3 saker framgångsrika entreprenörer gör – så kan du härma

18 maj, 2021

Framgångsrika entreprenörer
Foto av: ShutterStock

Framgångsrika entreprenörer gör saker annorlunda. Här är tre saker de...

Framgångsrika entreprenörer gör saker annorlunda. Här är tre saker de gör varje dag som du enkelt kan härma. Vågar du missa det?

Vi brukar säga att du blir som du umgås. Och det enklaste sättet att bli mer framgångsrik är helt enkelt att umgås mer med framgångsrika människor.

Alternativet är förstås att hänga mer på mittföretag.com eller driva-eget.se – där vi samlar de bästa tipsen från världens mest framgångsrika entreprenörer. Idag ska vi titta närmare på tre saker framgångsrika entreprenörer gör varje dag. Vilka kan du härma?

Vana 1: Framgångsrika entreprenörer gör bara det viktigaste

Den vanliga småföretagaren har en tendens att ”göra allt”. Försäljning, administration, ekonomi och marknadsföring. Framgångsrika entreprenörer vet bättre, och försöker ”bygga klockan istället för att vara tiden”.

Framgångsrika entreprenörer vet bättre, och försöker ”bygga klockan istället för att vara tiden”.

Framgångsrika entreprenörer väljer ut några få saker som bara de kan göra, och som de tycker är otroligt kul. Detta kan vara att leda människor, att affärsutveckla eller att försöka förstå de senaste trenderna.

Däremot ägnar det minimalt med tid på saker som ”andra kan göra” och som är upprepade. Generellt kan man säga at de istället ägnar sig åt sådant som är viktigt men inte bråttom. De är på företaget i stället för i.

Tips! 4 saker miljonärer gör – till skillnad från många andra

Visionen gör det enkelt att ta beslut

Förutom att fokusera på det som är långsiktigt viktigt, har framgångsrika entreprenörer en extremt tydlig vision. Och när man vet exakt vart man ska, är det enkelt att ta beslut. Leder detta oss till våra mål? Finns det något annat sätt som går ännu snabbare? Med extremt tydliga mål blir det flesta beslut självklara.

Den vanliga småföretagaren gör tvärtom. Den har luddiga mål som gör att vardagen blir hoppig och otydlig.

Vana 2: Smart och hårt jobb – inte bara hårt

Alla företagare jobbar hårt – skillnaden är att framgångsrika entreprenörer jobbar hårt och smart. De bygger system som är enkla att förstå och där företaget blir oberoende av dem.

Kom ihåg: Om företaget är beroende av dig, blir det mindre värdefullt och svårt att sälja.

Så din uppgift är alltså att bygga smarta system, där du inte behöver vara ett kugghjul. Ett riktigt bra system gör företaget oberoende av nyckelpersoner.

Vana 3: Framgångsrika entreprenörer fokuserar på framtiden

I privatlivet handlar framgång ofta om att vara i nuet. Framgångsrika entreprenörer kan inte riktigt unna sig den lyxen ”på jobbet”. Istället behöver de vara trendspanande och förstå framtiden.

  • Vilka trender förändrar vår bransch?
  • Hur kan vi bygga system och digitalisera verksamheten så att vi är konkurrenskraftiga om 5 år?
  • Vilka medarbetare har rätt attityd för att ständigt förändras, och vilka är fast i dåtid?

Din uppgift som företagare är alltså att förutspå framtiden. Det kan du inte göra om du ständigt är upptagen med nuet. Se till att ha åtminstone en dag i veckan då du bara fokuserar på ”vad som komma skall”.

En bra huvudregel är att ägna 70 % av din tid till ”nuvarande business”, 20 % till tjänsterna ni behöver erbjuda inom 1-3 år, och 10 % till att affärsutveckla tjänsterna ni behöver erbjuda om 4-6 år.

Tips! Framgångsvanor och rutiner från Sveriges främsta entreprenörer
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
Kontraproduktiva vanor – företagares 3 stora misstag
Personlig utveckling
Foto av: iStock
6 vanor som gör 2021 till ditt och företagets stora succéår