4 sätt att skapa ett framgångsrikt varumärke

27 augusti, 2015

Varumärke

Rätt domännamn, en aura av expertis och några enkla knep för att få andra att berätta varför ditt företag är fantastiskt. De här fyra råden om framgångsrika varumärken vill du känna till!

1. Börja med domännamnet

De flesta köpbeslut tas idag med hjälp av internet och sökmotorer som Google, och ett starkt domännamn är helt avgörande.

Du kan välja mellan att ha domännamn som motsvarar din målgrupps sökvanor, till exempel mäklarestockholm.se, eller ett domännamn som bygger på ditt företags varumärke, till exempel budoo.se.

Sträva efter att använda så korta domännamn som möjligt, och köp om möjligt både .se och .com. Försök att undvika bindestreck i adressen.

2. Bli expert och dela kunskap

Låt oss utgå ifrån att få känner till ditt företag. Därför är det avgörande att du skapar en image av expertis kring dig och ditt varumärke. Börja enkelt genom att dela med dig av tips och råd (inom ditt ämne) på din hemsida och i sociala medier.

När du gjort det, kan du använda en av våra favoritstrategier. Skapa en kampanj på din hemsida där du låter potentiella kunder ”bjuda dig på lunch, och du hjälper dem med deras problem”.

Exempel: Säg att du har en byggfirma. Då kan du skapa en kampanj under parollen ”Bjud mig på lunch, så berättar jag allt jag kan om hur du smidigast bygger din altan”.

Detta resulterar i 1) att du blir bjuden på lunch eftersom många vill åt din kunskap, och 2) att den du träffar inser att du är expert, och blir intresserad av att låta dig bygga altanen istället.

3. Låt andra berätta din historia

Det pratas mycket om storytelling, och detta verktyg blir än mer effektivt om du låter andra berätta din historia.

Låt alla dina nöjda kunder berätta vad ni har gjort tillsammans, hur bra det gått och hur nöjda de är. Och gärna också något personligt, typ ”visst gör Anna ett bra jobb, men det allra bästa är att hon alltid har med sig så goda bullar”.

Lägg ut historierna på din hemsida och i sociala medier. Helst ska de vara i videoform, men bild och citat går också bra.

Har du svårt att få kunder att ställa upp som referenser? Lova att länka till deras hemsida, så brukar det går bättre.

4. Skydda varumärket

Du kämpar hårt för att skapa ett starkt varumärke, och då vill du inte att någon ”snyltar” på det. Här på mittföretag.com finns två expertzoner där våra partners berättar om hur du gör för att skydda företagets varumärke. Vi rekommenderar läsning av båda zonerna:

Allt om företagets immateriella tillgångar – med PRV 

Expertzonen om patent och varumärken – med Noréns Patentbyrå (Här får du också en gratis rådgivning om hur du kan skydda dina varumärken. Rekommenderas!)

 
Försäljning & Lönsamhet
Så får du hjärnan att vilja köpa av ditt företag