Så fungerar likviditetsbudget för ditt företag

29 december, 2007

r och privatekonomi för företagare

För att lyckas som företagare är budgetar a och o. Låter det tråkigt? Kanske det, men det är ännu tråkigare att stå med byxorna nerdragna när du gått i konkurs. I några enkla steg lär vi dig hur en likviditetsbudget fungerar.

Vitsen med en likviditetsbudget är att säkerställa att ditt företag alltid har pengar att betala sina skulder med. Budgeten visar hur mycket likvida medel (pengar) som finns i företaget vid en given tidpunkt. Med likvida medel menas:

– Kontanter i företagets kassa
– Företagets bankkonto
– Företagets checkkonto
– Företagets plusgirokonto

Ibland är det ju så att du säljer något på kredit och således får du inte in pengar i samband med försäljningen utan först senare. Om dina leverantörer vill ha betalt tidigare än du får in pengar har du bekymmer. Men har du gjort en likviditetsbudget kan du undvika detta.

För att tydliggöra visar vi ett exempel.

Filippa är grossist och köper in böcker för 50 000 kronor som ska betalas om 30 dagar. Två veckor senare säljer hon böckerna för 200 000 kronor till en bokhandel som får 30 dagars kredit. Filippa måste alltså betala 50 000 kronor till leverantören två veckor innan hon får pengar från bokhandeln. Om du har gjort en likviditetsbudget har du förutsett glappet, och lösningen på problemet kan till exempel bli två veckors extra kredit från leverantören eller ett tillfälligt banklån (om det nu inte finns pengar i kassan eller på banken).

Likviditetsbudgeten gör att du blir förutseende.

Varken banken eller leverantören är speciellt sugen på att ge dig positiva svar om du frågar samma dag som ditt pengadilemma uppstår, men är du ute i god tid brukar det lösa sig.

Likviditetsbudgeten sträcker sig normalt över ett år men det är smart att göra en sammanställning per månad. Merparten av siffrorna är inklusive moms men det finns givetvis undantag, exempelvis skatt, arbetsgivaravgifter, amorteringar, ränta, försäkringar etc.

Eftersom likviditetsbudgeten handlar om pengar och ingenting annat är det ganska lätt att göra den. Tänk så här.

+ Förväntade inbetalningar
– Förväntade utbetalningar
= Likviditetsöverskott (eller underskott)

Naturligtvis har du ett över- eller underskott kvar från föregående månad.

Likvida medel vid periodens början
+/- Likviditetsöverskott (eller underskott)
= Likvida medel vid periodens slut

Gör likviditetsbudgeten för ett år eller mer och uppdatera efter hand (fungerar bra i excel). På så sätt har du stenkoll på betalningsströmmarna och du kan kompensera en period med större utbetalningar än inbetalningar med en likviditetsbuffert.