Starta e-handel – så här gör du i 3 steg

2 februari, 2021

Dags att starta e-handel? Med hjälp av betalningsnätverket Visa ger vi dig en enkel guide om hur du i 3 steg går till väga för att komma igång med din e-handel.

I den här guiden hjälper vi dig med tips för att starta e-handel och kunskap om hur du får spridning av den. Råden kommer från ett av världens största betalningsnätverk – Visa – som med initiativet Företagshjälpen ger dig tips och verktyg för att starta e-handel och bygga din digitala affär.

Guiden går bland annat igenom:

● Hur du väljer rätt plattform när du ska starta e-handel

● Hur du bygger en smart köpprocess och köptunnel

● Hur du får fler att besöka din e-handel genom smart SEO och sociala medier

Innan du läser guiden rekommenderar vi dig att titta in på Visa Företagshjälpen, där du hittar fler tips till dig som vill starta e-handel.

Starta e-handel
Eilin Schjetne – Product Director, Visa

– E-handeln växer snabbt. Det kan bli helt avgörande för svenska småföretag att öka sin närvaro online under och efter coronapandemin. Att starta upp en e-handel är dessutom lättare än många tror, med många plattformar att välja på som kan hjälpa dig med just dina behov, säger Eilin Schjetne, Product Director på Visa.

Steg 1: Välj rätt e-handelsplattform när du ska starta e-handel

Ett av de första stegen när du ska starta e-handel är att välja e-handelsplattform. Det finns en uppsjö av plattformar att välja mellan. Hur ser dina behov ut? Rekommendationen är alltid att välja en e-handelsplattform som ligger i teknisk framkant och som ständigt uppdaterar sina funktioner. Dessutom är det bra om plattformen har funktioner för marknadsföring och koppling till sociala medier.

Den här typen av frågor är bra att tänka på när du väljer e-handelsplattform:

  • Finns alla funktioner som jag behöver?
    Det kan vara svårt att utveckla egna funktioner, så välj en plattform som har rikligt med funktioner och finesser.
  • Får jag hjälp att skapa en köptunnel?
    Flera e-handelsplattformar hjälper dig att skapa, driva och analysera dina marknadsföringskampanjer.
  • Fungerar plattformen med mina andra system?
    Du behöver smarta integrationer för att hantera betalningar, ordrar och leveranser. Ofta behöver e-handelsplattformen “prata” med din andra system. Finns så kallade API:er för detta?

Steg 2: Öka konverteringen med rätt funktioner

Visst har en e-handel lägre omkostnader än en fysisk butik i bra läge, men på nätet krävs desto hårdare jobb för att få in kunderna och hålla dem kvar. Den genomsnittliga tiden för en online-shoppare är under fyra minuter. Därför måste din e-handel vara lätt att navigera och snabbt ta besökaren genom köptunneln. Ett köp bör inte ta mer än 4-6 klick.

Här är några idéer som gör din e-handel attraktiv, lättnavigerad och kundvänlig:

  • Dela in dina produkter i tydliga och logiska kategorier.
    Använd kategorinamn som är lätta att förstå. Du kan välja några viktiga huvudkategorier (till exempel Kvinna, Man, Barn) som sedan får underkategorier som mer i detalj leder besökaren rätt.
  • Använd bilder av hög kvalitet.
    Undvik om möjligt köpta arkivbilder. För dig som vill erbjuda det lilla extra kan små filmer på produkterna göra stor skillnad.
  • Var noga med beskrivningarna.
    En lockande produkttext med tydliga specifikationer underlättar ett köp. Ha gärna en funktion som visar produkter som passar tillsammans med den aktuella produkten, och en funktion som visar vad andra kunder har köpt.
  • Minska antalet klick.
    Vilka är de 4-6 klicken som en besökare ska ta för att slutföra ett köp? Kan du minska antalet ytterligare?
  • Håll varumärket och färgerna konsekventa.
    Ofta är e-handeln den enda kontakten din kund har med ditt företag. Då behöver de snabbt känna igen sig och kunna lita på upplevelsen.
  • Gör det enkelt att slutföra köpet.
    Många e-handlare tappar kunder trots att de lagt varor i varukorgen. Gör steget från kassan till slutfört köp extremt enkelt med smarta funktioner för betalningar och hämtning av personuppgifter. Erbjud olika alternativ för frakt.

Tips: Så här kommer du igång med din onlineförsäljning.

Steg 3: Hitta nya kunder till din e-handel

Att starta e-handel innebär inte bara att välja rätt e-handelsplattform och rätt produkter. Lika mycket handlar det om att nå ut med den till nya och befintliga kunder.

Här är tre viktiga saker att tänka på för att öka inflödet av kunder när du ska starta e-handel.

Sökmotoroptimering (SEO)

Det kanske viktigaste verktyget för att få nya kunder till din e-handel är att hamna högt upp i sökmotorerna. Den som hamnar längst upp i en sökning får ungefär 30 procent av besökarna. Tvåan får bara 15 procent och den som ligger trea får 10 procent.

Hur gör man då för att hamna högst upp i sökmotorer som Google? Här är några smarta tips.

  • Förstå hur sökmotorer fungerar.
    Det kan du lära dig här.
  • Undersök vilka sökord dina potentiella kunder söker på, och optimera din e-handel för just de sökorden. 
  • Gör en SEO-genomgång.
    Det finns många smarta, digitala program och appar som kan betygsätta din e-handel utifrån de sökord du vill synas på. 

Kundomdömen leder till fler köp

I Storbritannien gjordes en undersökning som visade att 7 av 10 konsumenter[1] är mer benägna att handla av ett företag som har kundomdömen online, jämfört med företag som inte har det. Detta ska du såklart ta fasta på.

Här är några tips du kan använda för att få fler och bättre omdömen från kunderna.

  • Be dina kunder att lämna ett omdöme på de sidor för kundomdömen du vill synas på. Ha funktioner i din e-handel där de kan ge omdömen med så få klick som möjligt.
  • Svara på alla omdömen.
    De flesta sajter för kundomdömen har en funktion där du kan få meddelande varje gång någon ger ett omdöme.
  • Håll alltid god ton.
    Och om en diskussion blir mindre trevlig, se då till att flytta den till mer privata kanaler.

Tips! På Visas plattform Företagshjälpen finns fler tips om hur du kan tänka kring omdömen för att skapa synlighet. Bland annat kan du lära dig mer om verktyget Trustpilot som är en gratis och öppen plattform för kundomdömen för företag och konsumenter.

Hitta kunder via sociala medier

Att dina potentiella kunder finns på sociala medier är självklart, men vet du var och när? När du ska starta e-handel behöver du lägga tid på att förstå din målgrupp och i vilka sociala medier de spenderar sin tid.

Du kan göra det i tre steg:

  • Undersök vilka sociala medier din målgrupp använder.
    Är det LinkedIn? Facebook? Instagram? Titta både på var målgruppen finns idag och till vilken plattform “den är på väg”.
  • Undersök också vilka tider de finns på plattformen.
    Är det i rollen som beslutsfattare på ett företag eller som privatperson du vill nå dem? Det kan innebära helt olika tider på dygnet.
  • Testa. Testa.Testa.
    Börja med att skapa tre olika budskap. Alla sociala medier har statistikfunktioner där du snabbt kan se vilka budskap och tider som fungerar bäst. Välj ut den variant som fungerar bäst och testa den igen med andra varianter. Det kallas A/B-testning. Detta är ett jobba du aldrig blir färdig med, och duktiga e-handlare lägger väldigt mycket tid här.

Tips! På Visas plattform Företagshjälpen kan du läsa mer om verktyget HootSuite som hjälper dig att automatisera och bevaka ditt företags sociala medier.


#växatillsammans – detta gör vi för att hjälpa dig och ditt företag just nu

Den här artikeln är en del av vår kampanj #växatillsammans. Under två månader lägger vi 100% fokus på att hjälpa dig och ditt företag att växa i annorlunda tider. Vi gör det genom inspiration, kunskap och verktyg som verkligen gör skillnad – och genom att dela historierna från Sveriges företagarhjältar. Och vi gör det tillsammans.

#växatillsammans är ett samarbete mellan Visa, världens största nätverk för betalningar, och våra sajter Driva-eget.se och Mittföretag.com.

Här kan du läsa mer om #växatillsammans och hur vi hjälper ditt företag just nu.

visa.se/foretagshjalpen får du tips och råd om hur du digitaliserar ditt företag och ställer om för en ny framtid. Du får också verktyg och tips för att nå fler kunder.
#växatillsammans är ett samarbete med

Alla varumärkesnamn, logotyper och/eller varumärken tillhör respektive innehavare egendom och används bara för identifieringsändamål. Omnämnandet av dessa innebär inte att produkten godkänns eller är ansluten till Visa.

* Den förlängda provperioden om 30 dagar gäller för de första 50 som anmäler sig. Ordinarie provperiod är 14 dagar. Ytterligare villkor gäller.

[1] Undersökning på uppdrag av Yell och genomförd av Critical Research Ltd 2017. Undersökningen genomfördes med 500 konsumenter från 16 år och äldre i Storbritannien och 500 SMB-beslutsfattare i Storbritannien.

Advertisement



Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Växa
Nu startar vi om Företagarsverige tillsammans!