Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?

6 augusti, 2020

Ohälsosam stress och företagets försäljning under corona
Foto av: AdobeStock

Vad är ohälsosam stress? Vilka är varningssignalerna? Och vilka är symptomen? Vi går igenom och lär dig att känna igen den ohälsosamma stressen hos dig och dina medarbetare.

Det är ingen hemlighet att många företagare jobbar mycket, och samtidigt har stora ambitioner även i privatlivet. Dessutom tar du mycket ansvar och är högst ansvarig för både dina anställda och företaget.

Med andra ord – det är lätt att bli stressad. Och det är helt okej ett tag, men när den ohälsosamma stressen kommer smygande måste du se varningssignalerna.

Ohälsosam stress kommer med varningssignaler, och det är din uppgift att identifiera dem. De flesta gör dock tvärtom – fortsätter som om allt är som vanligt och lyssnar inte när kroppen och huvudet säger ifrån. Iställket bör du göra tvärtom – efter tidiga insatser är det som förhindrar att du blir sjuk.

Kom ihåg att företagarlivet är ett maraton – inte ett 100-meterslopp. Lyssna på kroppen.

Vad orsakar ohälsosam stress?

Många av symptomen för stress är vaga och kan också förväxlas med symptom för andra sjukdomar. Därför är det viktigt att söka hjälp om du under längre tid har symptom som inte kan anses normala.

De vanligaste symptomen på ohälsosam stress är hjärntrötthet, kognitiva störningar och stresskänslighet. Ohälsosam stress kan också ge symtom som extrem fysisk trötthet som inte går att vila bort.

Läs också: Framgångens fyra hörnstenar – stress, kost, träning och sömn

Varningssignalerna för ohälsosam stress

Hjärnfonden (vars arbete vi verkligen rekommenderar att du stöttar, du hittar dem på Hjärnfonden.se) har identifierat 8 varningssignaler för ohälsosam stress.

Du har sömnstörningar

Känner du dig ofta trött och saknar energi? Då kan du ha ohälsosam stress. Exempel kan vara om du vaknar på morgonen och känner dig trött, trots att du sovit länge och ostört. Eller om du har svårt att somna på kvällen eller vaknar på natten och har svårt att somna om.

Ett annat exempel på ohälsosam stress är om du har svårt att koppla av.

Din koncentration och ditt minne blir sämre

Om du har svårt att koncentrera dig och märker att ditt minne fungerar sämre än det borde, kan det vara tecken på ohälsosam stress.

Läs också: Gå från stressad till harmonisk – 10 enkla steg

Din sinnesstämning förändras

Vanliga tecken på ohälsosam stress är att du får ångest eller känner dig nedstämd eller orolig. Det kan också vara lätt att stanna i negativa tankar.

Människor i stress blir ofta lätt irriterade och kan få känsloutbrott. De kan också vara överkänsliga mot ljud och ljus och ha lätt för yrsel.

Du har svårt för krav och tidspress

Ett annat tecken på ohälsosam stress är att du har svårt att klara av krav och räds tidspress. Du känner inte att du räcker till, och tycker inte att du har tid att träffa familj och vänner.

Kroppen säger ifrån

Stress kan ge värk i kroppen. Vanliga symptom är spänningshuvudvärk, ont i magen och stelhet. När du är stressad spänner du musklerna vilket kan sätta sig i nacke, axlar och rygg.

Immunförsvaret och hjärtat påverkas

Ett vanligt symptom på ohälsosam stress är att immunförsvaret försvagas vilket leder till mer infektioner. Vid stress frisätts hormoner som gör att blodsockret ökar. Då kan du få hjärtklappning och ökad puls.

Sitt sociala liv förändras och försämras

Om du väljer bort vila, hobbies, fritidsaktiviteter, nöjen och relationer kan det tyda på att du är stressad. Minskad sexlust kan också vara ett tecken.

Du återhämtar dig sämre

Känner du att återhämtningen inte fungerar som den brukar? Att det inte spelar någon roll hur mycket du vilar? Då har du ett tydligt tecken på att något är fel.
Skatter & Avgifter
Skattefria förmåner – Försäkringar, sjukvård och hälsa
Personlig utveckling
Framgångens fyra hörnstenar – stress, kost, träning och sömn
Bloggar
Så tänker jag kring stress, kost, träning och sömn