Vinna nya kunder – här är 9 smarta sätt

14 oktober, 2020

Vinna nya kunder
Foto av: AdobeStock

Den absolut viktigaste ingrediensen i ett framgångsrikt företag är framgångsrik försäljning. Steg nummer ett är att ständigt vinna nya kunder. Här ger vi dig nio smarta sätt att hitta nya kunder just nu.

Det här blir en väldigt konkret guide för dig som vill vinna nya kunder. Här är några exempel på tips som vi tror att du kommer att gilla.

 • När dina stora konkurrenter gör kampanjer i media, se till att synas på Google på de sökord som är kopplade till kampanjen.
 • Prova LinkedIn Premium för att få direktkontakt med spännande kunder.
 • Gör som Dropbox – skapa ett referens-systen som kan öka antalet nya kunder radikalt.

Alright, ingen tid att spilla. Vi går direkt på nio sätt att vinna nya kunder.

Steg 1: Sätt ett mål med din kundanskaffning

Leta inte kunder på måfå. Börja alltid med att definiera vilka du vill nå (din målgrupp). Identifiera den typiske användaren av dina tjänster, och försök hitta så kallade tvillingkunder till den personen.

Frågor att ställa för att vinna nya kunder

 • Vilka kanaler finns den typen av människor i?
 • Har de några andra intressen?
 • Vilka förväntningar har den typen av person?
 • Vilka vanor har han/hon, och var letar en sådan person efter information?

TIPS! Här kan du hitta nya kunder kostnadsfritt i FB-gruppen Välj en småföretagare

Steg 2: Marknadsför dig bara i superrelevanta kanaler

När din målgrupp har definierats, använder du endast kanaler där just den målgruppen finns. Detta kan vara allt från sociala medier till lokala affärsnätverk. Här är några exempel:

5 marknadskanaler för att vinna nya kunder

 • Sociala medier – identifiera vilka just din målgrupp använder
 • Lokala affärsnätverk
 • Traditionell media
 • PR
 • Sökmotoroptimering (organisk trafik till din hemsida)

Steg 3: Använd ditt nätverk för att vinna nya kunder

Alright, dags att vinna nya kunder. Och det bästa sättet är definitivt att leta i ditt eget nätverk. Vilka känner du som är potentiella kunder? Vilka känner de i sin tur? Använd LinkedIn för att bredda ditt nätverk. Här kan du också se vilka andra känner och be om en intoduktion.

LinkedIn Premium?

Många seriösa nätverkare väjer att använda LinkedIn Premium för att kunna skicka direktmeddelanden till nya potentiella kunder. Detta kan vara bra även för dig. Tänk bara på att sköta det snyggt (såklart!).

Läs också: Frida Boisens bästa tips för att lyckas på LinkedIn

Steg 5: Använd sociala medier smart

Alla säger att varumärken måste vara närvarande på sociala medier. Och det är sant, men du måste fortfarande veta hur du använder dem. Här är 5 viktiga steg för att lyckas i sociala medier.

Vinna nya kunder i sociala medier

Steg 6: Använd nöjda kunder som referenser

Nöjda kunder är dina bästa ambassadörer. Dessa kunder kommer att sprida ditt budskap mun-till-mun om du ger dem möjlighet till det. Därför behöver du skapa så kallade referens-system, vilket i praktiken innebär att du skapar forum där kunder kan berätta om sin upplevelse av ditt företag.

Ha alltid referenser på din hemsida och i allt ditt säljmaterial. Ju mer trovärdiga dina referenser är, desto lättare är det att övertyga kunden. Många företag ger bort produkter eller tjänster bara för att få goda referenser.

Använd referenser som Dropbox för att vinna nya kunder

Dropbox använde ett referens-system för att få igång sin tjänst. Och det fungerade verkligen – 3 900 % ökning av antalet användare på 15 månader!

Planen var enkel – varje kund som rekommenderade Dropbox till sina vänner fick extra lagringsutrymme. Den person som accepterar inbjudan får också extra utrymme. Win-win!

Enligt undersökningar vi tagit del av tittar 92 % av kunderna på referenser från personer de känner, och de är fyra gånger mer benägna att köpa när de hänvisas av en vän. Detta är viktig information när du ska vinna nya kunder.

Steg 7: Gör dig själv till en auktoritet

Vad skulle övertyga kunder att komma till dig? Att veta att du är bäst. Och hur får de veta att du är bäst? Genom att du placerar dig själv som en expert inom ditt område.

Det lyckas du med genom att (bland annat) publicera artiklar med råd i sociala medier eller genom att svara i ”expertforum” i tidningar eller på nätet. Denna lilla uppoffring ger ofta stor effekt. Försök bli expert inom ditt ämne i ett större media, det ger verkligen effekt.

Läs också: Så får du hjärnan att vilja köpa av ditt företag

Steg 8: Bygg om din hemsida och gör den till en kundmaskin

De flesta kunder söker digitalt innan de beslutar om sina inköp. Så fokusera på att skapa en effektiv webbplats. Det ska vara tydligt, exakt och välorganiserat. Var också uppmärksam på designen: en ”gammaldags” webbplats kommer inte att öka köpfrekvensen.

Skapa triggers på din hemsida

Lägg till en trigger till handling för varje marknadsföringsinlägg du skickar ut – oavsett om det är ett Instagram-inlägg, ett nyhetsbrev eller något du gör offline. Detta kallas också ”Call to action” och är ett avgörande sätt att vinna nya kunder.

Att uppmana till handling behöver inte vara att fråga om ett köp. Det kan lika gärna innebära att få en referens eller en kommentar i sociala medier. Målet är att skapa engagemang och flytta kunden ner i din så kallade kundtunneln. Fråga kunder om deras åsikter, föreslå att de taggar dig med en viss hashtagg eller signar upp för ett nyhetsbrev för att få din expertis via mail.

Steg 9: Använd dina konkurrenter för att vinna nya kunder

Hur lyckas man levla sig själv och sitt företag? Genom att titta på dem som är bättre än en själv. Och det handlar inte bara om att kopiera, det handlar mer om att se vad andra gör och utveckla det i en egen riktning.

Tänk så här: just nu lockar din konkurrents smarta idéer dina potentiella kunder till dem. Vilka idéer använder andra som du också borde använda, och vilka idéer som andra har kan du vidareutveckla till nästa nivå?

Idéer du kan låna för att vinna nya kunder

 • När andra gör stora marknadsföringskampanjer i media, ser du till att synas på Google på relevanta sökord kopplade till konkurrentens kampanj. Du får stor del av effekten till en liten del av kostnaden.
 • Om din konkurrent är stark i vissa distributionsnätverk, fråga distributionsnätverket vad som krävs för att du också ska bli det. Vad kan du göra ännu bättre och hur kan du underlätta livet för dem?

Läs också: Hitta nya kunder under Coronakrisen – så här gör du
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Sociala Medier
Foto av: AdobeStock
7 bästa verktygen för att automatisera sociala medier