Få uppskov med deklarationen 2022 – här är reglerna och datumen som gäller

11 april, 2022

Om du inte hinner deklarera privat och din enskilda firma till 2 maj kan du begära uppskov med din inkomstdeklaration. Här går vi igenom hur du kan få uppskov och vilka undantag som är godkända, samt hur länge du kan få uppskov.

2022 ska inkomstdeklarationen och deklarationen för enskild firma vara inne hos Skatteverket den 2 maj. Det finns dock flera olika sätt att få anstånd med att lämna in inkomstdeklarationen. Hur du ska göra för att få uppskov beror på din situation.

 • Om du endast är privatperson kan du begära anstånd till 1 juni (eller ännu längre om du är ute i god tid).
 • Om du ska lämna in din privata deklaration och deklarationen för din enskilda firma samtidigt, gäller samma regler som för dig som privatperson.
 • Om du driver ett aktiebolag, kan du få anstånd med din privata deklaration (enligt ovan) men inte med aktiebolagets deklaration.
 • Om du har en redovisningsbyrå som hjälper till med din inkomstdeklaration, kan du få anstånd via dem till 15 juni.

Vi går såklart igenom alla detaljer nedan. Innan du börjar läsa – rekommenderar vi dig att spana in de viktigaste avdragen i deklarationen 2022.

En deklaration, tack!
Fixa deklarationen själv. Just nu ingår deklarationstillval gratis när du köper bokföringsprogram – läs mer här.

Få anstånd med inkomstdeklarationen – här är datumen som gäller

Det finns tre olika sätt att få anstånd med deklarationen hos Skatteverket. Här går vi igenom vilka datum som gäller för respektive sätt och ser vad som är aktuellt för dig.

Anstånd till och med 1 juni

Om du är sent ute kan du maximalt få anstånd med din deklaration till 1 juni. Som senast kan du ansöka om detta digitalt den 2 maj.

 • Ansökan sker via Mina Sidor på Skatteverket.se.
 • Korttidsanstånd får du direkt när du har gjort ansökan.

Obs! Tänk på att momsredovisning och momsinbetalning för din enskilda firma inte omfattas av uppskov med inkomstdeklarationen.

Gör rätt från början och slipp behovet av uppskov
Med en smart digital bokföring – med exempelvis Visma eEkonomi och deklarationstillval – får du stenkoll på företagets dagliga ekonomi. Det förenklar inför deklarationen och hjälper dig att göra rätt avdrag. På så sätt minskar du behovet av uppskov med din inkomstdeklaration.

Om du dessutom skulle bli granskad av Skatteverket hjälper en digital bokföring dig att ge rätt svar. Dessutom blir det enkelt att följa reglerna med rätt program, och det är väldigt svårt att göra fel.

Anstånd längre tid än 1 juni

För att få anstånd längre än till 1 juni 2022 behöver du vara ute i god tid – minst två veckor innan 2 maj bör din ansökan skickas in till Skatteverket. Ansökan måste vara godkänd senast 2 maj och Skatteverket har cirka två veckors handläggningstid.

Ansöka om anstånd som redovisningsbyrå – t o m 15 juni

En redovisningsbyrå som hjälper fysiska personer med inkomstdeklarationen, kan ansöka om anstånd med att lämna in dessa. Sista datumet kan då bli 15 juni 2022. Som byrå ansöker du om detta på Skatteverket senast den 2 maj. Om du som företagare har en redovisningsbyrå som hjälper dig med ekonomin, be dem (om du vill) att ansöka om anstånd för din privata deklaration.

Vad krävs för att få anstånd med deklarationen?

Skatteverket kräver att särskilda skäl föreligger för att du ska få anstånd med deklarationen. En veckas charterresa till Medelhavet duger inte, eftersom den räknas som kortvarig.

Här är exempel på några skäl som har ansetts vara godkända:

 • En längre resa – exempelvis om du bor utomlands under ett halvår.
 • En längre tjänsteresa
 • Om du arbetar på annan ort och har svårt att besöka din hemort under deklarationsperioden.
 • Komplicerade inkomstförhållanden – till exempel om den som hjälper dig med deklarationen blir sjuk.
 • Du får inte in underlag för uppgifterna till deklarationen i tid.

OBS! Det här får du INTE dra av i deklarationen – se listan här!

Kan aktiebolag få anstånd med deklarationen?

Nej. Aktiebolag och handelsbolag får (som regel) inte anstånd med inkomstdeklarationen. Aktiebolag deklarerar ju ofta flera gånger om året och därmed anser inte Skatteverket att undantag ska göras. Däremot kan ditt företag automatiskt få en månad extra tid för varje deklaration – om ni deklarerar elektroniskt istället för med pappersblanketter.

Läs också! Skattekalender 2022: När ska ditt företag deklareras?

Speciellt coronaregler kan ge anstånd med betalningen

Några speciella coronaregler gäller vid just denna deklarationen. Om du har fått betalningsproblem (som är direkt kopplade till Covid-19), kan du ansöka om anstånd med betalningen av skatten hos Skatteverket. Normalt kan du få anstånd i två månader och maximalt i fyra månader (i särskilda fall).

Du måste då kunna visa att:

 • Dina betalningsproblem är tillfälliga
 • Du kommer att kunna betala när anståndstiden löper ut

Obs! Även om du får anstånd med betalningen behöver du lämna dina skattedeklarationer som vanligt. Och om du vill ha anstånd med inkomstdeklarationen behöver du ansöka om detta separat.

Känner du dig osäker inför din deklaration?
Visma Spcs kostnadsfria deklarationsguide är för dig som vill lära dig att deklarera, utan att behöva gå en kurs eller utbildning i deklaration.
Här hittar du guiden.

Om Visma Spcs
Det ska vara enkelt att deklarera – oavsett om du har enskild firma, aktiebolag eller redovisningsbyrå. Det är utgångspunkten för Visma Spcs. Med självkörande bokföring kan du enkelt rusta dig inför deklarationen. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Skatter & Avgifter
Foto av: Nissan Leaf
Tjänstebil eller privatbil – vad är mest lönsamt?
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt