De sju stegen till maxad motivation

23 september, 2019

Motivation, Personlig Utveckling

Känner du dig taggad ena dagen och vill dra täcket över huvudet nästa? Du är långt i från ensam, människan är lat av naturen. Här får du sju enkla steg till supermotivation, som hjälper dig att hitta din gnista igen.

Första steget och kanske det viktigaste steget av alla:

Ju tidigare du inser att motivation är ett resultat av dina vanor, desto bättre. Vill du bli inspirerad, träffa inspirerande människor. Vill du fortsätta vara oinspirerad, sitt kvar och vänta på att inspirationen ska komma till dig.

Steg 1: Fyll på med inspiration

Vi har alla dagar när vi känner oss låga på energi. Din enda uppgift då är att hitta ditt flow igen, och det bästa sättet är att fylla på med inspiration. Gör en lista på saker som ger dig energi, och börja göra sakerna på den listan. Musik, gå ut i naturen etc. Det hjälper inte att stånga huvudet i väggen och köra på i 120 km/h. Stanna upp, ta en promenad, fika med en vän eller gör vad som helst som får dig på rätt väg igen.

Steg 2: Bara gör det

Ibland när vi fastnar i en uppgift beror det inte på uppgiften i sig utan att på vår motivation.

Få du ingenting gjort idag? Använd 10-minutersregeln. Ge uppgiften 10 minuter. Inte mer. Inte mindre. Oftast behöver vi bara börja för att bli av med våra hjärnspöken. Just do it.

Steg 3: Ta det lilla steget

Har du tappat motivationen för träningen någon gång? Du är såklart inte ensam – det vanliga är att vi börjar ofta stenhårt och sedan blir det ingenting av det. 10 benböj mellan arbetspassen är långt bättre än det där crossfit-passet som du aldrig går på. Hur kan du applicera det här tänket på fler delar i ditt liv?

Steg 4: Belöna dig själv

Sätt upp delmål och långsiktiga mål, och glöm inte bort att fira framgångarna. Belöna dig själv när du klarar av delmålen. Det är oerhört viktigt för motivationen att du ger dig själv beröm när du gjort någonting bra. Många av oss glömmer bort det i vardagen och stressen.

Steg 5: Håll ordning

Många gillar ett kreativt kaos på skrivbordet. Men genom att ta bort onödigt skräp från din arbetsplats och skapa en mer inbjudande och trivsam miljö kommer du lättare att kunna hålla dig fokuserad på det du ska göra. Ordning och reda ger dig positiv energi och ökar din motivation.

Steg 6: Ät motivation

Motivation är som mat, om du inte äter det kommer du inte heller att orka. Det vill säga, du måste hela tiden fylla på med motivation för att hålla den vid liv. Titta på inspirerande filmer, läs böcker som ger dig idéer och träffa människor som ger dig energi. Vi rekommenderar varmt att kolla utbudet på YouTube – här finns det fullt med inspirerande klipp att titta på till frukosten.

Steg 7: Fyll på med energi

Har du låg energi, behöver du se över dina kostvanor. Forskningen visar tydligt att bra mat gör dig effektivare och mer motiverad. Detsamma gäller fysisk aktivitet, att röra på dig och att vara ute i naturen ger dig ork och kraft att klara av vardagen.

Din uppgift som ledare är att vara inspirerad och tydlig. Om dina medarbetare inte är motiverade och framgångsrika, börja med att titta dig själv i spegeln.
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har
Digitalisering
Vi testar TextExpander – verktyget som skriver dina texter
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson