10 sätt att tjäna pengar under Black Friday

25 november, 2020

Black Friday
Foto av: ShutterStock

Black Friday är här. Och vi har tagit fram 10 sätt som hjälper ditt företag att tjäna mer pengar under denna favoritdag för shoppingsugna.

Vad du än tycker om Black Friday så har dagen (som blivit en vecka, Black Week) verkligen fått genomslag och står för stora delar av många företags omsättning. Men Black Friday är inte bara rabatter och reor – det finns andra sätt för ditt företag att öka såväl omsättning som lönsamhet under denna dag.

I år är Black Friday den 27 november, och Black Week är således hela vecka 48. Många passar på att handla sina julklappar denna vecka. Och smarta företag gör inköp för hela året just denna vecka, och kan genom detta spara ganska stora pengar. Läs om det här:

Läs mer: Så spar ditt företag stora pengar under Black Friday

Alright, låt oss gå igenom 10 sätt att få fart på ditt företag i samband med Black Friday.

1. Identifiera om din produkt/tjänst passar Black Friday-försäljning

Så vad säljer du i ditt företag? Produkt eller tjänst? Digitalt eller fysiskt? Vi har sett Black Friday-kampanjer för nästan alla typer av tjänster och produkter, så här finns egentligen inga hinder.

Vi på MittFöretag.com är egentligen inte så förtjusta i rabatter. Speciellt om du säljer någon form av abonnemang eller prenumeration, så kan du förlora stora pengar i längden. Om du till exempel har en redovisningsfirma och erbjuder alla nya kunder 10 % rabatt på redovisningstjänster, så äter det mycket av din lönsamhet.

Add-ons och prova-på är ofta bättre än rabatter

Så istället för att ge rabatter, fundera på om ditt företag kan addera något till erbjudandet – till exempel ”just nu får du en e-bok på köpet när du testar vår tjänst”. Eller ge en fantastisk prova på-möjlighet, till exempel ”prova på för 29 kronor i tre månader, ordinarie pris 995 kr/mån”.

2. Så säljer du dina tjänster under Black Friday

Många av våra läsare är experter inom sina områden, till exempel som konsult, coach eller personlig tränare. Black Friday kan då vara ett utmärkt sätt att hitta nya kunder och nå ut till fler.

Många väljer att skapa ett tidsbegränsat erbjudande under Black Friday. Vi låtsas att du är personlig tränare. Då kan du skapa ett tidsbegränsat erbjudande – till exempel ”10 tillfällen med PT till priset av 7”. Fördelen är att du snabbare får in nya kunder, som sedan (om du är duktig) har en stor merförsäljningspotential.

Här är Facebook och Instagram bra kanaler för att marknadsföra erbjudandet. Använd också Google AdWords för att synas när någon säker på ”PT+din stad”.

3. Så säljer du produkter under Black Week

Under Black Week försvinner normala köpbeteenden. Vi köper både det vi behöver och det som känns attraktivt i stunden. Många av våra läsare säljer produkter, och i dessa Corona-tider är nätet och e-handeln den största försäljningskanalen. Vilken målgrupp vill du nå?

Om det är konsumenter kan det exempelvis vara smart att marknadsföra dina produkter ”som den perfekta julklappen”. Om du vill nå företag kan du göra likadant – perfekta julklapparna till anställda! – eller fokusera mer på att företagen kan göra årets inköp till ett riktigt bra erbjudande och spara pengar.

Kanaler för försäljning av produkter

Instagram och Facebook är även här de enklaste kanalerna att nå ut i, men underskatta inte Google AdWords när det gäller lokala sökningar som exempelvis ”Gymkort+din stad” eller ”massage+din stad”.

Amazon är en annan möjlighet. E-handelsplattformen har inte riktigt slagit igenom i Sverige, men här kommer många svenska e-handlare att utveckla speciella kampanjer för Black Friday.

Var dock lite försiktig om du säljer något ingen annan säljer. Efterfrågan på den typen av produkter är ofta hög året om, och du kan förlora en hel del omsättning och vinst om du rear bort produkterna för billigt under Black Week. Då kan det vara smartare med en add-on (se ovan).

4. Köp billigare och sälj dyrare

Black Friday är ett utmärkt tillfälle att köpa saker billigare. När hysterin lagt sig, kan du senare vidareförsälja produkterna till en dyrare peng. Det enklaste sättet är förstås att ”bli en mellanhand” som bara ”handlar i pris”, men det ger ofta små marginaler.

Tänk istället att du kan göra företagets alla inköp just under Black Week. PÅ så sätt minskar du dina egna produktionskostnader och får högre marginal på egna tjänster och produkter. Här är exempel på saker du kan köpa in under Black Friday.

