Starta eget som konsult – så här får du fler kunder

14 oktober, 2020

Starta eget som konsult säljknep
Foto av: AdobeStock

Om du vill starta eget som konsult behöver du först förstå vad kunderna vill ha. Här går vi igenom sju saker som underlättar ditt liv som konsult och hjälper dig att få fler kunder.

Innan vi drar igång, vill vi ge dig ett smakprov på vilken typ av råd du kommer att hitta i den här guiden.

  • Välj en smal konsultnish och bli en riktig auktoritet i den nischen.
  • De tre viktigaste faktorerna för att lyckas som konsult är förtroende, kommunikation och att lyssna.
  • Hitta nischer där kunderna skriker efter kompetens. Kan du exempelvis bli TikTok-konsult?

Okej, då kör vi igång på riktigt. Här är sju viktiga tips för dig som vill starta eget som konsult och få fler kunder och uppdrag.

Steg 1: Förstå dina kunder

Det är inte dina behov som är viktigast i relationen med din kund, det är kundens. När du ska starta eget som konsult behöver du ta reda på och verkligen förstå kundens behov. Ställ frågor som:

  • Vilka utmaningar står kunden för just nu?
  • Varför behöver de hjälp?
  • Vad behöver kunden för att utvecklas?
  • Hur kan du underlätta livet för din kund?

Steg 2: Hitta din konsultnisch

Rannsaka dina styrkor och erfarenheter. Vad efterfrågar marknaden? Testa din idé och gör din marknadsplan. Om din idé kanske inte känns superstark, men är det som hjärtat brinner för, se till att ha ett annat ben att stå på samtidigt.

Försök hitta en någorlunda smal nisch så att du inte framstår som en diversehandel, då kan det bli svårt att bli tagen på allvar.

Läs också: Starta eget utan pengar – så här gör du

Steg 3: Gör dig själv till expert

Marknaden för konsulter är stor men likaså är konkurrensen. Därför behöver du sticka ut från mängden genom expertkunskaper inom ett nischat område, och gärna ett område där många behöver hjälp.

Ett exempel på nisch där många skriker efter hjälp just nu är sociala medier. Skulle du kunna starta eget som konsult och hjälpa företag med exempelvis Instagram eller TikTok?

Läs också: Så tjänar du pengar på TikTok

Steg 4: Var extremt noga med relationerna som konsult

När du ska starta eget som konsult handlar allt om goda relationer. I varje ”case” kommer du att jobba i nya konstellationer, och det kräver att du är social och anpassningsbar.

Det gäller att läsa av sociala koder hos såväl medarbetare som kunder. Dessutom behöver du förstå hur du får andra människor att följa dig. Det kan du läsa om här:

Läs mer: Så får du hjärnan att välja ditt företag

Kommunicera rätt som konsult

Anpassa alltid ditt budskap efter målgruppen. Hur behöver du formulera dina budskap för att de ska landa rätt i just denna konstellation?

De tre kanske viktigaste faktorerna för att lyckas starta eget som konsult är att skapa förtroende, att kommunicera rätt och att lyssna.

Steg 5. Var ständigt uppdaterad

Som konsult blir du aldrig färdig. Se till att ständigt uppdatera din kunskap och visa i dina kanaler att du har den senaste expertisen. Världen förändras snabbt och de konsulter som förändras lika snabbt kommer att lyckas.

Dina kunder vill ha den senaste expertisen. Hur kan du bli svaret på deras behov om att vara relevanta?

Steg 6: Kom ihåg att du är företaget som konsult

Som konsult representerar du både dig själv och företaget du har uppdrag hos. Kom ihåg att vara en god ambassadör för din kund. Det är en förutsättning för att du ska få fler uppdrag. Tanken är enkel: när du konsultar hos ett företag, jobbar du där och är ”all in”.

Du behöver också tänka på att din personlighet och ditt personliga varumärke är synonymt med ditt eget företag. Lägg därför stor kraft på att utveckla dig själv och din kunskap, det är enda sättet att få ditt företag att växa.

Här kan du lyssna på poddavsnittet där du lär dig att starta eget som konsult

Steg 7: Försök alltid hitta lösningar

Om du ska starta eget som konsult finns en insikt som är viktigare än andra – att alltid vara lösningsfokuserad. Vänd och vrid på problem, bryt ner utmaningar i små att göra-uppgifter och var alltid den som kommer med genomtänkta förslag.

Om du hittar lösningar på kundens problem, kommer de att vara dig evigt tacksam. Och det i sin tur innebär att de anlitar dig gång på gång.

Läs också: 9 sätt att vinna nya kunder
Starta Eget
Bidrag och lån när du ska starta eget – detta finns
Starta Eget
Foto av: AdobeStock
Starta Eget-guiden – så startar du företag i 12 steg
Starta Eget
Starta Eget-podden: Så lyckas du starta eget som konsult