Så tänker jag kring stress, kost, träning och sömn

24 augusti, 2018

Hangmatta strand Karibien

Om jag sköter stressen, kosten, träningen och sömnen blir mitt liv mycket bättre. Därför använder jag ett antal strategier för att lyckas med just det.

Det var hälsogurun och pt:n Mårten Nyhlén som lärde mig att tänka ”stress, kost, träning och sömn”. Om du har ordning inom dessa fyra områden, berättade han, får du ordning på livet.

Jag gillar tanken på att börja med basen. Att få ordning på grunderna. Att vinna de enkla matcherna, innan jag tar mig an de svåra. För det är faktiskt väldigt enkelt att få ordning på dessa fyra av framgångens hörnstenar. Men det enkla är ju sällan lätt, som du vet.

Börja med att testa det här 30-dagarsprogrammet för stress, kost, träning och sömn

Min strategi för stress, kost, träning och sömn

Stress: Jag mediterar 10 minuter på morgonen, som en del av min Hour of Power, med hjälp av appen Headspace. Magiskt. Innan dess har jag ofta gått 40 minuter i naturen samtidigt som jag lyssnar på en inspirerande podcast, exempelvis Framgångspodden (Favvoavsnitt: Klas Hallberg, Anders Hansen och Kay Pollak).

Jag har valt att bo vid vattnet, otroligt avslappnande. Jag undviker helt rusningstrafik. Vi handlar när ingen annan gör det. Och allt vi gör i våra bolag, är tydligt projektlett i Basecamp (så att vi vet exakt vad som ska göras. Otroligt skönt!)

Kost: Just nu provar jag på något som kallas ketogen kost och att hamna i ketos. Det är en extrem variant av LCHF. Syftet är enkelt: att testa om jag kan lära kroppen att bränna fett istället för kolhydrater. Det är en avgörande faktor för att lyckas med mina långloppsmål.

Men, det är i mina ögon ingen kosthållning för livet. Så här sin min vanliga princip ut (jag håller den såklart inte alltid, men jag gillar den skarpt).

– Ekologiskt och närodlat
– Bara naturlig mat, inga tillsatser
– 75 % vegetariskt
– Fasta minst 12 timmar per dygn
– Ett minimum att drickbara kolhydrater och ett minimum av socker
– En dag i veckan när jag får ”balla ur” och göra precis det jag känner för
– Ett minimum av allt som är vitt, typ ris, pasta etc
– När jag dricker alkohol, väljer jag sorter med mindre än 3 g socker per liter.

Träning: Det här är ju min hemmaplan, och jag brukar kalla träningen min största framgångsfaktor i livet (tillsammans med läsning). Just nu går jag 40 minuter varje morgon, springer 3 gånger i veckan (ett långpass, ett intervallpass och ett medeldistanspass) och styrketränar 1-2 gånger (ofta hemma med kroppen som vikt).

Mitt enkla vardagsknep: att gå när jag väntar för att få vardsgsmotion. Står jag på en tågperrong, går jag fram och tillbaka. Varför inte?

Sömn: Jag fungerar inte utan sömn, det är enkel fakta. 6,5-8 timmar per natt, alltid. Ingen mat eller skärm efter 20.00. Vaknar med wake up-light mellan 05.00-06.00 (jag siktar på fem, men inte riktigt där än).

Alright, det var min strategi. Om du har tankar på hur jag kan förbättra den eller vill berätta hur du gör, kommentera gärna eller maila mig på gustaf @ mittforetag.com. Jag älskar tips som kan göra livet lite roligare och bättre.

/Gustaf

Se hela listan här: Livet på 500 dagar – hela listan

Här kan du följa mig och Livet på 500 dagar i sociala medier

Följ mig på Instagram Följ mig på LinkedIn Följ mig på Facebook Följ mig på Twitter
Rekrytering & Personal
Foto av: AdobeStock
Varningssignalerna på ohälsosam stress – vilka har du?
Skatter & Avgifter
Skattefria förmåner – Vilka friskvårdsaktiviteter är skattefria?
Personlig utveckling
Svårt att sova? Här är 21 sömntips som verkligen fungerar