Så kommer du igång med LinkedIn – Frida Boisens expertråd

17 januari, 2020

Frida Boisen sociala medier

LinkedIn är den hetaste sociala plattformen för företagare 2020. Digitala strategen Frida Boisen hjälper dig att komma igång och bli expert på LinkedIn.

– Du har skrivit böckerna Digital succé och Digital passion. Om jag inte gör något annat i sociala medier nu, vad ska jag då börja med?

– LinkedIn rekommenderar jag varmt, speciellt om du jobbar med business to business. Efter en lite trög start har den plattformen nu blivit högst relevant.  Ibland liknar jag sociala medier-världen med olika rum man går in i och då är LinkedIn verkligen konferensrummet. Här snackar man bara business. 

Lyssna på Business Hacks där Frida Boisen ger dig hela strategin för att göra digital succé:

Det viktigaste för att lyckas på LinkedIn är att dela med sig av kunskap. Frida Boisen rekommenderar också företagsledare att använda sin privata profil istället för företagssidan. 

– Vi vill hellre prata med och följa en person än ett företag, så du kommer att få lättare att nå ut från din personliga profil. Följarna pratar hellre med en person än ett företag.

Finns det inte en risk att företaget förknippas så starkt med en person? Vad händer om man till exempel vill sälja företaget i framtiden?

– Jo, det finns såklart nackdelar med det men fördelarna överväger. Som jag ser det så går trenden mot starkare personliga varumärken.

Och om jag känner att jag inte har något speciellt att säga?

– Sociala medier är ju något fantastiskt för vår demokrati och yttrandefrihet. Alla har fått en röst. Du är, som företagare, en ledare. Utnyttja ditt ledarskap till att faktiskt inspirera och ge något sunt tillbaka till världen.

Fridas guide för företagsledarens profil på LinkedIn:

  • Profilbilden ska vara ett foto på dig. Den ska vara tagen på nära håll, så att man ser dina ögon, vi vill ha ögonkontakt. Du ska se respektabel men inte stel ut.
  • Använd ditt riktiga namn, inte något smeknamn från kompisgänget.
  • En tydlig och bra presentation ska vara kort och koncis. Det ska framgå vad du brinner för, det kan vara okej att använda väl utvalda emojis för att lätta upp presentationen. 

För att komma igång på LinkedIn, såväl som andra sociala medier, så kommer du att ha stor nytta av att ha lagt upp en strategi. Tänk igenom de klassiska frågorna som varför, vad, hur och vem du ska kommunicera med.

Läs också: 7 tips som ger dig fler följare på Instagram

Välj ut nyckelpersoner och skapa bättre affärsmöjligheter

För att få bra effekt av din närvaro på LinkedIn behöver du välja vilka som ska ingå i ditt nätverk. Inte bara slumpvis tacka ja till alla kontaktförfrågningar, oavsett om de har något med dina affärer att göra.

– En sak som har varit av stor betydelse i mitt eget nätverkande är att jag har identifierat nyckelpersoner. Gör du det här så kan jag lova att det kommer att ge dig mer affärer.

Frida uppmanar oss att göra en lista över 100 företagsledare som sitter på affärsbeslut som kan påverka just ditt företag. Utgå från listan och leta upp dessa prospects på LinkedIn och ta kontakt.

– De kanske inte vet vem du är, så du får liksom fråga chans. Det börjar med att du uppvaktar dem. Kommentera på deras inlägg, gilla, skicka ett meddelande och säg varför du gärna vill följa den här personen. Alla människor blir glada för positiv uppmärksamhet. Kom dock ihåg att det du skriver måste vara genuin feedback, det märks om det är falskt.

Frida menar också att aktivt arbete på LinkedIn är den bästa rekryteringsstrategin. Gör dig känd i branschen, som en attraktiv arbetsgivare. Genom att också våga uppmärksamma anställda hos konkurrenter så skapar du en positiv relation till dem. Det gör det lättare att närma sig dem med ett erbjudande när du behöver utöka din personal.

– Det viktigaste kriteriet för att lyckas i sociala medier idag är hur väl du engagerar publiken.

– Interagera med dina kunder, fråga dem vad det tänker på. Intertelling är ett viktigt begrepp som jag brukar prata om, som en vidareutveckling av storytelling. Inter betyder ju mellan och det är det här magiska som händer mellan människor i sociala medier idag. Den som är bra på det, den vinner, säger Frida Boisen.

Det största misstaget på LinkedIn

Frida säger att det största misstaget du kan göra på LinkedIn är att inte göra något alls. Hon uppmanar oss att våga och testa oss fram. 

– Det enda som du ska akta dig för är att ge negativ eller ens konstruktiv kritik, det missuppfattas lätt. Ord låter så hårda när de kommer i skrift. Folk kan bli väldigt ledsna och ta illa upp. Om någon gör dig väldigt irriterad, sluta istället att följa dem, vi lägger så mycket tid på sociala medier nuförtiden så vi behöver se till att vi mår bra när vi är där.

Vill man bli ännu bättre på att använda  Linkedin har de egna kostnadsfria utbildningar, som hittas på plattformen. Genom att söka upp din social selling score på Linkedin kan du mäta hur väl du ligger till jämfört med andra personer i din bransch. Du ser också se hur väl du bygger ditt varumärke, hur bra du är på att engagera och att nå rätt publik.

Läs mer: Skapa din sociala medier-strategi med Frida Boisens 5-stegsmodell
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Sociala Medier
Foto av: AdobeStock
7 bästa verktygen för att automatisera sociala medier