7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har

4 december, 2019

Personlig Utveckling - Framgångsrika vanor

Stephen Covey har förändrat många människors liv och hjälpt miljontals människor att skapa framgångsrika vanor. Här tittar vi lite extra på de sju vanor som Covey håller allra högst.

Stjärnföretagare är proaktiva

Framgångsrika människor har insett att de på eget bevåg måste ta makten över sina liv. Det kan du också göra. Förmågan att kontrollera sin omgivning i stället för att låta omgivningen styra är vad som föder framgång.

Förändringen börjar inifrån. Ta kontroll över de saker i ditt liv som du kan påverka, och gör de val och ta de beslut du måste göra för att leva det liv du vill leva.

Stjärnföretagare leder sig själva

Att ständigt styra dig själv mot dina mål är en värdefull vana. Covey kallar det för personligt ledarskap. Det vill säga; utveckla en vana att endast koncentrera dig på det som är relevant för att nå dina mål. På så sätt blir det lättare att undvika distraktioner och du blir mer produktiv.

Stjärnföretagare gör det viktigaste först

Organisera, prioritera och gör de aktiviteter som går i linje med de mål du har satt upp. När du har tydliga mål blir det lättare att prioritera och välja/ välja bort uppgifter som inte leder dig närmare dina mål. Lägg tid på det som är relevant och välj bort det som inte är det.

Stjärnföretagare fokuserar på win-win

Framgångar beror till stor del på ömsesidig vinst för alla parter. Sträva därför alltid efter avtal och relationer som gynnar alla parter. Vid ett tillfälle där en win-win-situation inte är möjlig är det oftast bättre att låta bli. Belöna win-win beteende hos dina medarbetare och utveckla det till en del av er företagskultur.

Stjärnföretagare lyssnar och förstår

Utgå alltid ifrån att försöka förstå först och bli förstådd sen. Enligt Covey är det här en av de viktigaste vanorna för alla mänskiga relationer. Att lyssna är inte att bara att upprepa vad den andra personen sagt, sett genom dina egna erfarenheter.
Att lyssna är att sätta sig in i den andra personens perspektiv. Detta är en förutsättning för att utveckla och upprätthålla alla relationer i ditt liv.

Stjärnföretagare ser till helheten

Att se potentialen i andra personers bidrag är grundprincipen i allt framgångsrikt samarbete. Arbeta därför alltid med att hitta sätt att använda de individuella skillnaderna, för att skapa en helhet som är större än var och en för sig själv. Genom ömsesidigt förtroende och förståelse är det oftast lättare att hitta en bättre lösning än på egen hand.

Stjärnföretagare har balans

Personlig utveckling och välmående omger, möjliggör och främjar alla andra vanor och får dem att hända. Covey delar in personlig utveckling i fyra delar: mental, fysisk, social och emotionell. Sträva efter att hitta balans mellan alla delarna. Alla behöver ständig utveckling för att växa. Här ger vi dig 11 enkla sätt att boosta din motivation – varje dag.

Rekommendation: Lyssna på poddavsnittet med gasellföretagaren Robert Malmqvist, som berättar om vanorna som gjorde bolaget till gasellföretag och gav honom möjlighet att ta 300 dagars semester.

Artikeln är uppdaterad 2019-12-04
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson
Inspiration
De sju stegen till maxad motivation