Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta

3 juli, 2020

Facebook Shops
Foto av: Facebook

Facebook Shops lanseras nu som det nya sättet för ditt företag att nå ut och sälja mer online. Här går vi igenom hur plattformen fungerar och hur ditt företag kan använda Facebook Shops för att sälja mer digitalt.

Det började med Marketplace där Facebook-användare kan lista enskilda objekt som är till salu. Därefter blev Instagram en populär plattform för varumärken och influencers som vill sälja sina produkter. Och nu kommer alltså Facebook Shops som ska kombinera det bästa från tidigare funktioner och göra online-shopping synonymt med Facebook och Instagram.

Här går vi igenom hur Facebooks Shops fungerar och hur ditt företag kan använda det för att sälja mer online. När alla funktioner släpps i Sverige är just nu oklart.

Vad är Facebook Shops?

Facebook Shops tar de olika e-handelskomponenterna från Instagram och Facebook och kombinerar det på en sida.
Som företag kan du nu starta butik direkt på Facebook och Instagram. I likhet med en vanlig hemsida eller e-handel kan du lista produkter och köra kampanjer där många kunders redan finns: sociala medier.

Läs också: 7 tips som ger dig fler följare på Instagram

Facebooks State of Small Business-rapport rapporterar att coronapandemin har stängt ner mer än en tredjedel av amerikanska småföretag och att hälften av dem troligen inte kommer att öppna igen. Över hälften av företagen ägdes av kvinnor.

Om du inte fysiskt kan öppna din butik eller restaurang kan du fortfarande ta order online och skicka dem till människor. Vi ser många småföretag som aldrig haft onlineföretag tidigare, som nu är online för första gången.

Mark Zuckerberg

Facebooks Shops kommer att vara gratis för användaren. Dock kommer Facebook att ta ut en ”liten avgift” för varje transaktion, men kommer att göra en majoritet av intäkterna på annonser, enligt rapporter från amerikanska medier.

Hur fungerar Facebook Shops?

Facebook Shops rullas ut under 2020 och företag som vill öppna butik på Facebook och Instagram kan som tidigare skapa sin företagsprofil gratis. Du startar din shop genom att skapa produktlinjer och fylla i betalnings- och leveranspreferenser. Sedan anpassar du sin shop med ett urval av färger och teckensnitt. Efter godkännande kan du sedan publicera din shop på Facebook eller Instagram, eller bådadera.

Om ditt företag redan har Facebook-profil kan ni byta till en Facebook Shop. Ni kan också marknadsföra den nya profilen med annonser som visas som stories eller inlägg.

När din shop är live kan kunderna bläddra bland produkter och köpa appar i appen, men det finns även möjlighet att gå direkt till ditt företags webbplats för att slutföra transaktionen.

Ni kan hantera support via direktmeddelanden och Messenger. Nästa steg som Facebook planerar är möjligheten att köpa direkt från ett meddelandefönster. Ett lojalitetsprogram finns också med i planerna.

Läs också: Bästa tiden att posta på Instagram och Facebook

Varför välja Facebook Shops?

För att summera: Många av funktionerna som Facebook släpper med Facebook Shops finns redan hos andra etablerade e-handelsplattformar som Amazon. Den stora skillnaden är att du kan nå hela Facebook och Instagrams publik med Facebook Shop. Facebook har 2,6 miljarder aktiva användare varje månad och 1 miljard aktiva användare finns på Instagram.
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona