Rädda kundrelationer och omsättning under corona – med direktmarknadsföring

30 november, 2020

Med smart direktmarknadsföring i postlådan tar du hand om befintliga kundrelationer och hittar nya kunder under coronapandemin. Här lär vi dig hur direktmarknadsföring fungerar och hur smarta företag använt direktreklam för att rädda omsättningen i tuffa tider.

I den här guiden går vi bland annat igenom.

  • Hur du kan använda direktmarknadsföring (direktreklam) för att behålla relationerna med företagets kunder under corona.
  • Hur information och erbjudanden i postlådan kan öka omsättningen just nu.
  • Hur PostNords tjänst för direktreklam – Skapa Utskick – fungerar och hur du kan använda den för smarta och prisvärda utskick i dina kunders postlådor.

Till vår hjälp har vi PostNords experter på direktreklam och utskick, Liber Rodríguez-Florez och Thomas Klamell.

Vi kan inte träffa kunderna under Corona – hur behåller vi våra fina kundrelationer?

Liber Rodríguez-Florez, PostNord

– Ge kunden nya möjligheter att använda dina tjänster. Kanske kan ni erbjuda hemleverans eller enkel upphämtning av till exempel lunch, kläder och tjänster, tipsar Liber.

Och visst går det att nå kunderna även under coronapandemin. Telefon och digitala kanaler fungerar bra, men glöm inte bort att du kan nå dina befintliga kunder (och nya, förstås) direkt i postlådan med direktmarknadsföring. 

Hela 84 % av hushåller tömmer sina postlådor varje dag och 30 % föredrar postlådan som kanal för erbjudanden och information.

– Stick ut genom att skicka ett fint, glansigt vykort som kunden kan sätta upp på kylen eller ha vid datorn, till exempel med handfasta tips och råd, tipsar Thomas.

Du kanske kan justera din målgrupp och rikta dig till privatkonsumenter i högre grad under Coronapandemin? En mini-katalog med dina bästa produkter i form av en A4-flyer kan göra susen i rätt postlåda.

Läs mer: Så kommer du igång med direktmarknadsföring – steg-för-steg.

Använder andra företag direktmarknadsföring för att behålla och hitta nya kunder?

– Absolut! Ett landsting behövde ett sätt att nå alla äldre i en kommun i samband med corona. De kunde med hjälp av tjänsten Skapa Utskick nå ut med tryckt information till alla dessa på bara några dagar, berättar Thomas.

Thomas Klamell, PostNord

Direktreklam räddade omsättningen under corona

En fiskgrossist som tappade större delen av sin försäljning till hotell och restaurang har börjat göra riktade utskick av vykort till medelålders privatpersoner i närområdet. Med hjälp av denna typ av direktmarknadsföring har de räddat stora delar av sin omsättning.

– Även mer medlemsbaserade företag har skickat vackra vykort till sina medlemmar med både information och erbjudanden om till exempel garanterad plats, boka tidigt rabatt och så vidare, berättar Liber.

Läs mer: Här är de vanligaste tjänsterna för direktmarknadsföring i postlådan.

Läser kunderna verkligen information, erbjudanden och direktmarknadsföring i postlådan?

30 % av befolkningen uppger att de föredrar reklam i postlådan (PostNords rapport, Mottagarmakt 2020). Fördelen är att reklamen inte avbryter mottagaren när hen är upptagen med annat. Hela 56 % svarar att de söker mer information på nätet, och 22 % att de går till en butik, efter att ha tagit del av ett erbjudande i postlådan.

– En stor fördel med postlådan som reklamkanal är att alla svenskar vet hur man stänger av den. Med andra ord, den som inte sätter ”Reklam nej tack” på lådan är troligtvis positiv till de erbjudanden som kommer i den, menar Thomas.

– Eftersom kostnaden per skickat och tryckt vykort eller flyer kan vara så liten som knappt 8 kronor är direktmarknadsföring ett mycket bra alternativ om ni vill sticka ut jämfört med era konkurrenter, fortsätter Thomas.

Läs mer: Så kan du få nya kunder.

De som verkligen lyckas med direktmarknadsföring i postlådan – vad gör de annorlunda?

De som lyckas bäst har gjort grundjobbet med att hitta sin målgrupp och vet vad rätt kund är värd. Då blir jobbet med själva utskicket mycket enklare. Se till att:

  • Formulera en kort och koncis säljpitch så kunden enkelt förstår vad den kan få hjälp med: “Sälj din lägenhet till bästa pris”
  • Se till att ha med en “call to action” som får kunden att agera, till exempel att gå in på din hemsida, komma till din butik med vykortet som “rabattkupong”, göra ett köp eller liknande. Exempel: “Kontakta mig, din lokala mäklare för ett förutsättningslöst möte”
  • Timing! Skicka vid rätt tid på året. Motorcykel och badkläder på våren, kontorsmaterial inför skolstart etc. Håll koll på helger som jul, påsk, midsommar m m. 
  • Testa och utvärdera. Skicka ut ett antal test där du varierar till exempel utseendet på reklamen och priset i erbjudandet för att se vilket alternativ som fungerar bäst. Välj sedan det alternativ som fungerade bäst och gör ett utskick i större skala.

Läs mer: Lär dig allt om direktmarknadsföring här.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona