Bästa avdragen i deklarationen 2022 – privat, enskild firma och aktiebolag

20 april, 2022

För dig som företagare finns en hel del att påverka i deklarationen. Här går vi igenom de viktigaste avdragen (och nyheterna!) för dig som privatperson, för enskild firma och för aktiebolag.

Deklaration ska vara inne den 2 maj 2022 – både för dig som privatperson och för enskild firma. Aktiebolag har andra regler. Om du skulle behöva uppskov med deklarationen är det hög tid att ansöka om det – läs mer om hur du gör här.

Som vanligt finns en lång rad avdrag du kan göra som privatperson – men också i din enskilda firma och i ett aktiebolag. Detta är extra viktigt i tuffa tider när varje krona behövs i ditt företag, för att du ska kunna skapa en hållbar framtid.

I den här guiden går vi igenom de viktigaste avdragen och de nyheter som finns 2022. Du får:

 • Skatteexpertens bästa råd till dig som företagare
 • Vad du ska tänka på i deklarationen just 2022
 • Viktigaste avdragen för privatpersoner, enskild firma och aktiebolag

Läs vidare för att få alla tips och förslag på avdrag. Men innan du börjar, rekommenderar vi dig att spana in listan på de viktigaste skattenyheterna för enskild firma och aktiebolag i deklarationen 2022.

Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem

Skatteexpertens bästa råd i deklarationen 2022

Visma Spcs skatteexpert Jan-Åke Jernhem är en av landets mest anlitade utbildare i skattefrågor och delägare i Skattehuset i Göteborg AB. För honom är bästa rådet till företagare i deklarationen 2022 självklart.

– Undvik att deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent och som oftast inte ger några sociala förmåner alls. Och det kan en företagare nästan alltid undvika med god planering, säger Jan-Åke.

Många företagare som har möjlighet väljer istället en lön som ligger vid brytpunkten för statlig skatt. Brytpunkten är 523 200 kronor för inkomståret 2021. På inkomster över denna gräns betalar du statlig inkomstskatt med 20 procent, utan att få några extra sociala förmåner.

Bästa avdragsrådet för privatpersoner

Till privatpersoner blir viktigaste rådet från Jan-Åke ett annat.

– Löntagare som kan göra avdrag för dubbel bosättning eller tillfälligt arbete ska inte missa den chansen. Det kan ge tiotusentals kronor i minskad skatt. Detta utan att dina sociala förmåner påverkas på ett negativt sätt, berättar han.

Detta gäller förstås även dig som är anställd i ditt eget aktiebolag.

Vad är viktigt att tänka på i deklarationen just 2022?

Valet 2022 närmar sig, och Jan-Åke tycker att företagare bör förbereda sig på nya regler kring utdelning.

– Ägare av fåmansföretag behöver förbereda sig på att reglerna kan bli hårdare vad gäller beskattningen av utdelning, menar han.

I dag är skattesatsen 20 procent på belopp upp till gränsbeloppet (schablonbeloppet för beskattningsåret 2021 är 183 700 kr). På all annan utdelning är skattesatsen samma som för lön i inkomst av tjänst. Pandemin har försenat diskussionen, men regeringen har antytt att man önskar höjda skatter för ägare av fåmansföretag.

Kan jag få hjälp med deklarationen?

Som företagare kan du sköta deklarationen själv – både privat och för ditt företag. Om inte annat är det bra att gå igenom sin egen och företagets skattesituation en gång om året. Du kan också ta hjälp av en skatterådgivare, revisor eller din redovisningsbyrå.

Men det enklaste sättet för många företagare är att utnyttja de smarta funktioner som finns i ett molnbaserat bokföringsprogram.

– Det bästa är att själv sätta sig in i den egna ekonomin och planera för en rimlig skatt på de egna inkomsterna. För många företagare går det alldeles utmärkt att använda Visma eEkonomi tillsammans med deklarationstillvalet, berättar Jan-Åke.

En deklaration, tack!
Fixa deklarationen själv. Just nu ingår deklarationstillval gratis när du köper bokföringsprogram – läs mer här.

Viktigaste avdragen 2022 för privatpersoner

För dig som privatperson finns en lång rad viktiga tips inför deklarationen 2022. Låt oss först ge dig en översikt över de viktigaste avdragen och smartaste råden – och sedan guida dig till mer läsning inom varje område.

Se upp för stora kapitalunderskott

Försök att inte deklarera ett underskott av låneräntor etc som överstiger 100 000 kronor. Då slår avdragsbegränsningen in – vilken är ogynnsam.

Dubbelt boende kan ge 1 000-tals kronor i avdrag

För att få rätt till avdrag för dubbel bosättning ska du ha haft arbete på annan ort och samtidigt haft kvar den gamla bostaden. Avståndet mellan hemorten och arbetsorten måste vara mer än fem mil.

Privata hyresintäkter ger låg skatt

Hyresinkomster är lågt beskattade i Sverige – och gäller dig som hyr ut hela eller delar av din bostad till utomstående. I deklarationen behöver du inte ens ta upp hyresinkomster som understiger 50 000 kronor.

Tänk på nya reglerna för uppskov vid bostadsaffär

Från 1 januari 2021 behöver du inte längre betala extraskatten vid uppskov med skatten efter vinst vid bostadsaffär. Skatten var tidigare 0,5 % av uppskovsbeloppet (per år).

Vill du läsa mer om varje avdrag och tips, och få ännu fler avdragstips för dig som privatperson?
Se hela listan med avdrag för privatpersoner här.

Viktigaste avdragen 2022 för enskild firma

För dig med enskild firma finns flera avdrag utöver dem som gäller för privatpersoner. Lås oss sammanfatta dem kort, och sedan ge dig hänvisningar till mer läsning om varje del.

Tänk också på att ett smart, molnbaserat bokföringsprogram – till exempel Visma eEkonomi – hjälper dig att automatisera bokföringen och att få koll på många avdrag direkt i programmet.

Här är de viktigaste avdragen och tipsen för dig med enskild firma 2022.

 • Försök på 100 000 kronor i arbetsinkomst från din enskilda firma om du är 66+ – skatten på sådan inkomst blir väldigt låg.
 • Glöm inte att dra av för resor och kontor – det finns schablonbidrag exempelvis för kontor hemma.
 • Undvik den höga marginalskatten – genom smarta periodiserings- och expansionsfonder.
 • Du kan byta till en karensdag i sjukförsäkringen – då får du högre skydd vid större inkomstbortfall vid sjukdom.
 • Utnyttja förlusten i enskilda firman – vilket kan minska skatten på övriga tjänsteinkomster, t.ex. lön.

Vill du veta exakt hur dessa avdrag och tips fungerar? Se alla avdrag och fördjupning för enskild firma här.

En deklaration, tack!
Fixa deklarationen själv. Just nu ingår deklarationstillval gratis när du köper bokföringsprogram – läs mer här.

Avdragen som gäller både aktiebolag och enskild firma

Vissa avdrag gäller både enskild firma och aktiebolag. De viktigaste avdragen och tipsen i denna kategori är:

 • att byta från kvartalsmoms till årsmoms, speciellt om du omsätter högst en miljon kronor.
 • att justera preliminära F-skatten om den är för hög, genom att lämna in en preliminärdeklaration.
 • att komma ihåg möjligheterna för avdrag för forskning och utveckling. Företaget kan göra avdrag på arbetsgivaravgifterna med 20 procent för anställda som till minst 75 % av arbetstiden arbetat med forskning och utveckling i kommersiellt syfte.

Läs mer om avdragen som gäller både aktiebolag och enskild firma här.

Känner du dig osäker inför din deklaration?
Visma Spcs kostnadsfria deklarationsguide är för dig som vill lära dig att deklarera, utan att behöva gå en kurs eller utbildning i deklaration.
Här hittar du guiden.

Bästa tipsen för aktiebolag i deklarationen

Aktiebolag lämnar inte in deklarationen samtidigt som privatpersoner och enskild firma. Och för aktiebolag finns en rad avdrag som inte gäller för enskilda firmor. Här är de viktigaste tipsen i deklarationen för aktiebolag 2022:

 • Du kan förbereda för en extra utdelning om du har fåmansbolag – speciellt om du sitter med stora, sparade utdelningsutrymmen. Det finns en risk att de fördelaktiga reglerna för utdelning till 20 % försvinner efter valet.
 • Utnyttja det faktum att privat sjukförsäkring fortfarande är en bra förmån. Du tjänar också på att låta aktiebolaget stå för försäkringspremien jämfört med att teckna försäkringen med privata, skattade inkomster.

Vill du läsa mer om varje tips gör du det i den här listan över avdrag för aktiebolag i deklarationen 2022.

Läs också! Skattekalender 2022: När ska ditt företag deklareras?

Om Visma Spcs
Det ska vara enkelt att deklarera – oavsett om du har enskild firma, aktiebolag eller redovisningsbyrå. Det är utgångspunkten för Visma Spcs. Med självkörande bokföring kan du enkelt rusta dig inför deklarationen. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Skatter & Avgifter
Foto av: Nissan Leaf
Tjänstebil eller privatbil – vad är mest lönsamt?
Privatekonomi
Foto av: AdobeStock
Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt