Nästa Evenemang

Bokföring i företaget - Steg för steg

Tråkigt, krångligt och svårt – det är många företagares upplevelse av bokföring. Men vi vågar påstå att så inte är fallet. Så länge du vet hur du ska göra, vill säga. Här är guiden som gör bokföringen förståelig.

Plugga på om bokföring

Du som företagare är ytterst ansvarig för ditt före- tags bokföring, och därför är det oerhört viktigt att det blir korrekt. Det finns en uppsjö av gratisråd på nätet. Fråga andra företagare, vänner eller bekanta, köp en bok eller gå en bokföringskurs.

Använd ett bokföringsprogram

Med hjälp av ett bokföringsprogram sparar du mycket tid och får bättre kontroll och översikt på företagets ekonomi. Dessutom finns det ofta färdiga rapporter du kan använda för rapportering till myndigheterna.

Välj rätt bokföringsmetod

Har du en nettoomsättning under 3 miljoner får du använda kontantmetoden. Kontantmetoden är en enklare metod än faktureringsmetoden och innebär att du bokför inköp och försäljning när betalningen sker. Vid räkenskapsårets utgång måste du dock bokföra alla obetalda skulder och fordringar.

Ha rätt räkenskapsår

Ett räkenskapsår är för enskilda firmor, handelsbolag (där en fysisk person ska beskattas) och samfällighetsförvaltande juridiska personer alltid samma som kalenderåret. Förutom när du startar ditt företag, då kan räkenskapsåret vara förkortat eller förlängt, men inte längre än upp till 18 månader. Övriga bolagsformer och föreningar får ha brutet räkenskapsår. Det kan börja när som helst under året men gäller alltid 12 hela månader.

Allt ska bokföras

Alla ekonomiska transaktioner i företaget ska bokföras. Med en transaktion menas till exempel när du köper eller säljer något eller tar ett lån – det vill säga alla affärshändelser som påverkar företaget.

Ha alltid ordning och reda

Lägg alltid kvitton på samma ställe, och avvara tid varje vecka till att lägga in verifikationerna i ditt bokföringsprogram. Om du inte har tillgång till din dator skriver du på kvittots baksida vad det gäller. (Ange datum, vad kvittot avser och vilket kort du har betalat med.) Om du skapar ordning och reda från början sparar du många timmar när bokslut och deklaration närmar sig.

Läs också Dave Lavinskys råd: Så får du superkoll på företagets ekonomi.

Sätt in alla verifikationer i en pärm

Bokför gör du genom att registrera verifikationen i ditt bokföringsprogram. Alla verifikationer ska ha ett verifikationsnummer som du skriver på exem- pelvis kvittot eller fakturan. Var noga med att sätta in alla verifikationer i nummerordning i en pärm, så att du lätt kan hitta dem vid behov.

Lär dig debet och kredit

Dubbel bokföring innebär att alla konton har en debetsida och en kreditsida som alltid ska balansera. Har du ett bokföringsprogram så kontrollerar det alltid automatiskt att allt stämmer innan du kan gå vidare. Debet betyder plus/till och innebär att kontot ökar. Kredit betyder minus/från och innebär att något minskar. Kortfattat handlar det om att pengar förflyttas från exempelvis bankkontot till inköpskontot.

Gör rätt avdrag

Som företagare har du oftast många frågor om vilka avdrag du får göra. Huvudregeln är att du får göra avdrag för sådant som krävs för att du ska kunna upprätthålla verksamheten.

 

Hur gör du med din bokföring? Berätta gärna genom att kommentera nedan. 

Relaterat innehåll

Annons 1

Verktyg

Snabbaste sättet att räkna ut momsen!

Fyll i ett av beloppen (inklusive eller exklusive moms) och du ser vad det motsvarar (exkl. eller inkl. moms).

Gå till våra verktyg

Annons 3

Annons 4

Annons 5

Annons 6