9 rutiner hos supereffektiva företagare – vilka har du?

1 oktober, 2020

Rutiner och vanor
Foto av: AdobeStock

Vilka rutiner har supereffektiva företagare? Och hur gör de för att vara fokuserade och hela tiden producera i världsklass? Vi går igenom nio rutiner som gör även dig supereffektiv.

Dina tankar blir ord. Dina ord blir handling. Dina handlingar blir rutiner. Dina rutiner blir din karaktär. Och din karaktär blir ditt levnadsöde.

En otroligt viktig del i att skapa ditt levnadsöde är dina dagliga rutiner. Och vi ser tydligt att de mest framgångsrika människorna vi känner har andra vanor än de flesta.

Men innan du skaffar nya rutiner, läs här om hur du får vanorna att verkligen fastna.

Se videon: Så skapar du vanor och rutiner som fastnar

Här är 15 rutiner som hjälper dig att bli supereffektiv och verkligen få saker att hända.

9 rutiner som gör dig supereffektiv

1. Gör det viktigaste först

Innan du stänger ner jobbet för dagen, ser du till att identifiera morgondagens två viktigaste uppgifter. Se till att varje uppgift tar maximalt en timme. Nästa dag börjar du dagen med att ta tag i dessa, innan du gör någonting annat eller låter dig påverkas av mobilen, telefonen eller andra människor.

Detta är nyckeln till att alltid skapa ”bara dagar” där du får saker gjorda. Så fort du låter omvärlden påverka dig, minskar chansen att du får det viktigaste gjort.

2. Schemalägg ”fokuserat jobb”

ibland behöver du verkligen få saker gjorda, och vissa uppgifter kräver fullt fokus under en längre tid. Se då till att schemalägg tid för de uppgifterna.

Markera inte bara möten i kalendern, markera också tid för fokuserat jobb.

 • Stäng av mobil, pushnotiser och mail
 • Berätta för andra att du har fokustid och inte vill bli störd
 • Sätt dig på ett ställe där ingen kan störa dig

3. Skapa en idébok för ”viktiga tankar”

När du jobbar (i alla fall om du är som oss) dyker det ständigt upp idéer, tankar och funderingar. Givetvis tar det fokus från din prestation. En bra idé är då att ha en idébok ständigt tillgänglig. En idébok är en bok med tomma vita ark, där du skriver ner alla idéer du får.

Detta fungerar lika bra på natten, och hjälper dig att somna istället för att du ska ligga och tänka vidare på idéerna (och känna att du kan glömma dem). Ha alltid idéboken med dig i väskan eller vid sängen

4. Använd viktigt/bråttom-matrisen

Det finns ingenting som är så ineffektivt som att göra saker som inte är viktiga. Trots det hamnar vi ofta där – i att göra saker som är bråttom men inte viktigt. Bland de rutiner som finns för att undvika detta, gillar vi viktigt/bråttom-matrisen bäst.

Se videon: Så fungerar viktigt/bråttom-matrisen

Som företagsledare ska du lägga i princip all din tid i det som är viktigt. Allt annat ska automatiseras, delegeras eller tas bort. De företagsledare som presterar okej jobbar ofta i rutan ”viktigt/bråttom”, medan de företagare som presterar på topp lägger väldigt mycket tid i ”viktigt/inte bråttom”.

5. Använd 80/20-regeln

Det finns många verktyg för att få supereffektiva rutiner, men ett slår alla andra och det är 80/20-regeln. 20 % av vår tid, ger 80 % av resultatet. 20 % av företagets säljare, säljer 80 % av omsättningen. Du känner såklart till den, men vi har börjat se den på ett nytt sätt på sistone.

Det första vi gör, är att sätta två eller tre mål där vi ska vara perfekta i företaget. Eller i livet. Där vi ska vara 100 %, och där det är värt att lägga massor med tid, energi och pengar för att komma dit. Där 80 % inte är good enough. Våra konkurrensfördelar. Vårt hjärta. För att förklara det enkelt. Om ditt företag heter Volvo, så är säkerheten en av dessa tre. Och det är också det vi marknadsför och gör till våra kärnvärden.

Hur kan vi få 80 % av effekten, med bara 20 % av insatsen?

Men vi kan inte göra allting perfekt, i alla fall kan inte vi det. Och i allt som inte är våra absoluta kärnvärden, så behöver vi kompromissa. Och det är där 80/20-regeln är så fantastisk. Hur kan vi få 80 % av effekten, med bara 20 % av insatsen. Huvudregeln är: genom att härma andra.

Så kan du använda 80/20-reglen

Du behöver inte hitta på en egen ekonomiprocess, gör det som har fungerat för någon annan. Du behöver inte skapa ett nytt sätt att synas på Google, gör det som blivit en succé för andra. Det kanske inte blir 100 %, det kanske bara blir 80 %. Men istället för att lägga 100 timmar på något, kan du lägga 20. Och det gör att ditt företag kan växa enormt mycket snabbare. Borrow with pride.

Läs mer: Lär dig att använda 80/20-reglen här

6. Dela uppgifter i mindre delar

Många av oss gör misstaget att ha en to do-list som består av projekt eller uppgifter som kan ta flera timmar. Gå inte i den fällen. Hjärnan älskar nämligen att bocka av saker och vi känner oss nöjda när vi klarat av en uppgift. Därför är det absolut bäst att dela upp din dag i små uppgifter som maximalt tar en timme, och gärna mindre än så.

 • Dela uppgifter i deluppgifter. Om du exempelvis ska ringa 10 säljsamtal, kan första deluppgiften vara att identifiera 10 potentiella kunder och hitta deras kontaktuppgifter.
 • Börja med de viktigaste deluppgifterna först. Det kan vara de svåraste deluppgifterna (som du gör när du har mest energi), de mest akuta deluppgifterna (där andra måste ha din hjälp för att komma vidare) eller de tråkigaste deluppgifterna (skönt att få det klart!)

7. Ha rutiner för kontinuerliga pauser

Kom ihåg, du är ingen supermänniska! Och de människor som verkar vara supermänniskor, är det bara för att de har bra rutiner och vanor. En otroligt viktig rutin för att bli effektiv är att ta regelbundna pauser.

Så här tänker vi kring pauser

 • Använd pomodoro-metoden för att automatiskt få rätt pauser och bli ännu mer effektiv.
 • Använd pauserna till att skapa positiva signalsubstanser, till exempel genom frisk luft eller lågintensiv fysisk aktivitet.
 • Skippa alla skärmar under pauserna, det gör dig bara tröttare.

8. Välj alltid pizza nummer 9

Ska vi göra som Steve Jobs eller Mark Zuckerberg, som har samma kläder kläder på sig varje dag? Jag gör det inte, men det är ett magiskt business hacks, att minska antalet beslut per dag och bara fokusera på de viktiga. Churchill drack alltid samma champagne och en av våra poddgäster i Business Hacks väljer alltid pizza nummer 9. Vem? Lyssna på podden här så får du veta. Gör livet enklare med bra rutiner och färre beslut.

9. Rutiner för att ta bort all onödig kommunikation

Många av oss lever i ständig kommunikation och blir extremt ineffektiva på grund av dåliga rutiner för e-post, pushnotiser och olika typer av sociala medier- och nyhetsflöden.

Så här gör du för att ta bort all onödig kommunikation

 • Stäng av alla pushnotiser när du jobbar (och helst annars också). Pushnotiser är för mobilberoende.
 • Stäng av mailen (och stäng definitivt av alla notiser och ljud från den).
 • Blocka fokustid när ingen kan nå dig på telefon.
 • Stäng dörren trill dit arbetsrum eller berätta för alla att ”när jag har hörlurar på mig, vill jag inte bli störd”.
 • Be om att slippa att ligga med som cc på mail.
 • Använd funktionen i telefonen för att ”förbjuda” sociala medier och nyhetsflöden under arbetstid. Japp, ibland får vi vara lika stränga mot oss själva som vi är mot våra barn.

Läs också: Hälsovanorna som gör dig till en superföretagare
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
Kontraproduktiva vanor – företagares 3 stora misstag
Digitalisering
Foto av: AdobeStock
10 verktyg som hjälper ditt företag att klara coronakrisen
Personlig utveckling
Så blir du supereffektiv under Corona-krisen – 6 steg