BETA

Räkna ut hur stor lön du kan ta ut i ditt företag

28 november, 2016

Räkna ut din Lön Lönekalkylator

Hur stor lön kan jag ta ut i mitt företag? Och hur räknar jag ut rätt lön om jag har aktiebolag respektive enskild firma? Här får du all hjälp du behöver.

Ta ut Eget uttag i enskild firma

I en enskild firma gör du egna uttag istället för att ta ut lön.

Som enskild firma är du bolaget. Det innebär att du som person inte skiljs åt rent juridiskt från ditt företag. Därför räknas du inte heller som anställd. När du tar ut pengar ur företaget och använder till privata inköp heter det istället eget uttag. Egna uttag påverkar inte ditt resultat och därför är det viktigt att ha koll på resultatet så att din likviditet (hur mycket pengar du har till ditt förfogande) är tillräcklig för att du ska kunna betala egenavgifter och skatt i slutet av året.

Ta ut Lön i aktiebolag

Om du driver ett aktiebolag räknas du som anställd i ditt företag, och tar ut lön som vilken anställd som helst. Lönekostnaden räknas som en faktiskt kostnad och sänker alltså resultatet i ditt företag. Däremot måste du även räkna med arbetsgivaravgifter och löneskatt när du tar ut pengar.

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.

Ta hjälp av lönekalkylatorn

Med en enkel Lönekalkylator kan du som är enskild firma räkna ut hur mycket du kan ta ut och fortfarande ha kvar pengar till skatt och egenavgifter. Som aktiebolag räknas du ut hur mycket du kan ta ut i lön utan att gå back.

Enkelt och smidigt!

Här hittar du lönekalkylatorn som hjälper dig att räkna ut rätt summa.

Lönekalkylator Räkna ut Lön
Ekonomi & Bokföring
Lön eller utdelning? Rätt sätt att få ut pengar ur företaget
Ekonomi & Bokföring
Ska jag välja förmåner, lön eller utdelning?
Ekonomi & Bokföring
Utdelning eller lön? Så här gör du smarta vinstuttag