Så blev Joyvoice störst i Sverige

4 april, 2018

Med över 22 000 deltagare och 250 körer är Joyvoice Sveriges största körkursverksamhet. Hanna Rydman och Calle Bäck är grundarna och succéparet som följde sin dröm och gjorde den till business. Vi frågade Hanna om hur de gjort för att nå ut till hela Sverige och hur det är att driva företag ihop med sin partner.

Varför tror ni att era körer är så populära?

– Vi fokuserar bara på glädje och sång-ös. Vi är tydliga med att våra körer är för alla som vill sjunga och att det är helt prestigelöst. Det är lika många nybörjare som sångvana som är med i alla åldrar. Vi använder oss inte av noter utan allt lärs ut på gehör.

– Vårt koncept handlar om att få människor att slappna av och släppa loss. Du behöver inte vara Celine Dion för att lära dig att sjunga ut, att använda din fulla kraft och att förmedla känslor med din sång. Alla kan. Att sjunga tillsammans med andra är både helande och det roligaste som finns.

Ni har över 22 000 sångare varje termin och verkar vara riktiga marknadsföringsproffs – vilka är era tips för att nå ut?

– Vi försöker satsa på att synas där folk är mest idag. Vi är aktiva i sociala medier och lägger mycket krut på att svara på alla frågor och kommentarer vi får på våra inlägg och annonser. Vi älskar att möta och peppa människor. Det är otroligt många som vill gå med i våra körer men som inte vågar för att de tror att de inte är tillräckligt bra. Det finns inget bättre än att lyckas peppa någon till att ta mod till sig och hänga på trots att hen tyckte det kändes superläskigt innan.

Många drömmer om att leva på musik eller hobby av något slag, vilka är era bästa tips för att lyckas göra hobbyn till business?

– Har du en längtan, en vision och en bra plan är mitt enda råd att våga kasta dig ut och försöka. Sluta komma med undanflykter och tänka ”om ett år” eller ”om detta sker så gör jag det”. Det behöver inte vara omständigheterna som styr över vad vi väljer att göra i våra liv. Bara kasta dig ut och prova. Det värsta som kan hända är att det inte funkar och då är du i alla fall en erfarenhet rikare och kanske ett steg närmare det som faktiskt är meningen.

Vilka utmaningar har ni stött på och hur har ni lös dem?

– Vi har haft massor med utmaningar. Alltifrån strategiska till ekonomiska och känslomässiga. Att starta företag för första gången är som med allt annat du gör för första gången, du är knappast ett proffs från start. Som nybörjare måste du vara förberedd på att du kommer åka på många nitar. Men vi har valt att försöka att inte kalla det misstag utan hela tiden se det som lärdomar till att bli vassare företagare.

Ni är ett par och jobbar tillsammans – det är inte alltid lätt. Vilka är era knep för att lyckas med det?

– Oftast är det lätt tycker vi. Vi har alltid jobbat väldigt bra ihop och var vänner och kollegor i olika projekt flera år innan vi blev tillsammans. Vi känner varandra innan och utan och kan vara helt ärliga med varandra vilket gör att vi slipper gå och hålla inne på tankar och funderingar som kan vara jobbiga att konfrontera någon annan med.

– Vi kompletterar varandra och har lärt oss att ha vissa jobb-bitar tillsammans, men också ha många arbetsområden uppdelat så att vi inte hela tiden ”springer på varandra”. Det är viktigt med tydliga roller och arbetsuppgifter.

Hur gjorde ni för att inte företaget skulle bli beroende av er själva?

– Från början vågade vi inte riktigt expandera företaget för det skulle innebära att anställda körledare och det var lite läskigt. Det kändes svårt att få andra att förstå vår vision. Men vi vågade testa och har hela tiden jobbat med att stärka vårt koncept, vår vision och värdegrund och tagit fram utbildningar och digital redskap som gör att vi kan ha en god kontakt med alla våra 180 anställda körledare trots att vi är utspridda över hela landet.

Avslutningsvis, vad är er vision med Joyvoice? Vart är ni på väg?

– Samtidigt som vi har mycket planer, visioner och mål försöker vi alltid vara här och nu. Både privat och i jobbet. Men självklart är ett av alla våra mål att Joyvoice ska finnas på flera platser på vår härliga jord.

Joyvoice Hanna Rydman

Hanna och Calle vann Sveriges Stjärnföretagare 2017. Vill du veta mer om Joyvoice eller blev du sugen på att sjunga? Klicka här.
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona