BETA

Testa din affärsidé – är den framgångsrik?

6 januari, 2016

Testa din affärsidé

Hur vet du att din affärsidé är bra? Med vårt enkla test kan du snabbt se om din idé är tillräckligt bra eller om det är en annan idé som gör dig till nästa Ingvar Kamprad. Testa du med!

Löser du ett behov?

Att ditt erbjudande faktiskt löser ett problem för människor är första steget. Din kund ska direkt känna att värdet är större än kostnaden.

Vill någon betala?

Om någon annan skulle erbjuda dig din idé – skulle du vara villig att betala för den då? Hur mycket skulle du vara beredda att betala? Utan betalande kunder är det svårt att driva företag.

Är det skalbart?

Kan ditt företag successivt växa i sin nuvarande form? Skalbarhet innebär att idén och företagets struktur klarar av en starkt ökad orderingång med befintlig affärsmodell.

Kan du förklara din affärsidé på 20 sekunder?

Alla ska snabbt kunna förstå din affärsidé. Fokusera på kundens nytta och vilka behov din idé löser.

Läs mer: 9 snabba tips för en framgångsrik affärsidé.

Finns det återkommande kunder?

Innehåller din affärsidé och affärsmodell processer, avtal och prenumerationer som gör att kunden kommer tillbaka per automatik, utan att du behöver sälja på nytt varje gång?

Är det en fluga?

Affärsidéer som utnyttjar en tillfällig trend blir inte långvariga. Din idé bör lösa ett långsiktigt problem med en långsiktig lösning.

Är din affärsidé personoberoende?

Växande företag är sällan beroende av en enda person, vilket ofta är fallet i små företag. Hur kan ditt företag bli mindre beroende av dig?

Kan du tjäna pengar i sömnen?

Om du vill bygga stort bör din affärsidé innebära att det kommer in pengar i företaget även när du inte jobbar. Exempel på sätt att tjäna pengar i sömnen är webbshoppar, återförsäljare och prenumerationstjänster.

Missa inte: 7 sätt att tjäna extra pengar som företagare.

Tänker du stort nog?

Om du vill bygga ett framgångsrikt företag är det smart att tänka stort från början – definitivt nationellt och gärna internationellt. Ditt företag kommer garanterat att få konkurrens från företag utifrån. Se därför till att välja ett företagsnamn som inte är kopplat till den ort där du bor.

Har du svarat ”ja” på samtliga frågor ovan? Grattis – din affärside har förutsättningarna för att lyckas!
Starta Eget
Starta Eget-podden: Så lyckas du starta eget som konsult
Starta Eget
Starta Eget-podden: Så skapar du ditt drömliv – med Gustaf Oscarson
Digitalisering
Så skapade hon Sveriges största blogg om vandring