BETA

Så hittar du rätt medarbetare

30 september, 2014

Rekrytering & Medarbetare

Om du inte redan jobbar med företagets employer brand är det hög tid. Rätt medarbetare som anammar rätt kultur attraherar fler med samma värderingar. Vad står ni för som arbetsgivare? Här får du tipsen som leder till rätt medarbetare.

Employer brand är det varumärke som du har som arbetsgivare. Ditt företags employer brand finns där vare sig du vill eller inte, men du kan enkelt påverka det genom en rad aktiviteter. Och på så sätt attrahera rätt medarbetare till ditt företag.

Vem är du som arbetsgivare?

Ju tydligare du är med vilken arbetsplats du erbjuder, desto större chans har du att attrahera rätt medarbetare. En av de största anledningarna till att människor väljer att sluta på en arbetsplats är att deras förväntningar inte uppfylls utifrån arbetsgivarens löfte. Därför är det oerhört viktigt att tydligt kommunicera varför personen ska börja jobba på just ditt företag, och vad du erbjuder. Varför ska personen söka till er och inte till er konkurrent?

Se medarbetare som ambassadörer

Sätt alltid dina medarbetare först. Det har gjorts en mängd studier som visar att det bästa sättet att hitta och behålla medarbetare är att skapa en kultur där människor vill arbeta och är stolta över att arbeta. Lika viktigt som att attrahera nya medarbetare är att utveckla de befintliga. Vad dina tidigare, befintliga och framtida medarbetare säger internt och externt om din arbetsplats blir allmänsanning. Fundera över utbildning, personlig utveckling, arbetsuppgifter som stimulerar, lönenivåer, förmåner. Maximera dina främsta anställda genom att placera dem i positioner med tydlig utvecklingskurva och stort inflytande.

Attrahera inte alla, utan rätt människor

Du och dina medarbetare är ditt företags varumärke. Därför är det oerhört viktigt att du rekryterar rätt personer som delar era värderingar. När du arbetar med rekrytering är inte det viktigaste vilket cv kandidaten har, utan vilken vilja som finns där. Grundkompetensen ska finnas där, men låt vilja, värderingar och attityd gå i första hand. Kunskap går att lära ut men värderingar är nästintill omöjligt att ändra på. När du väl fått till rätt kultur på din arbetsplats kommer den i sig att attrahera fler människor som delar värderingarna. Här hittar du tips från experten om hur du bygger framgångsrika team.

Skapa en attraktiv arbetsplats

Dina medarbetares drivkraft påverkas av betydligt mer än lönen. Arbetsplatsens kultur är kanske den viktigaste parametern, och för dig gäller det att hitta medarbetare som skriver under på den kultur och de värderingar företaget har. När nuvarande och framtida medarbetare har samma bild av företaget som du önskar, är det harmoni i företagets employer brand. För att nå dit måste du börja med frågan: Hur vill jag att andra ska se på mitt företag? Och hur kommer vi dit?

 

Hur gör du för att hitta rätt medarbetare till ditt företag? Kommentera och dela gärna med dig här nedanför.
Rekrytering & Personal
Så får du människor att älska att jobba med dig
Ledarskap & Styrelse
Företagets platåer – och vägen därifrån
Rekrytering & Personal
Sabines kaxiga rekryteringsfilosofi