Räkna ut hur stor lön du kan ta ut i ditt företag

28 november, 2016

Räkna ut din Lön Lönekalkylator

Hur stor lön kan jag ta ut i mitt företag? Och hur räknar jag ut rätt lön om jag har aktiebolag respektive enskild firma? Här får du all hjälp du behöver.

Ta ut Eget uttag i enskild firma

I en enskild firma gör du egna uttag istället för att ta ut lön.

Som enskild firma är du bolaget. Det innebär att du som person inte skiljs åt rent juridiskt från ditt företag. Därför räknas du inte heller som anställd. När du tar ut pengar ur företaget och använder till privata inköp heter det istället eget uttag. Egna uttag påverkar inte ditt resultat och därför är det viktigt att ha koll på resultatet så att din likviditet (hur mycket pengar du har till ditt förfogande) är tillräcklig för att du ska kunna betala egenavgifter och skatt i slutet av året.

Ta ut Lön i aktiebolag

Om du driver ett aktiebolag räknas du som anställd i ditt företag, och tar ut lön som vilken anställd som helst. Lönekostnaden räknas som en faktiskt kostnad och sänker alltså resultatet i ditt företag. Däremot måste du även räkna med arbetsgivaravgifter och löneskatt när du tar ut pengar.

Ta hjälp av lönekalkylatorn

Med en enkel lönekalkylator kan du räkna ut hur mycket du kan ta ut och fortfarande ha kvar pengar till skatt och egenavgifter. Som aktiebolag räknas du ut hur mycket du kan ta ut i lön utan att gå back.

Här kan du räkna ut vad en anställd kostar.

Här kan du räkna ut hur mycket du behöver fakturera för att få den lön du behöver.