Framgångens fyra hörnstenar – stress, kost, träning och sömn

21 oktober, 2019

Mat Hemhjälp

Följ vårt superenkla 30-dagarsprogram för att få ordning på framgångens fyra viktigaste faktorer – stress, kost, träning och sömn. Om du lyckas i det du kan påverka, kommer du att lyckas med allt annat också.

En av våra favoritstrategier i livet är att fokusera på det vi kan påverka. Och det vi kan påverka, är oss själva. Framförallt vårt förhållningssätt till olika delar av livet. Och våra dagliga vanor.

Du har också siktet inställt på att skapa ett framgångsrikt liv. Börja då med att påverka enkla aspekter i ditt liv, som tillsammans försätter dig i en positiv spiral. En spiral som drar till sig andra positiva saker, eftersom du är i ett flow av framsteg.

Framgång har fyra enkla hörnstenar som du enkelt kan påverka. Din stress, din kost, din träning och din sömn. Har du ordning på dessa, brukar allt annat falla på plats också. Låt oss ta en titt på var och en av dem:

Avgörande faktor 1: Stress

Du vet att det finns positiv och negativ stress, och det är såklart den negativa vi ska undvika. Varför? Det brukar räcka med att säga att långvarig stress kan leda till håravfall, fertilitetsproblem och relateras till sjukdomar som cancer, för att du ska vakna upp och ändra dina vanor.

Den vanligaste orsaken till stress är pengar. Inte pengar i sig, utan ditt förhållningssätt till pengar. Lyckoforskning visar att vi är som lyckligast när vi tjänar runt 35 000 kronor, så det bör bli ditt mål.

Så vad kan jag göra för att minska min stress? Oj, så mycket. Skratta. Ha mobilfria tider (använd Moment!). Ta en kort andningspaus varje timme (gör andingsövningen här nedanför). Gör en sak i taget (lär varför här).

”I varje given situation kan du välja att vara stressad eller att vara lugn. Ditt val säger allt om hur långt du har kommit i din personliga utveckling.”

Avgörande faktor 2: Kost

Om kost kan vi säga mycket, men vi skulle aldrig föreslå en speciell diet eller kosthållning. Det generella råden är att välja ekologiskt och närodlat, naturligt, med måtta, till stor del vegetariskt och att äta på regelbundna tider. Samt, som de verkar på senare års forskning, låta kroppen vila från mat under en längre period varje dygn.

Men hur påverkar kosten din framgång? På de mest grundläggande sätt – du blir helt enkelt vad du äter. Äter du bra, blir du bra. Du lever längre och du lever med bra energi. Dina kostvanor handlar om att få den bästa energin att räcka under så lång tid som möjligt.

”Berätta vad du äter, och jag kan berätta vad du är” 

Avgörande faktor 3: Träning

Vi blir smartare av att träna. Vårt IQ ökar. Vi blir mer kreativa. Mer harmoniska. Vi lever (mycket) längre. Ja, det finns nu enorma mängder forskning som visar den fantastiska effekten av träning. Läs gärna en bok av fantastiska Anders Hansen om du inte tror oss.

Att inte avsätta tid till träning är att säga: jag tror inte på forskningen, och jag vill inte bli smartare, mer kreativ, mer harmonisk och leva längre. Det är ditt enkla val.

Men det bästa är, det kan räcka med att gå 30 minuter i snabb takt fem gånger i veckan, för att få effekten. Ta fem gående möten och du är hemma. Boom! Ett otroligt sätt att sätta dig själv i en positiv spiral som boostar din fortsatta framgång på alla plan.

Vad tror du är bäst för att skapa framgång i ditt liv – att träna eller att inte göra det? Så varför gör du det inte?

Avgörande faktor 4: Sömn

De flesta av oss mår som bäst när vi sover runt 7,5 timmar per natt. Och hur viktigt är det att sova bra? Jo, för det första lever du längre. Du får mer energi till att skapa dina drömmar och uppnå dina mål. Du blir inte lika sugen på sötsaker. Du får färre inflammationer i kroppen. Du minskar stressen och blir mer balanserad. Du stärker immunförsvaret och får bättre minne. Du får lättare att lära sig, och får bättre fokus och uppmärksamhet.

Frågor på det?

Ditt 30-dagarsprogram för att hamna i en positiv spiral

Om du vill skapa framgång i ditt liv, börja med det du kan påverka. Börja med att få ordning på din stress, din kost, din träning och din sömn. Ett enkelt sätt kan vara att följa det här 30 dagars-programmet. Det är superenkelt och du kommer knappt att märka någon skillnad i vardagen (men det kommer att göra stor skillnad i ditt liv).

Stress: Skratta så ofta du bara kan – högt! Ha 12 timmar mobilfri tid varje dag. Gör en andningsövning en gång i timmen (räcker med 30 sekunder) och gör alltid bara en sak i taget.

Kost: Under 30 dagar, testa följande. Drick inga kolhydrater. Äta all dagens mat under ett intervall på 12 timmar (8 timmar är ännu bättre). Låt huvuddelen av kosten vara vegetarisk.

Träning: Gå en snabb promenad på minst 30 minuter, minst fem dagar i veckan. Börja där. Om du inte har tid, gör det som gående möten.

Sömn: Sov 7,5 timmar per dygn i ett mörkt rum. Titta inte på en skärm och ät inte senare än klockan 20.00. Vakna av ljus (wake up-light), inte ljud.

Uppdaterad 21 oktober 2019
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?
Skatter & Avgifter
Skattefria förmåner – Vilka friskvårdsaktiviteter är skattefria?
Personlig utveckling
Svårt att sova? Här är 21 sömntips som verkligen fungerar