Vanliga myter om att starta företag

8 maj, 2017

Det tar tid, det kostar massor med pengar och det är svårt - känner du igen argumenten för att inte starta företag? I den här guiden slår STK Finans hål på de vanligaste myterna om att driva företag.

Myt 1: Det tar tid

Den vanligaste myten om att starta ett nytt företag från grunden är att det tar upp all ens tid och resurser. Det kan det absolut göra, men det är långt ifrån nödvändigt. Om du jobbar smartare och inte hårdare så kan du få mer gjort på mindre tid, med betydligt mycket mindre kapital. Du kanske inte ens behöver fast anställda arbetare på flera år.

Tack vare den ökade internetanvändningen, samt globaliseringen, är det så väl enklare som billigare att anställa konsulter, virtuella assistenter och frilansare än någonsin förut. Avlastar du en del av vardagsarbetet så kan du fokusera på det som är viktigast i stunden – och på lång sikt. Olika branscher och företagstyper har mer eller mindre att outsourca, men nästan allting går att överlåta till någon annan – så länge du har översikt och sista ordet.

Myt 2: Det kostar mycket pengar

En annan vanlig myt är att man måste ha mycket pengar för att starta ett företag, men stämmer det verkligen? Inte nödvändigtvis. För att kunna ta företaget direkt från noll till hundra kräver naturligtvis kapital, men många entreprenörer förespråkar att man istället börjar smått och bygger upp företaget från grunden.

Vissa kostnader förekommer dock alltid och de måste finansieras på något vis. Om du inte har egna tillgångar att likvidera, eller kontanter i madrassen, så måste du söka extern finansiering – vare sig det är kapitalinvestering eller ett banklån. För att kunna låna så mycket som möjligt och få lånet beviljat överhuvudtaget krävs det att banken litar på dig.

De måste tro på din affärsidé, din budget, känna sig säkra på att du kan betala i tid och helst ha andra säkerheter för lånet. Därmed kan det vara smart att kontakta en lånemäklare, så som den finska Lainanvälittäjä för att ansöka åt dig. På så vis skickas din ansökan till alla banker på samma gång, men endast en kreditupplysning genomförs. Dina chanser att få lånet, samt dina valmöjligheter, ökar markant.

Myt 3: Det kräver mycket planering

Nästa myt är att planering är allt. Visst är det bra att ha en riktigt solid affärsplan, med förplanerade åtgärder för alla tänkbara scenarion som kan uppstå, men det är inte nödvändigt. Paralys via analys kallas det när man gör så mycket efterforskning före åtgärd att ingenting faktiskt blir gjort. Det är viktigare att vara flexibel än att kartlägga vartenda moment.

Myt 4: Det tar lång tid att starta företag

En annan myt är att det tar väldigt lång tid att få igång ett företag och att timingen är allt. Några av världens största bolag startades i helt fel tillfälle. Microsoft startades exempelvis under finanskrisen på 80-talet, men det stoppade inte dem från att bli en jätte. Rätt tillfälle att starta ett företag är igår, så det är lika bra att börja nu.

Många entreprenörer jobbar stenhårt, särskilt i början av ett nytt företag. Det kan hjälpa företaget att etablera sig, men risken är att du blir utbränd och då försvinner plötsligt hela drivkraften från bolaget. Se till att balansera tiden på ett sätt som fungerar för dig – vissa behöver mer vila än andra och din hälsa måste prioriteras över företaget.

Det här är en annons från STK Finans




Digitalisering
Så skapade hon Sveriges största blogg om vandring
Ledarskap & Styrelse
Så blev Joyvoice störst i Sverige
Starta Eget
Just nu: Ladda ned böckerna ”Så blir du miljonär på ditt företag” och ”Driva Företag” kostnadsfritt (värde 283 kr)