Lär dig av Gränna!

7 juli, 2014

Så här kan du som företagare lära dig av staden Gränna, menar vår expert Christina Wainikka.

Häromdagen besökte jag och familjen Gränna. Det är verkligen en liten pärla vid Vättern. För dig som är företagare rekommenderar jag också ett besök i Gränna av fler skäl. Där finns flera lärdomar att göra!

1. Om du har en immateriell rättighet är det bra att tala om det

I Gränna finns ett Polarcenter som berättar om Örnens misslyckade polarexpedition, mitt emot finns Grenna Polkakokeri. På båda ställena sitter registreringsbevis på varumärkesrättigheter uppe. De är snyggt inramade och sitter på platser som ingen kan missa. Rättigheter, såsom varumärken, ska du försöka skaffa dig om de är till nytta. Om verkligen ska vara till nytta måste andra få reda på att de finns. Lär dig det i Gränna!

2. Om jag säger Gränna…

Den andra lärdomen i Gränna handlar om hur man bygger en tydlig profil. Det finns knappast någon som inte tänker på polkagrisar om man frågar vad Gränna är känt för. Det är en profil som byggts upp under lång tid och som gjorts otroligt konsekvent. Till och med informationstavlan vid motorvägen ser ut som tre polkagrisstänger. Om det är något du som företagare vill att du och ditt företag ska förknippas med – tänk på Gränna.

3. Och gör folk nöjda!

När vi var i Gränna köpte vi polkagrisar och karameller, efter att ha sett hur de tillverkas. Vi tänkte ”jaja, när vi ändå är här”. Hela familjen blev helt överväldigad över hur otroligt goda de var. Detta minne bär vi med oss, vilket gör att vi inte bara förknippar Gränna med polkagrisar utan fantastiskt goda sådana. Om du som företagare vill förknippas med något särskilt – gör det bra!

Christina Wainikka
Patent, Varumärke & Design
4 sätt att skapa ett framgångsrikt varumärke
Patent, Varumärke & Design
Om Varumärke – en snabbguide
Patent, Varumärke & Design
Frågor & Svar om Varumärkesskydd