Därför ska du lämna in din årsredovisning digitalt till Bolagsverket

5 juni, 2019

I juli väntas Bolagsverket få in 120 000 årsredovisningar. Det blir väldigt mycket post. Eller? 
Sedan drygt ett år kan du som driver ett mindre aktiebolag lämna in årsredovisningen digitalt. Och allt fler programvaruleverantörer öppnar upp för tjänsten online.

Varför ska man lämna in sin årsredovisning digitalt?

Det är både snabbare och säkrare. När vi på Bolagsverket får in filen får den ledamot eller vd som skickat in årsredovisningen direkt en kvittens på att årsredovisningen har kommit fram och inte försvunnit på vägen. Om den dessutom är fullständig registrerar vi den direkt. Det här är en stor tids- och säkerhetsvinst jämfört med att skicka in den fysiskt, säger Catarina Olsson, kommunikatör på Bolagsverket.  

Vad innebär det att en programvaruleverantör erbjuder inlämning av årsredovisning digitalt?

– Det kan vara en molnbaserad tjänst eller en programvara som du laddar ner på din dator. I nuläget finns det sju leverantörer. Vi har listat dem här.

Hur du som företagare sköter din löpande bokföring har egentligen inget att göra med själva inlämningen av årsredovisningen. Du kan till exempel göra den, själv eller via redovisningsbyrå, i ett bokföringsprogram som ju skapar underlaget till årsredovisningen.

Vad har ni fått för feedback hittills från företagare som har lämnat in årsredovisningen digitalt?

– Jag har faktiskt bara hört positiv feedback. Någon var imponerad över hur snabbt det gick att lämna in den och att det var papperslöst. En annan person skrev under och skickade in årsredovisningen när han var bortrest.

Gäller detta fler än aktiebolag som följer regelverket K2?

– Ja, det finns ett par programvaruleverantörer som gör det möjligt även för större aktiebolag som följer K3-reglerna att skicka in årsredovisningen digitalt.

Fakta: Vad är ett mindre aktiebolag?

Allmänt kan man säga att ett bolag som följer K2-regler är ett mindre aktiebolag. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan K2 och K3.

Här kan du se vad några företagare tycker om att lämna in årsredovisningen digitalt.