Så här gör världens främsta varumärken – del 1

11 mars, 2015

Varumärkesgurun Denise Lee Yohn har i sin bok "What Great Brands Do" studerat världens ledande varumärken och faktorerna som gjort dem framgångsrika. Vi tittar gärna på dem som redan har lyckats – det här är del 1 av hennes tips för att skapa framgångsrika varumärken.

De börjar internt

För att bygga ett framgångsrikt varumärke behöver du börja internt. Yohn menar att företag som lyckats bygga värdefulla varumärken har skapat en levande företagskultur kring varumärket, eftersom de insett att kulturen avgör om medarbetarna älskar varumärket eller inte. Om medarbetarna gillar varumärket och kulturen, kommer det direkt att smitta av sig till kunderna.

Yohn nämner Starbucks som ett bra exempel – då de tydligt visat sina värderingar genom att erbjuda sina deltidsanställda hälsofördelar, aktieoptioner och gratis kaffe.

De har slutat sälja produkter

Enligt Yohn har de stora varumärkena insett att människor inte bedömer produkter rationellt när de gör sina köpbeslut. Människor tar köpbeslut utifrån hur produkten får dem att känna eller utefter vilken identitet produkten hjälper dem att uttrycka.

Därför rekommendera Yohn att fokusera på att utveckla känslomässiga kopplingar till produkterna, i stället för att endast främja kvalitèn och funktionerna. Ett bra exempel är American Express som säljer mer än ett kreditkort. Det erbjuder sina kunder en känsla av status, betydelse och exklusivitet.

De ignorerar trender

I stället för att följa trender och skapa kortsiktiga ”hyper” kring sina produkter utmanar stora varumärken trenderna, menar Yohn. De har insett att ett slaviskt trendföljande sällan är den säkraste vägen till långsiktig framgång.

Southwest Airlines är ett tydligt exempel. De valde att inte hänga på trenden med belöningssystem och måltidsservice, som har lett till att många av deras konkurrenter gått i konkurs.

De jagar inte kunder

Framgångsrika varumärken har insett att alla potentiella kunder inte ska vara deras kunder, och de ser till att attrahera rätt kunder som är lönsamma och lojala.

Yohn rekommenderar dig att identifiera din ultimata målgrupp och fokusera på att leverera ditt unika varumärke och värde för dem, även om det innebär att tacka  nej till andra kunder. När du vet vad ditt varumärke är, kommer du att locka till dig kunder som passar dig.

 

Vilka varumärken tycker du är duktiga på det de gör? Kommenterar här nedan.

Vill du ha fler tips på hur framgångsrika varumärken gör? Läs del 2 av Denise Lee Yohns tips här.
Försäljning & Lönsamhet
Så får du hjärnan att vilja köpa av ditt företag