Så skapade hon Sveriges största blogg om vandring

18 maj, 2018

Hon lämnade kontorskarriären för att följa sin dröm. I dag lever Angeliqa Mejstedt på att vandra och kan jobba från en stubbe i skogen. Inspirerande tycker vi och tog ett snack med Angeliqa om vilka som har varit de avgörande stegen för att lyckas göra business av ett fritidsintresse.

Du lämnade jobbet som HR-specialist på en av Sveriges största industrikoncern för att satsa på din dröm – vad fick dig att ta steget?

– Jag lämnade en hektisk vardag som HR specialist inom Employer Branding där jag reste runt i hela Sverige, arrangerade mässor och event, utbildade ledningsgrupper och stöttade chefer och personalchefer medan jag såg mig själv glida ifrån en av mina viktigaste hobbys – jag hann inte längre vara ute i naturen och hela mitt liv kom att handla om vad jag gjorde de där 25 semesterdagarna.

– Jag insåg att det var fullständigt ohållbart att ha det så i längden och jag gav mig ut på en trettio dagar lång vandring tvärs över Spanien längs med el Camino de Santiago och bröt helt med allt det som var min vardag hemma. I min längtan ut hade jag några år tidigare startat Vandringsbloggen och den hade hunnit få starkt fäste eftersom den kom i en tid när friluftsbloggar var på uppgång och jag växte snabbt. Det kom att bli min vardag på heltid och jag gjorde min största hobby vandring till min heltidssysselsättning.

Och hur ser ditt liv ut i dag?

– Idag driver jag de sociala kanalerna, skriver krönikor och är författare till boken Vandra. Allt i mitt liv handlar om att sprida glädje, kunskap och inspiration till att få fler att upptäcka naturen i allmänhet och vandring i synnerhet.

Vilka var de avgörande stegen för att kunna leva på din dröm?

– Jag insåg att det fanns två faktorer i mitt liv jag behövde ha full kontroll på för att kunna starta ett liv helt på mina villkor – det var tid och pengar. Steg för steg gjorde jag små förändringar i vardagen som sedan möjliggjorde att jag helt kunde säga upp mig från jobbets edan. Jag sparade pengar genom att sluta köpa saker jag inte behövde, jag investerade i utrustning jag behövde för att kunna jobba fritt och jag frigjorde tid genom att sluta titta på TV.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din företagarresa, och hur har du löst dem?

– Min största utmaning var när jag började få så mycket uppdrag och resor att kombinera att jag verkligen kände att jag behövde anställa. Men det gick inte eftersom jag inte är fysiskt på plats någonstans längre än ett par dagar eller en vecka i sträck. Idag har jag anställt tre personer som också arbetar på distans och det blev nyckeln för Vandringsbloggens framtid. Att växa på ett sunt och bra sätt med glädjen i gemenskapen och idag kan jag i mycket högre grad lägga min tid på det jag gör allra bäst.

Om du fick ångra något du gjort när du byggt upp ditt företag – vad skulle det vara?

– Om jag startade om igen skulle jag från början valt att ha ett aktiebolag och tagit in hjälp långt tidigare än jag faktiskt gjorde. Men jag var lite feg och sparsam och ville vara helt säker på att allt rullade innan jag tog nästa steg. Jag tror att många känner igen sig att man i starten av företagandet går runt med ”ständig växtvärk”.

Du har tusentals följare i din sociala kanaler – vilka är din bästa råd till de som vill lyckats med sin blogg och sociala medier?

– Den som vill lyckas via sociala medier och ha det som sin heltidssysselsättning måste inse att det är ett heltidsjobb att ha det som heltidsjobb. Det krävs kontinuitet, kvalitet och framför allt att kanalen drivs för värdet den skapar för följarna och inte en plats att sola sig i sin egen glans. Det måste alltid finnas ett värde för läsaren i form av inspiration, kunskap eller humor.

– Vi är människor som pratar med människor och jag kan säga att jag gjort mitt jobb bra när mina sociala grupper på facebook ger vandringsvänner, nya bekantskaper och till och med kärlekspar som finner varandra. Det kommer att förändra livet för andra människor, inte bara med naturupplevelsen och kunskap om att vara ute på ett säkert sätt utan framför allt för vad som händer mellan människor. En av våran allra starkaste drivkraft är att hitta gemenskap, att känna oss lite mindre ensam, och där går Vandringsbloggen in som matchmaker för friluftssjälar.

Till sist, vilken är din största dröm som företagare?

– Min största dröm i livet har alltid varit att få skriva en bok vilket jag nu äntligen har fått chansen att göra tack vare mitt företag. Är det något jag vill göra mer så är det att skriva böcker. Först med fokus på kunskapsdelning sedan finns det många filosofiska aspekter av vad som händer inom och mellan oss människor när vi är ute. Här tror jag det finns enormt mycket spännande att vrida och vända på.

Angeliqa Mejstedt

Vill du veta mer om Angeliqa eller blev du sugen på att vandra? Klicka här.
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona