Så här gör världens främsta varumärken – del 2

18 mars, 2015

Här är del 2 av tipsen från varumärkesgurun Denise Lee Yohn. Hon har i sin bok "What Great Brands Do" studerat världens ledande varumärken och faktorerna som gjort dem framgångsrika. Vi tittar gärna på dem som redan har lyckats – här får du hennes insikter.

De tänker på detaljerna

Yohn menar att de stora varumärkena tänker stort, men de glömmer inte bort detaljerna. De utformar sina kundupplevelser ner i minsta detalj och är medvetna om att allt påverkar helheten.

Belysning, vägvisningsskyltar, skyltmaterial, uniformer, lukt i badrummet, dörrhandtag, bärpåsar, kvitton – allt kommunicerar ditt varumärke. Ett tips från Yohn är att tilltala så många av de fem sinnena som möjligt.

De håller fast vid sin strategi

Möjligheter till tillfälliga intäktsökningar, konkurrenter som prioriterar annorlunda eller organisationsförändringar kan få svaga företag att tappa riktningen. Enligt Yohn har de stora varumärkena insett vikten av att konsekvent bevara sitt varumärke och bygga det starkt över tiden, trots lockande kortsiktiga vinster. På så sätt lär sig kunderna vad varumärket står för och kommer att lita på att det levererar varje gång.

Ett exempel är Amazon som har haft en tydlig vision om att deras värden inte kommer att ändras under de kommande 10 åren (det bästa utbudet, de lägsta priserna och den billigaste och mest bekväma leveransen). Det har gjort att deras business blomstrar medan andra e-butiker kommer och går.

De skapar social förändring

Yohn menar att framgångsrika varumärken skapar positiv social förändring, i stället för att ge bidrag till välgörande ändamål. Med hjälp av kraften i sina varumärken kan de inspirera till förändring och bidra till en övergripande positiv inverkan på samhället. Dessa varumärken har insett att deras ”företagande” är det som skapar ett bättre samhälle, inte hur mycket bidrag de skänker.

Exempel på detta kan vara en annorlunda och miljövänlig utformning av produkten, att alltid välja leverantörer som inte utnyttjar barnarbete eller att höja kraven på arbetsförhållanden. Hur kan ditt varumärke ge tillbaka till din lokala, nationella eller internationella marknad? Hur kan ni bli hjältar och ett varumärke som förknippas med positiv, social förändring?

 

Vad tror du är nyckeln till ett framgångsrikt varumärke?

Vill du ha fler varumärkestips? Missa inte del 1 av Denis Lee Yohns tips här.
Försäljning & Lönsamhet
Så får du hjärnan att vilja köpa av ditt företag