BETA

Sabines kaxiga rekryteringsfilosofi

30 januari, 2017

Sabine Andersdotter Talent & Partner

Drivkraft. Attityd. Bananskal. Och en otroligt förmåga att skapa buzz kring sitt företag. Lär dig av Sabine, som lät fantasin ta henne från landet till att bli mästare på rekrytering i Stockholm.

Vi börjar från början. Vem är du och hur började din entreprenörsresa?

– Jag kom med tomma fickor till Stockholm från den lilla landsort där jag är uppväxt. Jag hankade mig fram bland diverse ströjobb tills jag träffade en serieentreprenör. Han uppmärksammade mitt driv, min glada attityd och min personlighet som han tyckte skiljde sig från mängden. Genom honom fick jag en ”crash course” in i affärslivet.

– Så småningom, efter hårt jobb och sena kvällar på kontoret fick jag förtroendet att starta upp ett bolag under hans koncern. När serieentreprenören satt med dollartecken framför ögonen och frågade om jag ville starta bolag tänkte jag ”Karl är ju inte riktigt klok jag har ju aldrig gjort nått sånt tidigare. Men va tusan – vi kör!”.

– Så jag startade mitt första bolag som 26-åring. Bolaget omsatte en miljon första året och sjudubblade omsättningen år tre. Efter en tid startade jag sedan Talent&Partner som jag idag drivit i 5 år. Vi är nu störst i vår nisch att vara en branschspecifik byrå som rekryterar personal till Stockholms största mediebolag. Kan ni egentligen fatta att lite positiv attityd, några bananskal och lite jävlar anamma kan räcka så långt?

Vi vet att du är en fena på kreativ marknadsföring. Berätta om hur ni har gjort för att sticka nu.

– Det stämmer nog att Talent&Partner är kända för att vara lite kaxiga, men vi är också exceptionellt duktiga att bygga ett unikt och stort nätverk inom det digitala medielandskapet med de bästa i branschen.

– Vi har byggt ett stora nätverk på ett alldeles säreget och innovativt sätt genom att inkludera andra, interagera och förhoppningsvis beröra vår omgivning med att sprida glädje och finurligheter omkring oss. Vi har fått otroligt stor marknadsandel utav vår exponering, våra kampanjer och vårt sätt att arbeta med social media, digital PR, marknadsföring och aktivering av diverse event.

Kan du ge några exempel på kampanjer ni har gjort?

– Jag lägger aldrig pengar på traditionell annonsering. Jag vill hitta nya vägar, som till exempel i somras när jag gjorde en lyckad kampanj på Instagram. Jag tryckte upp texten ”Här ligger en av Stockholms hetaste mediesäljare och steker” tillsammans med vår logga på lyxiga badlakan och gav som sommar-give-away till Stockholms bästa mediesäljare. De blev jättepopulära och taggades i bilder från Visby till Ibiza och fick en otrolig effekt och viral spridning. Sociala medier är så klart viktiga och där försöker vi vara oss själva, ha roligt, hitta på olika tokiga upptåg och vi har en alldeles egen tonalitet.

– Vi har dessutom gjort en del videoproduktioner för att sticka ut och flirta med kundbolag. Vi gjorde en rolig julhälsning till Bonnier, MTG och Schibsted, och en Valentines-film som en hyllning och flirt till våra kundbolag.

– Vi driver också en egen Karriärpodd inom mediebranschen som heter Jobb & Karriärpodden (Lyssna här). Vi har en låt producerad och lanserad på Spotify som är kopplad till vår podd och vår rekryteringsverksamhet. Låten heter 9 to 9 som såklart hänvisar till att alla som gjort karriär har behövt jobba mer än 9 to 5 (Lyssna här).

Vilka är dina bästa tips för att hitta rätt medarbetare till sitt företag?

1. Rekrytera personer med ny kunskap och inte bara efter dina personliga preferenser. Företag drivs bäst av heterogena grupper.
2. Använd ett rekryteringsbolag så att rekryteringen görs av proffs som har tid att göra en noggrann rekrytering.
3. Skriv alltid en tydlig kravspecifikation på vilken kompetens ni behöver och en tydlig rollbeskrivning på jobbet ni vill ha utfört.

Har du några tips på frågor som är bra att ställa när jag ska rekrytera personal?

– Den vanligaste frågan som ställs i en intervju är: ”Vilka är dina styrkor och svagheter?”. Det viktiga med den här frågan är att följa upp med att be kandidaten berätta om konkreta exempel där dessa egenskaper har tagit sig uttryck. Annars är det lätt att du enbart får floskler som en apa hade kunnat googla fram till exempel; ”Jag är effektiv, lojal och kan ha många bollar i luften.”. Det svaret säger absolut ingenting. Men om kandidaten blir tvungen att beskriva faktiska situationer där egenskapen ”Effektiv” har tagit sig uttryck och visat resultat kommer du att se helt nya nyanser av personen. Det svaret kommer avslöja mycket om du gör det med alla goda och sämre egenskaper som kandidaten hävdat att den har.

– Andra bra frågor är:
1. Vad har varit dina största yrkesmässiga prestationer/misslyckanden så här långt?
2. Kan du beskriva de viktigaste erfarenheterna du fick?
3. Berätta om dina specifika insatser du tycker är dina främsta.
4. Be om exempel på när kandidaten tagit initiativ eller bidragit med en specifik arbetsinsats som fått betydelsefull inverkan på arbetet.
5. Be om tillfälle där kandidaten visat exempel på extra stort intresse och engagemang/initiativ i sina arbetsuppgifter.

Avslutningsvis, har du några riktigt konkreta företagarråd till alla läsare som kan hjälpa dem att lyckas?

1. Våga vara dig själv & våga sticka ut och prova nytt
2. Ge aldrig upp. Det löser sig, och om det inte löser sig – så löser det sig ändå tillslut på nått märkligt sätt.
3. Var inte rädd för att be om hjälp – omgivningen längtar efter att hjälpa någon som ber om hjälp.

Sabine Andersdotter
 Är du mer nyfiken på Sabine och Talent & Partner? Klicka här!

 

 

 

 
Rekrytering & Personal
Så får du människor att älska att jobba med dig
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån
Nyheter
Jonas och Daniel på Enkelt Never Satisfied blev Stjärnföretagarna 2017 i Trelleborg