 • Digitala abonnemang och applikationer: vi har sett rabatter på uppemot 90 % på exempelvis tjänster för seo-analys.
 • Webbkurser: Om du ändå vill utbilda dig och medarbetarna genom webbkurser, passa på att handla kurserna under Black Friday.
 • Kontorsprylar: Om ni ändå ska handla till kontoret, gör det på Bölack Friday. Ni kan i många fall spara 20-30 procent på inköpspriset.
 • Förbrukningsvaror: I alla företag finns det varor som köps in löpande, allt i från toalettpapper till papper. Passa på at köpa det billigare och du – köp in så att det räcker till nästa år!

5. Be om rabatter som inte finns

Detta är överkurs – och riktigt bra. Gå till dina leverantörer under Black Friday och fråga om de kan ge dig en riktigt bra Black Friday-rabatt om du gör ett stort inköp, kanske för hela året!

Nästan ingen gör så här, och därför kan det fungera. Alla vill ju sälja! Tänk om du kan få 10-20 procents rabatt på materialkostnader, till exempel. Det skulle göra underverk för din lönsamhet!

6. Så säljer du digitala tjänster under Black Friday

Digitala tjänster säljer väldigt bra under Black Friday. Innan du startar en kampanj, var säker på att din support och administration hänger med. Här är några av de digitala tjänster som ökar sin försäljning under Black Week.

 • Webbkurser (exempelvis på Udemy)
 • E-böcker och ljudböcker (exempelvis på Amazon)
 • Appar och andra programvaror
 • Dokumentmallar
 • Tjänster för bilder, musik och video (exempelvis på ShutterStock)
 • Mallar för sociala medier
 • Mallar för hemsidor
 • Mallar för design

Läs också: Sälja på Amazon – här är 7 råd som hjälper dig att lyckas

7. Tjäna pengar på andra företags kampanjer

Ett annat sätt att tjäna pengar under Black Friday är att samla andra företags erbjudande, kampanjer och rabatter. Bygg en webbplats som samlar kuponger som erbjuds av varumärken. Skapa trafik till webbplatsen och skär emellan när du skickar potentiella kunder till företagen.

För kunden är det skönt att få alla erbjudanden på ett ställe – så nisha gärna webbplatsen eller ha olika kategorier. Du kan göra samma sak inför julhandeln eller Alla hjärtans dag.

Enklaste sättet är att använda företagens affiliate-länkar (till exempel genom TradeDoubler), så behöver du inte ha kontakt med varje företag enskilt.

8. Hjälp företag att nå ut under Black Friday

Starta en liten marknadsföringsbyrå som hjälper varumärken med Black Friday-kampanjer. Eller för den delen att nå ut under jul eller andra högtider. De flesta ”marknadsföringsbyråer” är ”allmänna”. Du skulle kunna driva en byrå som bara fokuserar på kampanjförsäljning vid de stora högtiderna. Det är en spännande nisch!

Läs också: Vinna nya kunder – här är 9 smarta sätt

9. Hjälp företagen som virtuell assistent

Många av våra besökare har företag som virtuella assistenter, och Black Friday är en perfekt period för att utöka affärerna. Företagen skriker efter resurser för att ta hand om efterfrågan, och behöver också hjälp med att förbereda och marknadsföra.

Som virtuell assistent kan du hjälpa företagen under Black Week, till exempel med:

 • Skriva innehåll till bloggar och hemsidor
 • Marknadsföring på sociala medier
 • Designa marknadsmaterial
 • Research
 • Skapa presentationer
 • Skapa / transkribera videos
 • Förbereda webbinars

10. Hjälp företag och konsumenter med leveranser

Många behöver hjälp med leveranser just nu – av två anledningar. Dels vill de inte röra sig i miljöer med mycket folk på grund av corona. Och dels vill de kunna vara på många olika platser samtidigt under Black Friday, och det brukar ju vara svårt.

Ditt företag kan erbjuda leveransservice för både företagen och konsumenterna – speciellt lokalt brukar efterfrågan vara stor. Kan du vara den som hämtar ut alla e-handelspaket och kör ut dem till kunderna? En ny nisch!

11. Bli en ”personlig shoppare”

Såklart blir det ett bonustips också! Black Friday-hysterin innebär att det dyker upp möjligheter för dig som vill hjälpa människor att shoppa. Så här kan du tänka.

 1. Du kan hjälpa företag och privatpersoner med research om bra Black Friday-erbjudanden.
 2. Du kan utföra själva shopping för kunderna, både fysiskt och online.
 3. Om du är smart, gör du samma sak åt flera samtidigt. Det ökar din lönsamhet radikalt.
 4. Du kan sköta uthämtning, leverans etc
 5. Antingen tar du betalt per timme eller som procent på vad företagen/privatpersonerna sparar genom ditt jobb.

Kom ihåg: det är bättre att tjäna pengar under Black Friday än att spendera dem.

Läs också: Tjäna pengar när du sover – här är 5 sätt
E-handel
Foto av: AdobeStock
Sälja på Amazon – här är 7 råd som hjälper dig att lyckas
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta