BETA

Så skriver du en stark affärsplan

16 december, 2015

Framgångsrik affärsplan

Det finns mängder av guider om hur du skriver en affärsplan. Men få råd berättar vad som gör en affärsplan framgångsrik. Vi ger dig sju ovärderliga tips som hjälper dig att skapa en lönsam affärsplan.

Anpassa efter läsaren

Investerare, affärsänglar, riskkapitalister, långivare, partners, medarbetare – det är många som kommer att vara intresserade av din affärsplan. Se till att anpassa innehållet till den specifika målgruppen och leverera inte en generell affärsplan för alla.

Underskatta inte dina konkurrenter

Berätta vad dina konkurrenter gör för rätt och fel. Att ange att du inte har någon konkurrens kan uppfattas (av till exempel potentiella investerare) som om det inte finns någon marknad för din produkt. Därför är det av stor vikt att berätta vad du gör bättre och vad som skiljer ditt företag från konkurrenterna.

Skapa ett sug

Det första syftet med din affärsplan är att skapa tillräckligt med intresse för att få till möten med rätt investerare och affärsänglar. Se därför till att hålla planen relativt koncis och fokusera på de viktigaste punkterna i ditt företag. Lagom är bäst Ja, din affärsplan ska vara säljande. Men var försiktig med superlativen. Att säga att ”vi är världsledande” eller ”vi har den modernaste tekniken” kan låta fint, men om du inte understödjer skrytet med fakta tappar du i trovärdighet.

Räkna ordentligt

Var noga med att ange rätt siffror. Du kommer inte att tas på allvar om du inte kan förklara alla kostnader och intäkter i detalj. Vad kommer frakten att kosta? Och hur mycket behöver du sälja för att nå break-even?

Bryt ner i delmål

Var så detaljerad som möjligt i din målsättning. Berätta var företaget ska vara på lång sikt men också vad du ska uppnå på kort sikt. Sätt ekonomiska mål på 5, 3 och 1 års sikt.

Låt planen vara levande

Självklart måste du själv tro på din affärsplan till 110 procent. Men ett uns av självinsikt är aldrig fel – branscher förändras, teknik utvecklas och kunder ändrar tycke och smak. Använd din affärsplan som ett levande dokument där du kan gå in och justera, ändra, ta bort och lägga till.

Var inte rädd för att ändra din ursprungsidé, annars finns det en stor risk att konkurrenterna springer om dig.

Läs mer: 9 snabba tips för en framgångsrik affärsidé
Starta Eget
Starta Eget-podden: Så lyckas du starta eget som konsult
Starta Eget
Starta Eget-podden: Så skapar du ditt drömliv – med Gustaf Oscarson