Hur fungerar moms egentligen?

18 november, 2021

En av grunderna i bokföring är moms, eller mervärdesskatt som det egentligen heter. Moms är den statliga skatten som betalas varje gång du köper eller säljer en vara eller tjänst. Som privatperson behöver man inte tänka på moms då det redan är inräknat i priset, men du som företagare behöver deklarera momsen. I denna artikel kommer du få lära dig grunderna i hur moms fungerar.

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder. Detta kallas för utgående moms som du sen för vidare till staten. Momsen är alltså varken en intäkt eller kostnad i din verksamhet, utan endast skatt. När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms. Ett enkelt sätt att hålla ordning på utgående och ingående moms är att se det du ger ut som utgående och det som kommer in är ingående.

När du redovisar och betalar moms till Skatteverket är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala. Med andra ord, om du köper för lika mycket som du säljer tar den ingående momsen ut den utgående momsen.

Vad är momssatser?

Momssatsen är den moms som läggs på varan eller tjänsten. Det finns tre momsnivåer i Sverige: 25%, 12% och 6%. Det flesta varor och tjänster som är moms­­belagt har 25% moms. På livsmedel, campingar, restaurangtjänster och hotell är det 12% moms. Tidningar, böcker, idrott och delar av kulturområdet kommer ner på hela 6% moms.

Ofta vet man bara priset inklusive moms och då är det bra att veta hur mycket momsen blir baklängesräknat, dvs hur stor del av totalpriset som är moms.

  • 25% moms, räkna 20% från totalsumman
  • 12% moms, räkna 10,71% från totalsumman
  • 6% moms, räkna 5,66% från totalsumman

Momsen kan redovisas både månadsvis eller var tredje månad via skattedeklarationen och betalas via skattekontot. Om du har en omsättning på högst 1 milj kr och EU-försäljning på högst 120 000 kr kan du välja att istället redovisa momsen en gång per år.

Nu har du fått en grund i vad moms är och hur det fungerar.
Hos Hogia Small Office kan du få hjälp och utbildning i din bokföring.

Titta till exempel i Lilla Redovisningsskolan där vi steg för steg går igenom grunderna i bokföring.

Hogia Small Office är en trygg helhetsleverantör av ekonomiprogram för mindre företag. Du väljer ett komplett ekonomiprogram eller endast de programdelar som du behöver. Vi har levererat smarta lösningar sedan 1980. Dessutom har vi Sveriges bästa support, säger våra kunder!

Vi rekommenderar:
– Smart Bokföring passar alla bolagsformer. Med momsautomatik och bankavstämning.
– Smart Fakturering med e-faktura. Du loggar in med BankID.
– Smart Lön med MyPayslip, lönespec i app. AGI-anpassat.
– Smart Årsredovisning enligt K2. Skicka in digitalt till Bolagsverket.

Du har alltid öppet köp i 15 dagar, så att du kan testa programmen ordentligt innan du bestämmer dig. Läs mer »
Ekonomi & Bokföring
Misstagen nästan alla som bokför själva är rädda för
Ekonomi & Bokföring
Hur fungerar moms för företag?