Trenderna inom E-handel du måste ha koll på

21 oktober, 2014

Vår digitala värld förändras snabbt, och det gäller att hänga med i trenderna för e-handel. Här får du avgörande insikter och strategier för att öka försäljningen i din e-handel.

Mätbarheten

Ta reda på antalet sidor kunderna besöker, hur länge de är i butiken, hur hög avvisningsfrekvensen är, antalet avbrutna köp, vart trafiken kommer ifrån, konverteringsgraden och annat du kan se i bland annat Google Analytics.

Ju bättre du känner dina kunder, desto bättre kan du tillfredsställa deras behov. Glöm inte att undersöka om beteendet ser olika ut på datorn respektive i mindre enheter. Tänk på att tydligheten i butiken blir ännu viktigare i mindre enheter som smartphones.

Riktad marknadsföring

Facebook, Google och LinkedIn är några av de plattformar som erbjuder annonssystem där du själv väljer vilken målgrupp annonserna ska synas för. Fler och fler satsar på denna typ av marknadsföring, som har visat sig vara effektiv.

Topplistor och relaterade produkter

Vi människor tenderar att göra som alla andra och att köpa det som andra köper (det kallas lagen om sociala bevis). Därför är topplistor över de mest köpta och populäraste produkterna en stark trend och ett mycket effektivt försäljningsknep. (Vi vet, det har funnits länge, men alla har inte lärt sig.). Här ger vi dig ytterligare 7 sätt att öka konverteringen och sälja mer i din e-handel.

Innehållet allt viktigare

Hög kvalitet på texter, bilder, videor och företagsbloggar är ett krav – delvis från dagens kunder men också för sökmotoroptimeringen.

Att ditt innehåll är unikt och engagerande är ett måste för att dina kunder ska känna sig trygga med att handla i din butik.

Allt delas

Människor vänder sig i första hand till sina vänner för att ta reda på mer om specifika produkter och tjänster. Därför växer sig delningsfunktionerna i sociala medier allt starkare. Att kunna dela innehållet i din e-handel på Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest och LinkedIn är att rekommendera.

Levande kundservice

Kunderna efterfrågar samma service på nätet som i en fysisk butik. Därför är en stark trend att erbjuda kundservice via en chattfunktion som dyker upp i ena hörnet, gärna med generösa öppettider 24/7. Tänk även kundservice i flera kanaler som mejl, telefon och chatt.

Enhetsanpassning

Fler och fler använder sin mobil och/eller surfplatta för att surfa och göra sina inköp på nätet. Detta här är ingen nyhet för den moderna e-handlaren, men kurvan går ständigt uppåt. Se till att dina kunder får bästa möjliga kundupplevelse oavsett enhet.

Tänk responsivt och börja gärna med att tänka mobilt först.

Multikanaler ökar

Trenden att nå sina kunder via flera olika kanaler parallellt ökar. Showrooms med varor som du sedan köper online är ett sätt att förbättra kundupplevelsen och erbjuda total service.

Stegminskning

Kunderna vill kunna söka, undersöka, jämföra, hitta information och spara produkter i varukorgar och variera mellan mobilen, datorn och surfplattan. Se till att stegen för betalningsprocessen, produktsök och produktinformation är få – det ökar chansen till köp.

Direktleverans

Tillgänglighet för kunden är A och O. Snabba leveranser är en trend som ökar i takt med konkurrensen, och att erbjuda leverans redan dagen efter lagd order eller helst i dag är snart ett måste. Verkar du på en lokal marknad kan du utnyttja det till din fördel genom att köra ut varorna direkt till kunden. Eller varför inte erbjuda avhämtning på ditt lager?

 

Vad kännetecknar en bra e-handel enligt dig? Kommentera här nedan.
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: ShutterStock
10 sätt att tjäna pengar under Black Friday
E-handel
Foto av: AdobeStock
Sälja på Amazon – här är 7 råd som hjälper dig att lyckas