme för det administrativa eftersom papper och pärmar i stort sett är överflödiga, förklarar Emma Örneholt på Hogia Small Office, specialister på ekonomiprogram för just småföretag. Du behöver inte heller en stationär dator utan kan sköta din ekonomi och annan administration på en surfplatta, laptop eller till och med via mobilen om du vill, när du vill och varifrån du vill, berättar Emma.

Här kan du läsa mer om smarta, molnbaserade ekonomilösningar för dig och ditt företag.

”Självklart ska du ha våra molnprodukter – jobba när och var du vill!”

Ekonomi

Att tänka på ekonomi och administration är för många en tung bit så här i början men du har igen det i det dagliga arbetet.

–Tänk det som att du ska bygga ett hus; låt det ta sin tid och bygg från grunden. Se det som en investering, jämför Emma Örneholt. Ge det mycket tid och se möjligheterna. Har du koll på ekonomin så har du stabilitet och kan fokusera på din kärnverksamhet. Och vi på Hogia lovar, det är inte krångligt! lovar Emma och fortsätter.

– Med molnbaserade ekonomisystem arbetar du flexibelt och automatiserat. Din verksamhetsstruktur och bransch styr vilka programdelar du behöver ha. Bokföring och fakturering är de mest grundläggande så börja där. Hogia har bra introduktionskurser som hjälper dig komma igång. Programmen är intuitiva och enkla att arbeta i, och vilka delar du än plockar ihop skapar det ett smidigt flöde; automatiserat och alltid uppdaterat. Dessutom slipper du installation, egen server och backup. Det sköter Hogia, avslutar Emma.

”Ekonomi kan kännas svårt till en början men du har igen det. Full kontroll!”

Nätverka

Att starta företag innebär aldrig samma sak för två entreprenörer. Ändå är det bästa sättet för att få kunskap att snacka med andra som gjort nystartarresan. Många lärdomar kan appliceras på ditt företagande även om ni har helt skilda verksamheter och affärsidéer. Att ta del av olika typer av nätverk kan dessutom ge nya kunder, bra leverantörer och en himla massa inspiration och idéer. Sök på nätverk i din närhet och lägg ut små krokar via dina kontakter på sociala media.

Kolla också in drivhuset.se och nyforetagarcentrum.com när du ska starta eget – för att bara nämna några av alla de sajter som är till för modiga och engagerade nyföretagare. Och du, ge det mycket tid, positivt fokus och djupt engagemang så kommer det gå bra. Lycka till!




Okategoriserade
Foto av: AdobeStock
Starta eget som konsult – så här får du fler kunder