Styr ekonomin med rätt prissättning

25 augusti, 2019

Prissättning

Din prissättning påverkar kassan, försäljningen, varumärket och din marknadsposition. Priset är helt avgörande, med andra ord. Här bjuder vi på några olika prissättningsstrategier.

Räkna ut dina kostnader

Vad är dina kostnader per produkt som du levererar till kunden? Identifiera samtliga kostnader du har och slå ut det per produkt – det är steg nummer ett.

Varför handlar dina kunder hos dig?

Vad är det som gör att dina kunder kommer till just dig? Vilken produkt säljer bäst? Använd dessa insikter när du sätter priset.

Läs också: Här är prisinformationslagen i korthet

Titta på konkurrenterna

Vad kostar liknande produkter hos dina konkurrenter? Om det är stora skillnader bör du fundera på varför. Har de större omkostnader? Har de billigare leverantörer?

Jämför din produkt

Är du bättre eller sämre än dina konkurrenter? Om du är bättre – sätt ett högre pris. Om du är sämre – sätt ett lägre pris.

Se till helheten

Kunden struntar i dina kostnader. De värderar din produkt endast utifrån sin egen bild av produktens värde. Värdet på produkten påverkas av flera olika faktorer som du bör ha med i tanken vid prissättning, såsom trender, status, miljö etcetera.

Marknadsför dina fördelar

Självklart är det avgörande att lyfta fram fördelarna mest just din produkt, jämfört med konkurrenternas. Annars förstår inte kunden varför den ska handla hos just dig. Om du har marknadens bästa service – säg det.

Missa inte: Så får ditt företag gratis marknadsföring – 5 smarta tips!

Gör din läxa

Studera dina kunder och samla in så mycket information som möjligt. Är målgruppen priskänslig? Hur mycket handlar de för i snitt? Finns din produkt på andra ställen i närheten av dig? Kanske är det läge att testa olika prisnivåer på din produkt för att se vad som fungerar.

Paketera

Skapa paketlösningar med produkter som ”hänger ihop”. Om du säljer skor – gör ett paketpris för skor och impregneringsspray. Du förenklar för kunder och ökar dina marginaler.

Undvik rabatter

Att konkurrera med pris är sällan lönsamt. Kunder vänjer sig snabbt med rabatter, och du får svårt att någonsin skapa de marginaler du önskar.

Förstå marknaden

Dina kostnader, konkurrenter och kunder kommer hela tiden att förändras och du måste löpande överväga din prissättning. Nyckeln till en bra prissättningsstrategi är att hela tiden vara flexibel och justera när det behövs.

Har du fler strategier för att sätta rätt pris? Kommentera och dela gärna med dig.