Gå från stressad till harmonisk – 10 enkla steg

17 juli, 2019

Jobba på stranden

Använd de här 10 superenkla råden för att få mer inspiration och harmoni, och samtidigt få mer gjort. Aldrig mer stress! Författaren berättar att han numera bara jobbar förmiddagar, eftersom den nya energinivån ger helt nya resultat.

De flesta av oss har dagar då kroppen och hjärnan inte vill. Om du är undantaget, grattis! Men vi tror att de flesta är som oss. Vi blev återigen uppmärksammade på detta när vi läste Kristin Kaspersens bok Good Morning, där hon skriver om att gå från rött tillstånd till grönt tillstånd.

Det är en bra och fin tanke.

Varje gång du känner dig trött och omotiverad, försök inte prestera. Låt istället din enda uppgift bli att ta dig tillbaka till harmoni, balans och energi. Från rött till grönt. Sov en stund. Ta en promenad. Andas. Träffa någon du tycker om. Lär dig dina sätt att hamna i ett inspirerat tillstånd, och tvinga inte fram prestation.

Våra 10 sätt att skapa energi och harmoni

Vi delar gärna med oss av tio favoritsätt att bli fulla av energi och harmoni.

15 minuter extra på morgonen

Istället för att vakna exakt när du behöver, ställ klockan 15 minuter tidigare. Då kan du äta din frukost i lugn och ro, och göra allt i ett lugnare tempo. Det gör underverk för din dag.

Stretcha/yoga

Gör som husdjuren, börja dagen med en skön stretch. Gillar du Yoga, gör det! Om inte, tänj ut alla dina muskler under två minuter i duschen. Du vaknar till och känner dig piggare.

Frukosten – din heliga tid

Låt frukosten vara en helig tid. Ingen tv, inga tidningar. Bara njutning. Om du känner att du inte har tid, förbered dagen innan så att du bara kan slå dig ner och äta i lugn och ro.

Andas som mästaren

Vi gillar Wim Hofs andningsövningar. Har du provat?

Jobba bara i harmoni och energi

Ibland flyter allt på, ibland går det inte alls. Vårt knep då, är att göra någonting helt annat en stund. Antingen en annan arbetsuppgift som känns lättare, eller en andningsövning eller promenad. Något helt utan prestation. Istället för att kämpa utan motivation, kommer du tillbaka senare och allt går mycket snabbare.

Promenera åtminstone 30 minuter per dag

Du vet hur viktig träning är för din produktivitet, men det behöver inte vara extremt. Promenera minst 30 minuter om dagen, det räcker om du inte kan/vill/orkar mer. Om du inte har tid, välj gående möten.

Ta lyckopauser varje timme (plus 5:2-metoden)

En av de vanligaste anledningarna till att du kör fast är att du håller på för länge. Ta 10 minuters paus varje timme, när du gör något på den här listan (OBS! Skippa mobilen). Om du har svårt att komma igång, använd 5:2-metoden. Gör något i fem minuter, sedan får du ta en paus i två minuter. Upprepa två gånger, utan krav på att göra något efter det. Helt plötsligt är du igång!

Lugn vs. stressad när du jobbar

Du styr själv din hjärna, hur konstigt det än verkar ibland. Och du kan bestämma hur du tar dig an dagen och dina arbetsuppgifter. Antingen kan du vara stressad när du jobbar, eller så kan du välja att göra det i ett lugn (kanske med avslappnande musik i bakgrunden). Bestäm dig för att vara helt lugn när du gör dina arbetsuppgifter idag. Du har ingen tidspress. I början kommer det att kännas som att du inte för något gjort, men snart inser du att du blir mer produktiv. Och mår bättre.

Lägg tid tidigt

Sömn är helt avgörande för din harmoni dagen efter. Skippa tv, dator och mobil efter klockan 20.00. Ät inte heller senare än den tiden. Sov 7-8 timmar. Gör det i en månad, och du kommer att se häpnadsväckande resultat i din harmoni.

Planera dagen innan och skriv ned dina tankar

Ligger du ofta vaken och funderar på vad du ska göra imorgon? Då rekommenderar vi två saker. Planera morgondagen det sista du gör innan du går hem för dagen. Och ha alltid papper och penna vid sängen. Då kan du enkelt skriva ned allt du ligger och tänker på (istället för att ligga och älta det). Mmm, nu sussar du snart gott!

Sedan jag började med de här små knepen mår jag bättre än någonsin. Innan jobbade jag ofta kvällar eftersom jag inte hann med det jag skulle på dagen. När jag istället lärde mig att hitta till inspiration och energi med de här enkla knepen, får jag allt gjort mycket snabbare. Idag jobbar jag bara förmiddagar, och är mer produktiv än någonsin tidigare.

Vad gör du för att få energi och inspiration, de där dagarna när varken kroppen eller huvudet vill?
Personlig utveckling
Lucka 14: Så blir du mindre stressad
Personlig utveckling
Så blir du mindre stressad
Ledarskap & Styrelse
6 vanor som ger dig full kontroll