Så kan direktreklam ge nya kunder under corona

16 november, 2020

När dina kunder stannar hemma under corona blir direktreklam i postlådan mer intressant än någonsin. Här går vi igenom hur direktreklam fungerar, vad det kostar och hur du du får full effekt av dina utskick.

Läser folk direktreklam? Ja! Längre ned berättar vi hur stor del av befolkningen som föredrar erbjudanden i postlådan. Dessutom går vi igenom effekten av direktreklam, hur steg-för-steg-processen för utskick fungerar och hur MC-företaget använde direktreklam för att få maximerad kundtillströmning.

Till vår hjälp har vi PostNords experter på direktreklam och utskick, Liber Rodríguez-Florez och Thomas Klamell.

Jag vill hitta nya kunder under corona. Hur effektivt är direktreklam?

Direktreklam är ett medie som brukar skapa besökare till din butik eller hemsida och driva till köp. Ofta innehåller direktreklamen konkreta erbjudanden vilket gör att läsaren får närmare till “action” än i kanaler som är mer varumärkesbyggande. Många konsumenter (vilket också kan vara företagare) letar efter ett erbjudande i reklamen de fått.

I PostNords undersökning Mottagarmakt (Kantar Sifo 2020) hittar vi intressant information om svenskarnas syn på reklam och erbjudanden i brevlådan.

  • 30 % av de tillfrågade föredrar postlådan som kanal för reklamerbjudanden. 
  • Hela 84 % av hushållen tömmer sin postlåda varje dag. 

– Varor inom livs, hemelektronik, kläder och skor, sport, barnartiklar och heminredning är några av de områden där hushållen helst vill få information och reklam i postlådan, berättar Liber.

Läs även: Så räddar du kundrelationer.

Liber Rodríguez-Florez, PostNord

Hur gör jag om jag vill nå ut i företags eller privatpersoners postlådor?

Första steget är att fokusera på vilken målgrupp du vill nå:

  • I PostNords tjänst Skapa Utskick får du hjälp med att välja geografi, ålder, kön, boendeform m m. Ju mer fokus du lägger på att hitta rätt målgrupp, desto bättre resultat.
  • Andra steget är att bestämma när skall du skicka ut erbjudandet. Är det vid lön eller finns det någon annan tidpunkt där målgruppen blir mer intresserade? Du bokar enkelt datum för utdelning i tjänsten Skapa Utskick.
  • Sista steget är själva brevet eller kortet som ska nå mottagarna. Detta lägger du till i verktyget som PDF-format. Har du en bild som väcker intresse för målgruppen? Är erbjudandet tillräckligt intressant för målgruppen? I verktyget Skapa Utskick får du steg-för-steg-hjälp att få till din direktreklam.

Processen för direktreklam är smidig

Säg att du under Corona-tider vill nå äldre människor (målgrupp: 60 år och uppåt) i din kommun. Då väljer du kommun och ålder i verktyget Skapa Utskick. Du väljer datum för när utskicket ska landa i folks postlådor och laddar upp din PDF. Sedan kan du luta dig tillbaka så sköter PostNord resten.

Läs mer: Här finns en steg-för-steg-guide för att skicka ut direktreklam.

Vad kostar direktreklam?

I verktyget Skapa Utskick ser du exakt vad ditt utskick kommer att kosta; inklusive tryck, distribution och adressköp för din målgrupp. När du väl betalat så kommer PostNord att sköta allt som rör utskicket (tryck, eventuell kuvertering och distribution till din valda målgrupp) medan du kan göra annat.

– Ett tips är att titta tillbaka till dina tidigare kampanjer och se hur mycket du sålde baserat på kampanjen. Kan det innebära att du behöver sälja x antal varor för att betala kampanjen? Är det ett realistiskt antal? tipsar Thomas.

Thomas Klamell, PostNord

Prisexempel för direktreklam

Prisexempel för 301 adresserade vykort till din målgrupp:
3080 SEK (exkl. moms).

Inklusive adressköp blir det 10 kr per tryckt och skickat vykort. Du kan få fler prisexempel på just ditt utskick här.

Tips: Rabattkuponger i brevlådan kan ge stor effekt – lär dig hur här.

Rätt målgrupp helt avgörande för att lyckas med direktreklam

Det absolut viktigaste är att bestämma din målgrupp och förstå deras beslutsprocess. Timing och utformning har också betydelse men målgruppsurval brukar vara A och O. Naturligtvis är också själva erbjudandet viktigt. Är det tillräckligt bra för att locka till köp?

Alla har en postlåda och i dessa tider när många arbetar hemifrån är direktreklam i postlådan ett bra sätt att skapa uppmärksamhet.

Liber Rodríguez-Florez

Hur gör de som lyckas med direktreklam?

Ett MC-företag i Västsverige skickade varje vår ut erbjudanden för motorcyklar till män över 50 år med medel- till hög inkomst i närområdet runt butiken. Responsen var så bra att de fick skriva på sin hemsida att det var högt tryck “just nu” och att deras svarstider kunde vara lite längre.

Så gjorde MC-företaget för att lyckas med reklam i brevlådan

  • Utskicken skedde under våren när alla fantaster började känna lusten att komma ut på vägarna.
  • Bildspråket förmedlade friheten och känslan av att åka motorcykel.
  • Målgruppen Män 50+, som börjat få tid över när barnen flyttat hemifrån, hade råd med både köp och försäkring.

– Detta smarta tänk, tillsammans med expertis, trygghet och glädje i kundmötet, gjorde att affärerna blomstrade tack vare direktreklam. Numera har butiken expanderat genom att sälja och förmedla husvagnar, berättar Thomas.

Läs mer: Så kan direktreklam driva trafik till din butik.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Miljonärsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och nya coronastöd – här är nyheterna
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
Våra bästa guider för att överleva corona som företag
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona