5 enkla steg till en supersmidig ekonomiprocess

2 april, 2019

Effektiv ekonomiprocess

Älskar du att lägga tid på företagets ekonomi och redovisning? Då är du ganska ensam. Med våra tips får du en gång för alla kontroll över din ekonomiprocess och minskar din administrativa tid drastiskt. Väl värt att spana in!

Sätt rutiner för bokföringen

Du har två alternativ för din ekonomiprocess; att göra bokföringen själv eller att anlita en redovisningsbyrå som gör jobbet åt dig. Om du gör det själv rekommenderar vi att du investerar i ett riktigt bra bokföringsprogram som automatiserar det mesta. Avsätt tid för bokföringen i din kalender om du gör det själv – på så sätt behöver du inte känna att du drunknar i pappersarbete varje dag.

Och om du väljer en byrå, var supertydlig med dina krav. Det lär vi dig i ”10 krav du borde ställa på din redovisningsbyrå”. Och om vi ska vara tydliga med vad vi tycker – så snart du har fått fart på ditt företag är det hög tid att anlita någon som sköter detta åt dig!

Hur gör du? Sköter du företagets ekonomi själv eller anlitar du en redovisningsbyrå?

Läs också: Att tänka på när du väljer affärssystem

Var tydlig mot leverantörer

Hantera leverantörsfakturor effektiv genom att få dem skickade digitalt. Detta underlättar administrationen och dessutom är det snällare mot miljön. Acceptera helst inget annat än 30 dagars betalningstid och inga fakturerings- eller administrativa avgifter.

Undvik högar med kvitton

Kvitton har en tendens att samlas på hög och ger huvudvärk åt många företagare. Men det finns smidiga lösningar. Snegla på appar som Skovik, som är en app där du fotograferar kvittot direkt, anger vad det gäller och till vilket konto det hör.

Psst! Du kan även hantera din körjournal i denna typ av app. Om du inte använder en app är det smart att alltid ange på kvittots baksida vad det gäller, vilket datum och med vilket kort det är betalt.

Missa inte: Bokföring i företaget – Steg för steg

Skicka betalningspåminnelser effektivt

Kundfakturor skapar du enklast i ditt bokföringsprogram. Det kan hända att kunden inte betalar eller dröjer med sin betalning. Ett alternativ då är att låta faktureringsföretag ta hand om fakturorna åt dig. Då skickar du fakturorna via dem och de sköter hela påminnelseprocessen, även vid eventuell indrivning och inkasso. Ett annat alternativ är att sätta rutiner för hanteringen genom att hålla god kontakt med dina kunder och vara tydlig med vad som händer om de inte betalar i tid.

Få in dina medarbetares lönerapport utan tjat

Om du har medarbetare och behöver underlag för utbetalning av lön, kan det vara smidigt att låta medarbetarna själva sköta rapporteringen. Välj ett datum i månaden då de ska skicka in underlag innehållande; frånvaro på grund av sjukdom, vård av barn, föräldraledighet, semester och underlag för eventuell provision (självklart stämmer du av detta mot dina löpande noteringar). Så enkelt spar du mycket tid och energi!

Har du fler tips på hur du skapar en bra rutin för ekonomin i ditt företag? Kommentera och dela gärna med dig i Mitt Företags sociala medier.
Personlig utveckling
Foto av: AdobeStock
9 rutiner hos supereffektiva företagare – vilka har du?
Personlig utveckling
Så blir du supereffektiv under Corona-krisen – 6 steg
Personlig utveckling
Så blir du extremt effektiv – våra 5 viktigaste guider