BETA

6 vanor som ger dig full kontroll

7 september, 2015

Vanor som ger dig kontroll och balans

Är livet ett ekorrhjul som snurrar snabbare för varje dag? Det behöver inte vara så, och med sex enkla strategier kan du skapa en vardag 
som är både balanserad och effektiv.

Många företagare har hundra bollar i luften samtidigt, och tyvärr brukar de resultera i klena resultat och dålig balans. Framgångsrika företagare har däremot lärt sig att fullt fokus på en sak skapar de bästa resultaten, och de har också hittat sätt att bli mer effektiva och strukturerade.

Med andra ord, när du skapar en verklighet där du bara gör rätt saker, kan ditt företag börja växa. Här kommer sex vanor som hjälper dig.

Vakna alltid på samma tid

Det kan kännas välförtjänt att få sova ut på helgen, men i själva verket stör det mer än det gör nytta.Din hjärna och din kropp är beroende av ett rutinmönster för att du ska vakna utvilad och alert. Rubbas rutinerna kommer du att bli mindre produktiv på måndagen eftersom din hjärna inte är redo att vakna på ordinarie tid. Om du behöver komma i kapp med sömnen – gå och lägg dig tidigare.

Skapa en drömkalender

Har du också en överfull kalender? Hur många av dina åtaganden är sådant som tar dig närmare dina mål? Skapa en ”drömkalender” – det vill säga; gör en kalender utifrån hur du vill att ditt liv ska se ut. Låt sedan drömkalendern vara riktlinje för dina prioriteringar. Organisera, prioritera och lägg in de aktiviteter som går i linje med de mål du har satt upp, och välj bort uppgifter som inte leder dig närmare målen.

Eller som Stephen Covey sa: ”Prioritera inte i ditt schema – schemalägg dina prioriteringar.”

Missa inte: Så skaffar du stjärnföretagarnas framgångsvanor. 

Förkorta alla möten med 25 %

Om du har två möten om dagen som är 60 minuter långa, och i stället minskar dem till 45 minuter, så sparar du 30 minuter om dagen, 2,5 timmar i veckan, 10 timmar i månaden och 120 timmar per år. Tiden kan du lägga på annat än småprat, att starta konferenssamtal eller strulet med projektorn, som den där kvarten oftast handlar om. Genom att förkorta mötestiden tvingar du dig själv och dina medarbetare att bli mer effektiva.

Läs också: 14 sätt att skapa effektiva möten i ditt företag.

Arbeta där du gör det bäst

Genom att spendera tid utanför kontoret och hitta andra platser att arbeta på kan du förbättra din produktivitet. Ett kafé, en sandstrand, ett bibliotek, en trädgård, en balkong eller hemma i soffan är alla platser som kan hjälpa dig att göra ett bättre jobb. Du får tid att koncentrera dig helt på dina arbetsuppgifter och får massor med nya intryck på samma gång.

Schemalägg vila

Det är omöjligt att vara på topp exakt hela dagen. Boka därför inte in möten hela dagen utan pauser, du kommer att bli trött och tappa fokus. Planera in regelbundna pauser för att hålla energinivån uppe. Blockera tiden i din kalender, det skapar rutiner som håller dig produktiv hela dagen. Och du, varför inte boka in en lunchpromenad varje dag? Det gör underverk.

Skapa en happy hour

Har du svårt att hitta tid till dig själv? Varför inte gå upp en timme tidigare varje morgon? Ägna den extra tiden åt ett träningspass, meditation, reflektion, planering och/eller mental förberedelse för dagen som kommer. Du får en kick-start som fyller dig med energi som räcker hela dagen. Dessutom ger du dig själv chansen att ta kontroll och planera din dag.

Detta är många superentreprenörers favorittips, och det finns till och med en ”klockan 5-klubb”. Fråga gärna framgångsrika människor i din närhet när de brukar gå upp. Vi vågar nästan lova att snittet är betydligt tidigare än för gemene man.

Vilka vanor har du som får dig att må bättre? Kommentera och dela gärna med dig. 
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Personlig utveckling
Så blir du av med tidstjuvarna
Personlig utveckling
4 snabba tips som ökar din produktivitet