Ny lag kan ge högre pension – se här om du påverkas

23 november, 2021

Se här om du också kan få lägre avgifter, högre avkastning och mer i pension. SVT har tidigare rapporterat att pensionen kan höjas med över 300 000 kronor genom en flytt.

Den 1 april infördes nya regler som tillsammans med lagändringar under 2020 gör det möjligt att samla ihop dina utspridda pensionspengar, så kallade fribrev. Detta kan ge dig lägre avgifter, högre avkastning och mer i pension. SVT har tidigare rapporterat att pensionen kan höjas med så mycket som 360 000 kronor.

Syftet med den nya lagen är att flytta makten över pensionspengarna från försäkringsbolagen till dig som konsument.

Mattias Fellenius är grundare av Svenska Fribrevsbolaget och förklarar i den här artikeln hur den nya lagen kan ge dig högre pension och vad ett fribrev egentligen är.

Tips! Genom Svenska Fribrevsbolaget kan du få en kostnadsfri sammanställning av dina fribrev (det vill säga pensionsförsäkringar där inbetalningarna upphört). Få en kostnadsfri sammanställning av dina fribrev här.

Så här fungerar de nya reglerna som kan ge dig högre pension

Nya regler har införts som kan ge dig högre pension. På regeringens hemsida skriver Finansmarknadsminister Åsa Lindhagen följande angående den nya lagen.

– Detta är en i raden av förändringar som gjorts de senaste åren för att förbättra konsumenters möjligheter att bestämma mer över sitt sparande. Jag hoppas det också kan bli en påminnelse till fler konsumenter att se över sitt sparande, säger
finansmarknadsminister Åsa Lindhagen.

Syftet med lagändringarna är att det ska bli enklare att återköpa och flytta sparandet i livförsäkringar. Det ger bättre möjligheter för dig som konsument att kunna påverka utfallet av pensionen och annat försäkringssparande.

Vad menas med fribrev?

Varje gång du byter arbetsgivare får du det som kallas för fribrev. Ett fribrev är en inaktiv pensionsförsäkring, där arbetsgivaren har slutat sätta in pengar i försäkringen. En tjänsteman samlar på sig i snitt åtta fribrev under sitt arbetsliv.

Många konsumenter vill slå ihop sina fribrev och nu har lagstiftarna infört en ny lag som underlättar detta.

Högre pension med över 300 000 kr – är det möjligt även för dig?

SVT har tidigare rapporterat att pensionen kan höjas med 360 000 kronor genom en flytt. Genom att samla fribrev kan du också få bättre överblick över dina pengar och bättre möjlighet att förvalta dem så att de växer. Att ha åtta fribrev hos åtta olika försäkringsbolag innebär att du måste logga in på flera ställen bara för att byta fonder, vilket blir krångligt.

SVT har tidigare rapporterat att pensionen kan höjas med 360 000 kronor genom en flytt.

Svenska Fribrevsbolaget är Sveriges första och enda försäkringsbolag byggt för fribrev och de erbjuder dig en kostnadsfri sammanställning av dina fribrev, där det även framgår hur den nya lagen påverkar dig. Få en kostnadsfri sammanställning av dina fribrev här.

Så vad innebär egentligen lagändringen?

Lagstiftad flytträtt infördes redan 2007 men flera försäkringsbolag införde så höga flyttavgifter och krångliga rutiner att flytträtten inte fungerade i praktiken. Politikerna har därför lagt fram en plan i tre steg i syfte att skapa en effektivare flytträtt.

 • Del ett infördes den 1 januari 2020 och innebär lägre flyttavgifter och bättre möjlighet att slå ihop försäkringar.
 • Del två infördes den 1 april 2021 och innebär att avlämnade försäkringsbolag får ta ut en avgift på maximalt 600 kronor vid flytt av fond- och depåförsäkring.
 • Fler lagändringar kan komma och regeringen har lagt fram ytterligare ett förslag som förväntas träda i kraft den 1 juli 2022. Denna tredje ändring handlar om att införa tvingande lagstiftning retroaktivt, det vill säga att konsumenterna får flytträtt även på försäkringar tecknade före 2007. När remissrundan gick ut tidigare under hösten hade samtliga remissinstanser svarat ja till förslaget.

Hur kan Svenska Fribrevsbolaget hjälpa dig till högre pension?

Svenska Fribrevsbolaget hjälper sina kunder till högre pension genom följande tre steg:

 1. Enkelt och kostnadsfritt att komma igång.
  Få en kostnadsfri sammanställning av dina fribrev här.
 2. Analys och flytthjälp.
  Dina fribrev analyseras och du får hjälp att flytta de fribrev som kan flyttas.
 3. Låga avgifter och rätt fonder för dig.
  Hos Svenska Fribrevsbolaget återförs fondprovisioner till dig som kund, vilket resulterar i låga avgifter samt att du kan vara trygg i att Svenska Fribrevsbolaget och du har samma mål – att du skall välja fonder som ger dig så hög pension som möjligt.

– Att vi återför all fondprovision bidrar till att öka den framtida pensionen. Dessa provisioner är större än vad många känner till. För en genomsnittskund handlar det om provisioner på cirka 130 000 kr fram till pensionen som nu återbetalas. Dessutom innebär detta att Svenska Fribrevsbolaget och du som kund har samma mål, att du ska välja fonder som ger så hög pension som möjligt, säger Svenska Fribrevsbolagets vd Nicklas Hellberg.
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Så blir du rik på pengar – här är experternas bästa tips
Privatekonomi
Foto av: Amazon
Världens rikaste entreprenörer 2020 – här är listan