Sälja på Amazon – här är 7 råd som hjälper dig att lyckas

21 oktober, 2020

Sälja på Amazon
Foto av: AdobeStock

Nyfiken på att sälja på Amazon? Här går vi igenom sju sätt att lyckas med försäljningen när den gigantiska e-handelsplattformen kommer till Sverige.

Amazons intåg i Sverige närmar sig, och många företagare förbereder sig nu på att sälja via den enorma plattformen. Det handlar förstås om etablerade e-handlare, men också många mindre företag som ser en chans att växa snabbare.

Som vi har sagt i tidigare guider, Amazon kan vara både positivt och negativt för ditt företag och er digitala försäljning. Nackdelen är den enorma prispress som finns (speciellt om du har samma produkter som alla andra).

Fördelen är att du snabbt når ut till fler och kan nå större volymer med kunder.

Hursomhelst, om du bestämmer dig för att sälja på Amazon finns det några saker du behöver tänka på. Här går vi igenom sju viktiga strategier som kan öka både din försäljning och vinst när det är dags.

1. Förbättra din SEO på Amazon

Japp, du kan faktiskt tänka på Amazon som en sökmotor. Och precis som i en sökmotor, behöver du sökoptimera allt innehåll som du lägger ut. Steg 1 är att lära sig Amazons egen sökmotoralgoritm. Lyckas du med det, får du snabbt en bättre position på dina viktigaste söktermer och nyckelord.

Läs mer: Så rankar du högre på Amazon

2. Lista företagets produkter på rätt sätt

Steg ett är alltså att sökoptimera alla dina produkter. Steg två är att undersöka hur du ligger till jämfört med dina konkurrenter.

Börja med att titta på vilka aktörer som säljer samma saker som du (detta kan du göra redan innan du börjar sälja på Amazon). Se hur dessa rankar inbördes och vad de som rankar högst har gjort. Härma dem och ta ett steg extra för att bli ännu bättre.

Följ reglerna för handlare när du ska sälja på Amazon

Som handlare måste du följa Amazons regler och riktlinjer. Om du inte gör det kan det resultera i kontoavstängning.

Läs också: Vad är liveshopping och hur fungerar det?

3. Sätt rätt pris – spana in konkurrenterna

Här är det klassisk utbud/efterfrågan-strategi som gäller. Om du är dyrast på en vanlig produkt lär du inte få många kunder. Om du är för billig blir marginalerna för låga och du tjänar inga pengar.

Vad blir den magiska mellanvägen?

Många använder strategin att vara en dollar (eller ett öre) billigare än den närmaste konkurrenten. Men kom då ihåg att det är fler faktorer än priset som avgör hur du hamnar i rankingen.

Ditt lager kan påverka prissättningen på Amazon

Om du har ett stort lager och många produkter kan det bli jobbigt att manuellt styra prissättningen. Då kan du använda ett prissättningsprogram som RepricerExpress för att spara tid och få automatisk prissättning.

4. Mer om rätt prissättnings-strategi

Det finns fler vanliga prisstrategier när du ska sälja på Amazon. Här är några av dem.

  • Om du säljer billiga produkter – tänk till. Du vill inte vara mer än några ören billigare än den näst billigaste säljaren, då tappar du för mycket marginal.
  • Undvik priskrig: Det är bättre att fokusera på andra faktorer än pris kontra att börja priskrig mot andra. Ingen vinner på priskrig. Jo, kunden…
  • Om du upptäcker at konkurrenten har slut i lager kan du snabbt anpassa priset efter den nya situationen.

Läs också: Vinna nya kunder – här är 9 smarta sätt

5. Sälj mer av dina mest lönsamma produkter

Detta är inget speciellt när du ska sälja på Amazon, men alla som jobbar med handel vet att det är vissa produkter som står för den absolut största delen av vinstkakan.

Undersök vilka produkter som är dina kassakor. Titta på vinstmarginalerna, försäljningsgraden och prisutvecklingen. Vilka produkter har bra marginal utan att vara prispressade?

Skaffa ett större lager av dessa produkter och fokusera mer tid på dem. Ofta är det 20 % av produkterna som står för 80 % av vinsterna. Fokusera på dem och försök hitta tvillingprodukter till dem.

6. Fokusera på leverans och ”on boarding”

Det räcker inte att sälja, det är nu det roliga (och svåra) börjar. Kunder idag förväntar sig en problemfri resa från sök till leverans. Var supernoga med orderinformation, packningen och att allt går rätt till i leveransen.

Vi vet ännu inte exakt vilka leveransmöjligheter som kommer att finnas i Sverige. I exempelvis USA kan du använda tjänsten Fulfillment by Amazon. Det innebär att det enda du behöver göra är att skicka dina produkter till Amazon och de tar hand om hela leveranskedjan inklusive returer.

Tänk på att öka lagret under stora säljperioder som Black Friday och jul.

7. Att sälja på Amazon är inte en promenad i parken

Många verkar tro att e-handel är enkelt. Det är det inte. Detsamma gäller dig som ska sälja på Amazon. Inte ens när du har hittat ett antal kassakor kan du slappna av. Konkurrensen på Amazon ändras hela tiden och algoritmen för produktsöket likaså.

Nu är det dags att levla upp!

När du har hittat ett antal produkter som fungerar är det dags att diversifiera ditt lager och hitta fler produkter som har de rätta egenskaperna för säljsuccé.

Hitta nya produkter när du ska sälja på Amazon

Tänk så här. Fokusera 70 av din tid på dina nuvarande produkter och storsäljare, och optimera dem. Fokusera sedan 20 % av din tid på de produkter du tror blir storsäljare inom ett år. Och slutligen, fokusera 10 % av din tid på de produkter du vill satsa på på 1-3 års sikt.

Vill du sälja på Amazon? Lär av andra framgångsrika e-handlare

CoolStuffs grundare Kajsa Knapp delar med sig av strategierna och hemligheterna som fick e-handeln CoolStuff att bli ett 200-miljonersbolag med försäljning av prylar till hela världen.
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: ShutterStock
10 sätt att tjäna pengar under Black Friday
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta