Varumärkesvård på verktygshyllan

5 augusti, 2014

Enkla tips från experten Christina Wainikka om hur du kan använda design som en del av varumärkesbyggandet.

Design som en del av varumärkesbyggandet är något jag arbetat med i många år, ändå blev betydelsen av det än mer tydligt häromdagen.

Så här under sommaren är det nog inte bara jag som tagit tag i olika projekt hemmavid. Arbetet ledde bland annat till att jag och dottern begav oss till en järnaffär för att köpa en slipmaskin. För alla som vill se ett exempel på design och varumärkesvård är en järnaffär ett utmärkt utflyktsmål.

I järnaffären hänger verktygen med de olika varumärkena tillsammans, alla med tydligt sammanhängande design. Det är tydliga formspråk, så det går inte att missa om ett verktyg kommer från Bosch eller Black & Decker.

Detta är något som även andra företagare kan läsa sig av. Om ditt företag arbetar med flera olika produkter kan det vara värt att använda likartad design på dem, både vad gäller form och färg. Det blir då lättare för dig att nå ut med varje ny produkt, den nya produkten kan då förhoppningsvis rida på den våg av goodwill du redan byggt upp med tidigare produkter.

Det roliga var att dottern, tio år gammal, sa att hon absolut ville köpa en slipmaskin av märket Bosch ”för de gör ju så bra grejer”. Snacka om att de lyckats med varumärkesbyggandet!

Christina Wainikka
Patent, Varumärke & Design
4 sätt att skapa ett framgångsrikt varumärke
Patent, Varumärke & Design
Om Varumärke – en snabbguide
Patent, Varumärke & Design
Frågor & Svar om Varumärkesskydd