9 smarta sätt att få företaget att växa

9 november, 2019

Försäljning & Lönsamhet

Du ser en större marknad för ditt företag, och är övertygad om att ni kan ta marknadsandelar. Kul! Då tror vi att du kommer att gilla de här nio råden som hjälper dig att skapa ett växande företag.

Idé 1: Skapa merförsäljning

Visst är det bra att ha försäljningsfokus – men att skaffa nya kunder kostar mycket tid och pengar. Därför är en gyllene regel för tillväxt att få dina kunder att återkomma och att handla mer (merförsäljning) vid varje köptillfälle.

Idé 2: Se till att företaget är skalbart

Ett företag kan aldrig växa med bibehållen lönsamhet om det inte finns en tydlig struktur. Se till att alla processer i bolaget (försäljning, ekonomi, administration etcetera) är glasklara och att alla vet precis vad de ska göra.

Outsourca gärna sådant som ligger utanför ert kärnområde, och var noga med att automatisera eller eliminera så mycket som möjligt.

Läs mer: Så bygger du företaget som Bill Gates. 

Idé 3: Rekrytera rätt

Var extremt noga när du rekryterar. Ha
 en tydlig kravspecifikation och nöj dig inte förrän 
du hittar någon som passar perfekt. Leta gärna 
personal i dina egna nätverk och be alltid om 
ordentliga referenser innan du anställer.

Idé 4: Hitta lönsamma medarbetare

Dina första anställningar är väldigt viktiga för företagets kultur och image, så se till att välja människor som delar dina värderingar och visioner. Se också till att anställa människor med andra kompetenser än dina egna. Ha som mål att alla nyanställda ska bidra till ökad vinst i företaget.

Idé 5: Anställ säljare

Framgångsrika företag satsar alltid
 på försäljning och lönsamhet. För din del kan det betyda att säljare är högsta prio när du rekryterar. Identifiera de områden där ni har lättast att bli lönsamma, och satsa hårt på dem. Skala bort (eller outsourca) de områden som kostar pengar utan att ge intäkter.

Idé 6: Engagera dina medarbetare

Börja med att ta reda på vad som driver dina medarbetare, och anpassa mål och belöning efter det. Försök att vara så individuell som möjligt. För att få människor att prestera tillsammans krävs tydliga mål där alla tjänar på att företaget går bra. Du kan använda bonussystem eller provisioner, och se alltid till att det finns tydliga karriärvägar.

Idé 7: Sälj, sälj, sälj!

Skriv ner hur mycket tid du och dina medarbetare ägnar åt försäljningsaktiviteter varje vecka. Sätt sedan ett mål att fördubbla det redan nästa vecka. Inga ursäkter. Ett nystartat företag bör ägna minst 80 % av dagen åt sälj. Det är endast ökade intäkter som kan få ditt företag att spurta om konkurrenterna.

Läs mer: Så enkelt behåller du dina kunder.

Idé 8: Kommunicera framgångsrikt

Var noga med att redan från början ha en tydlig profil som inkluderar värderingar, image, vision, grafisk profil, logotyper och så vidare. Om allt finns på plats redan innan företaget börjar växa är det enklare att skapa en tydlig kommunikation med kunder och andra intressenter. Det får också företaget att se professionellt och framgångsrikt ut.

Idé 9: Du måste också växa

För att ditt företag ska växa måste du som ledare ständigt utvecklas. Det är en sak att vara entreprenör och en helt annan sak att leda ett växande företag.

Som grundare går du från detaljstyrning till att verka som manager, vilket ställer andra krav på ditt ledarskap. Kanske ska du inte vara vd när företaget växer? Ledarskapet i tillväxt kräver att du delegerar ansvar.

Se video: 7 sätt att få företaget att växa

Guiden är uppdaterad 2019-11-09
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
5 säljknep som snabbt ökar företagets försäljning
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona